Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Végtörlesztés: beintettek a bankok, nincs több forinthitel

Január 31-ig kellene a végtörlesztőknek igazolniuk, rendelkeznek megfelelő forrással a devizahitelük visszafizetéséhez.
Sorra fogynak a forinthitel-ajánlatok, amelyeket a devizahitelüktől végtörlesztéssel megszabadulni vágyóknak találtak ki. Január elején a CIB és a Volksbank is leállt a hitelkérelmek befogadásával, a Raiffeisen sem adja már Otthonvédelmi hitelt, az MKB sem a Horizont Plusz nevű kiváltó hitelét. Január közepén a TakarékPont zárta le a hitelezést. Az FHB a feltételek közé egyetlen mondatot „csempészett" be, ez azonban elegendő arra, hogy már ide se lehessen fordulni. A héten az OTP is lépett.

„2012. január 17-től (...) a deviza hitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez jelzálog típusú hitel kizárólag abban az esetben igényelhető, amennyiben 2012. január 17-én az OTP Bank rendelkezésére áll a fedezetül felajánlott ingatlanról az OTP Jelzálogbank Zrt. által készített, az igénylés időpontjától számított egy évnél nem régebbi – az ügyfél kezdeményezésére készített – hitelbiztosítéki érték-megállapítás." Akinek tehát nincs egy éven belül elkészített értékbecslése, a banktól már nem is kérhet a végtörlesztéshez szükséges forinthitelt – állapította meg az index.hu.

A 2011.szeptember 29-én meghirdetett kedveményes árfolyamon történtő végtörlesztést december 30-ig kellett bejelenteni, a tényleges fizetésre az első szabályok szerint a bejelentéstől számított 60 napon belül, legkésőbb 2012. február végéig volt lehetőség. Azoknál az ügyfeleknél, akik január 31-ig nem tudják igazolni, hogy rendelkeznek fedezettel a tranzakcióra, a bank megtagadhatja a végtörlesztést.

Sokan megpróbálták forintosítani deviza alapú kölcsönüket: a PSZÁF januári adatai szerint a hitelintézetek tavaly december végéig 16 ezer 865 forinthitelt folyósítottak e célra, összesen 88,5 milliárd forint értékben. A takarékszövetkezetek 4864 forinthitelt, 25,1 milliárd forintot nyújtottak. Akik arra számítottak, hogy a végtörlesztés hajrájában csökkenni fognak a hitelkamatok, csalódniuk kellett. Tavaly ősz óta folyamatosan emelkedtek a kamatok: kezdetben 9-11, januárban már 15 százalékos teljes hiteldíj mutatójú (THM) kölcsönök várták az ügyfeleket.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. rika10 2012. január 23. 16:10
  „Akkor lemondom az újságot, azt hittük ti nekünk dolgoztok és nem a bankoknak, szégyeljétek magatokat.”
 • 44. rika10 2012. január 23. 16:05
  „Vég törlesztve kiakartuk fizetni a tartozásunkat ami 5 és fél millió forint, na ne gondolja senki hogy ilyen gazdagok vagyunk, de egy összetartó család révén, sikerült össze szedni a pénzt, de a BANK-nak nem kellett, mondván a törvény arra a területre nem engedi a a végtörlesztést. Na jó de akkor mi a curvák kék egére adta annak idején a kölcsönt. Csalnak lopnak ahogy a nagykönyvben elő írva. A Banknak nem kellett a pénzünk. így 30.000 ezer forint helyett 98.900 forintot fizetünk, ez már kell a banknak. Hát emberek itt áll az ország.Szégyellem magam Magyarország banki vezetése helyében.”
 • 43. racionalitás? 2012. január 23. 15:15
  „43. X_Y 2012.01.23. 13:23

  mentek is...örömködtek..éljen a 30-40%-kal magasabb havi részlet...ez van...droidéknál!”
 • 42. X_Y 2012. január 23. 13:23
  „Az is "érdekes" hogy ha egy átlagzember hitelt akar felvenni, akor
  - igazolnia kell hogy nincs szüksége hitelre::
  vagy
  - fedezetként a hitel minimum 3-4 szeresére jegyeznek be jelzálogot
  vagy
  - igazolni kell hogy a felvett hitelnél magasabb a nettó fizetése.

  Kivéve ha politikus az illető, mert akkor eg használt biciklire is kap 10 milliót :)

  Érdekes olvasmány Orbanescu vagyonnyilatkozata:
  http://www.orbanviktor.hu/attachment/0009/8957_ov_20100614_vagynyil.pdf

  Szinte nincstelen. 20 milliós hitel - 402 ezer Ft bruttó havi jövedelem :)

  Mex..tott devizahitelesek - menjetek csak szimpátiatüntetni :)”
 • 41. X_Y 2012. január 23. 13:15
  „40. Larsson 2012.01.23. 09:52

  Az otp eddig se segítette a magyarokat, hanem mindig a legmagasabb thm-mel adtak kölcsön..

  Nem véletlen... Csányi bácsi Orbanescu közeli barátja. Nem kizárt hogy némi pénz csurrant-cseppent az OTP-ből FIDESZ-es vezérek számláira...”
 • 40. exdeus 2012. január 23. 11:55
  „39, ez OK. De az, hogy nincs, az szemenszedett hazugság. Mert VAN, csak olcsón NINCS.”
 • 39. Larsson 2012. január 23. 09:52
  „Az otp eddig se segítette a magyarokat, hanem mindig a legmagasabb thm-mel adtak kölcsön, miközben banki kamatai jó ha a 2-3%-ot elérték, negyedévente akcióztak egyet-egyet! Ezalatt más intézetnél látra szólóra magasabb kamat járt, mint az ópétébe lekötésre (nem mellesleg nem kellett számlavezetést se fizetni, az ópéténél meg min 600 Ft volt egy hónapra)! Most a végtörlesztésnél 14% körüli HUF hitelt kínáltak, milyen rendesek, nem???”
 • 38. billan 2012. január 22. 22:17
  „38. mackósajt 2012.01.22. 21:06
  Mackósajt, a bankok két dologból tudnak hitel adni:
  1. A betétesek pénzéből
  2. Külföldi befektetők pénzéből (azt hívták valuta hitelnek)

  A harmadik opció a csalás, mert annak nincs fedezete...”
 • 37. mackósajt 2012. január 22. 21:06
  „MI AZ HOGY NINCS TÖBB FORINTHITEL?
  AZOK A BANKOK AMELYEK KÉPTELENEK FORINT ALAPÚ HITELEKET NYÚJTANI AZOK MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYÉT MEG KELLENE VONNI.”
 • 36. bélabá 2012. január 22. 21:01
  „Már nem kell forinthitel hiszen nagyjaink minden bizonnyal már megoldották a maguk gondját hiszen ezt nem nekünk találták ki . Arra viszont nem számítottak, hogy ilyen sokan megoldották hitel nélkül. Lehet várni az adóhivatalt. Erre felhívta a figyelmemet a "kedves" banki ügyintéző amikor zártam a hitelemet. Pedig az én hitelem az átlaghoz képest kicsi összeg volt.
  Az pedig, hogy bankok szinte egyszerre kezdték el emelni a kamatokat önmagáért beszél. Persze a PSZÁF nevű gittegylet mint ahogy szokott semmit nem tesz/tett .”
 • 35. spiler 2012. január 22. 20:22
  „nem hallgatnak a királyra---olyanok mint a vállakozók ők sem tettek semmit a nagy felkérésre
  de miért is vettek fel ennyi kölcsönt a politikusok,ha uzsora kamatra adták,,,,,,mert az is érdekes”
 • 34. picipest 2012. január 22. 20:13
  „A nagy megmentő Orbán most miért nem áll a sarkára???és még a nagy MAGYAR bank, az OTP sem segíti a magyarokat?hát hogy van ez kérem??most akkor ki zsákmányol ki kit?egy magyar bank a magyarokat??hát hogy van ez kedves Viktor??beetetés volt minden szavatok, átvertétek a közszolgákat is, de elleveleztetek 65 millió forintot.Takarodjatok!”
 • 33. orszagzaszlo936 2012. január 22. 18:29
  „Engem az érdekel, hogy a politikai vezetés mikor méltóztatik az uzsora bűncselekményt elkövető bankokkal szemben az adófizető polgárok érdekeit képviselni? Mikor lesznek olyan intézkedések, melyek a nyugatról behozott, állati eledelnek is silány minőségű élelmiszernek mondott valamik helyett a Magyarországon termelt élelmiszerekkel találkozhatok a boltok polcain? Mikor jön el a pillanat, hogy a mások kárán hasznot húzó végrehajtói testületet megregulázzák? Mikor jön el ma pillanat, amikor hazánkban nem a bűnelkövetőknek, hanem az áldozatoknak lesznek jogai? Mikor jön el a pillanat, hogy a sok ingyenélő semmirekellő eltartását, a politikai pártok finanszírozását nem az adófizetők forintjaiból, hanem a pártnak tagdíjakat fizetők tartják el, s az jut, ami jut? Mikor jön el a pillanat, hogy az elmúlt 22 év agyongazdagodott felső réteg és rokonaik vagyonszerzésének felülvizsgálatát elvégzik, s a kiskapukat bezárva, a tisztességtelen úton szerzett vagyont a ma banki és politikai rabigában tartott lakosok életszínvonalának javítására fordítják? Mikor vonják felelősségre a magyar gazdaságot eladó, kiárusító, a pénzvilág érdekeit a magyar néppel szemben hazánk mezőgazdaságát, iparát, földjét, vizét eladó gazdasági és politikai vezetőket, az egészségügyet tönkretevő szakembereket, a hadsereget tönkretevő semmirekellő, analfabéta hazaárulókat? Mikor termelünk újra cukorrépát, hogy ne kelljen külföldről venni 200000 t-át, mikor lesz a repce kvóta helyett búza, kukorica, rozs, árpa termelve, hogy a magyar marhát, sertést, szárnyast megtermelve magyar boltok a régen működő Hangya szövetkezet módján területi módon ellássa élelemmel a népet? Mikor lesz hajlandó a kormány rendet tenni az országban, s az állandó kisebbségi jogokra hivatkozó csoportoknak a kötelességeket is elővezetni, mielőtt jogokért kiabálnak?
  Magyart a Magyarnak! Volt magyar busz, teherautó, motorkerékpár, mezőgazdaság, katonai felszerelés. S természetesen összefogás azon államokkal, ahol nem a senkiházit, a kirabolható, bármit elfogadó ostobát látják a népünkben, mint annak idején Moszkva, most meg Brüsszel.

  Rabok legyünk vagy szabadok?

  Tudom és olvasom, hogy az itt irkálók zöme jobban szereti és elhiszi az IMF, Világbank, Eu álomképet, de ettől még a délibáb délibáb marad, ahogy a mi vezetőink is, pártra való tekintet nélkül Bábok, s mindig ugyanannak a dél-belga csoportnak a bábjai!”
 • 32. racionalitás? 2012. január 22. 18:06
  „32. igazságkereső 2012.01.22. 17:43

  mit buktál el...lakás...kocsi????megírhatnád...mert így ténxleg csak magnó!!!”
 • 31. igazságkereső 2012. január 22. 17:43
  „A cikk utolsó mondatára a helyes válasz: a fiskális spekuláció, a multikulturális simli eredménye a folyamatosan növekvő kamat, THM! Most a kérdés csak annyi: a bankok elé miért nem tud olyan létszámú tüntető szerveződni, mint amilyen létszám összejött a mai békés demonstrációra?! Ugye nem a bambaság, a félelem okozza ezt a némaságot?!!”
 • 30. igazságkereső 2012. január 22. 17:39
  „Azért arra is kíváncsi lennék - a főcímhez igazodva! -, hogy mi lenne akkor, ha az 1.7 millió "devizahiteles" is beintene a bankoknak egyszerre mondjuk 3 hónap időtartamra? Mert azt azért ne felejtsük el, hogy a bankok Magyarországon rendesen megvezették ügyfeleiket a nem is létező "devizahitel" magyar "szinkronjával, a forinthitellel úgy, hogy azokat a bankok által kitalált "svájci frank alap"-on szedi vissza ügyfeleitől! Elég furcsa eljárás, mert arra nem jöttek rá, hogy a változatlan jövedelem mellett a bankok által egyoldalúan megduplázott havi törlesztőrészletek nyilván valóan fizethetetlenné válnak! Vagy eredetileg is ez volt a szándék?!”
 • 29. racionalitás? 2012. január 22. 16:26
  „29. bambinaXX 2012.01.22. 16:09

  Engem egy dolog érdekel -legyen az euro 270-280...normális adózási körülmények...ne naponta változzanak...ennnnnnnnnnnnnnnnnnnyi......és inkább ne szólaljon meg kiflicsücsök meg szőőgyártó---mert akkor huf mindig zuttttty......az csak apróság-hogy adjunktus orvos nejem keressen már normális mértékben...mert ha ők is elmennek innen a mai 40-es korosztály....akkor tényleg bezuhan a betegellátás....egy év nyelvtanulás kint...teljes ellátással pár hónapos kinti munkabérrel kifizethető.
  a politika sohasem érdekelt...de ahhoz túlságosan magas a végzetségem-hogy botcsinálta matttoloska megvezessen...és értelmetlen technikákkal verje szét a gazdaságunkat.”
 • 28. bambinaXX 2012. január 22. 16:09
  „28 raci..! Nekem? szerintem aki politikus volt az elmúlt 22 évben, mind benne van.
  Szerinted?”
 • 27. racionalitás? 2012. január 22. 15:49
  „27. bambinaXX 2012.01.22. 14:42

  naivság...ott a HA.....az illetékiroda náluk van.A NAVNÁL HA NEM TÉVEDEK .....konkluzió????????

  LÁTTÁL TE MÁR MEGÁLLÍTOTT X5-X6-T....HOGY MIBŐL IS VETTE?????CSÁNYI-DEMJÁN-PARRAGH....MEG VIKTÁTOROTOK KAVICSBÁNYÁJA...APUKA OTT VOLT PÁRTTITKÁR---Ő PRIVATIZÁLTA--stb-stb..---szembesülnötök kéne már egy kicsit!!!!!!”
 • 26. bambinaXX 2012. január 22. 14:42
  „18. maci52 2012.01.21. 18:59
  Így igaz! Azért vannak megszorítások, mert kevés a becsületes adófizető. és sok folyik ki mindenféle úton-módon..
  21. racionalitás? 2012.01.22. 00:46
  Tudod, kissé elvakult vagy.. nemcsak szimpla irígység, amiről írsz. azért van, mert MINDENKI tisztában van vele, h akinek batár nagy háza, autója stb. van, az nem becsületes úton szerezte. Szerinted nyugodtan állna b.melyik háztulajdonos vagyonosodási vizsgálat elé??
  Ha a NAV szisztematikus vizsgálatot indítana(nemcsak újszegeden), és az ingatlanok értékéből visszaszámolna mennyi jövedelem kellett hozzá és mennyit adózott valójában az illető - lenne itt pénz, tudjuk mindannyian..
  És még több lenne, ha nemcsak 1-2 "telekcsere" ügyletnek, de sok "privatizációs" és olajügyletnek is utána néznének - mert elszámoltatás lesz. egyszer...”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők: továbbra is valós lehetőség az euró összeomlása

Az eddig megtett intézkedések ellenére továbbra is "valós lehetőség" az euróövezet összeomlása - vélik londoni pénzügyi elemzők. Tovább olvasom