Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Végtörlesztés: roham a bankokban

Rohamra számítanak a bankok: holnapig jelezhetik végtörlesztési szándékukat a devizahitelesek. 100–120 ezer adós élhet a lehetőséggel, köztük a közszférában dolgozók. Úgy tudjuk, egyes pénzintézetek már visszautasítják az új kérelmeket.
Egyes bankokban karácsonykor is zajlott a beadványok feldolgozása – holnapig jelezhetik végtörlesztési szándékukat a devizahitelesek. Csak az igényt kell benyújtani, a fizetési határidő február 28. – ám január 31-éig igazolni kell a pénzügyi fedezetet vagy egy másik bank hitelígérvényét.

Több olvasónk panaszolta: megnehezítik a dolgát a pénzintézetek. A kiskunhalasi Márton József elmondása szerint azért nem tudott végtörleszteni egy bank szegedi fiókjában, mert a jelzálogul felajánlott ingatlan nem Szegeden található. – Amikor az eredeti szerződést (a most kiváltani kívántat) aláírtuk, Budapestre rendeltek bennünket aláírni, és azonnal elfogadták az ingatlant. Akkor a Budapest–Kiskunhalas távolság, 160 kilométer nem volt probléma? – kérdezte.

Sorok a bankokban – több mint százezren váltják ki devizahitelüket. Fotó: Karnok Csaba
Sorok a bankokban – több mint százezren váltják ki devizahitelüket.
Fotó: Karnok Csaba

Szakértők figyelmeztetnek: egyre több pénzintézet fogy ki forrásaiból és függeszti fel a kiváltó forinthitelek folyósítását új ügyfeleknek. Magasabbak a konstrukciók kamatai is, 9–10 helyett 11–12 százalék az átlagos ajánlat – igaz, a jegybanki alapkamat is nőtt időközben. A megnövekedett leterheltség miatt több bank hivatkozik arra: már nem tudja lebonyolítani a komplett hitelügyintézést január 31-éig – a földhivatali feladatok, az értékbecslés is lassítják a folyamatot.

Bezártak

Több panaszos jelezte a Magyar Szociális Fórumnak: pénzintézetük már nem fogadta végtörlesztési kérelmüket. A Világgazdaság fióki információkra hivatkozva közölte: már nem lehet új végtörlesztési igényt beadni az Oberbanknál, a KDB Banknál, az FHB-nál, a K&H-nál és az Aegonnál sem. A K&H ezt lapunknak cáfolta. Végtörlesztési igényt a pénteki határidőig továbbra is fogadnak a bank fiókjai. Ám azért, "hogy a Kormány által 2011. december 15-én bejelentett, a devizahitelesek megsegítéséről szóló újabb szabályoknak a Bank eleget tudjon tenni, azaz a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez szükséges forrás rendelkezésre állása az ügyfél részére 2012. január 30-áig igazolható legyen, a „K&H Üzleti feltételű lakáshitel csak kamattal – gyorsított eljárással" termékre vonatkozó hitelkérelmek befogadását a K&H 2011. december 23-ával felfüggeszti". A pénzintézet a magánszemélyek, a kkv-k és a vállalati ügyfelek hiteligényeinek kielégítésére minden más hiteltermékével továbbra is rendelkezésre áll.
Megírtuk: az önkormányzatok novemberben összeírták, hány köztisztviselő és közalkalmazott rendelkezik lakáscélú devizahitellel, hányan végtörlesztenének. Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt a közszférában dolgozóknak, végtörlesztésre buzdítva. A kormány kamattámogatott hitellel segít a visszafizetést vállaló adósokon, ha igényüket jelzik a banknak és a munkáltatójuknak. Herédi Edit szegedi aljegyzőtől tudjuk: a polgármesteri hivatalnál és a városi költségvetési szerveknél dolgozók közül 325-en jelezték, devizahitelük van. Arra vonatkozó adat egyelőre nincs, mennyi. Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal sajtóreferense azt mondta: december 19-éig a hivatal vagy a városi intézmények dolgozói közül 31-en kezdték meg a végtörlesztési procedúrát bankjukon keresztül. 84-en pedig jelezték: szeretnének élni a lehetőséggel. A debreceni önkormányzatnak a dehir.hu szerint például 861-en jelezték, hogy anyagi segítséget kérnek – ez 4,5 milliárdjába kerülne a városnak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint november végéig az adósok 54 ezer 563 devizaalapú kölcsönt törlesztettek. Ez aktuális árfolyamon 338 milliárd 947 millió forintot jelentene, de az árfolyamkedvezmény miatt valójában 248 milliárd 357 milliót fizettek vissza. A határidő végéig 100–120 ezren is jelezhetik végtörlesztési igényüket. A Blikk által megkérdezett Erste, MKB Bank vagy az OTP szerint a jelentkezők felének sikerült visszafizetnie a tartozást. Az eddiginél is több kuncsaftra számítanak az utolsó napokban.

A Takarékszövetkezetek Csongrád Megyei Szövetségének képviselője, Almásiné Papp Mária úgy látja: fokozott az érdeklődés a takarékszövetkezeteknél is – sokan kiváltanák hitelüket új, forintalapú konstrukcióval. – Meggyorsítja a folyamatot, hogy a hitelbírálatról helyben, nem mondjuk a fővárosban döntenek – tette hozzá. Szükség esetén tovább nyitva is tartanak a fiókok.

Hosszabbított nyitva tartást tapasztaltunk tegnap a szegedi, Takaréktár utcai OTP-ben is, terebélyes sor várt szinte egész nap. – Nyugdíjas anyukámnak lakáslízingje van. A kezdeti 44 ezer forint helyett havi 71 ezret fizet. Lépni kellett valamit, kiváltjuk forinthitellel – hallottuk egy férfitól. Azt mondta: a sok ügyfél ellenére jól haladt az ügyintézéssel.

Olvasóink írták

 • 15. keresztény 2011. december 30. 12:21
  „Úgy látom kavicsot dobtam a pocsolyába. Lehet kicsit félreérthető voltam, de ha ez itt kapitalista berendezkedésű ország, akkor a haszon és a kockázat is azé, aki az üzletet aláírta! Mellesleg és halkan megjegyzem itt a tisztelt törvényhozó testület nem az itt hozzászólókat kívánta megmenteni ezzel a "végtörlesztésnek" csúfolt átveréssel, hanem a saját hiteleit fizettette ki mindenkivel! Legyünk már tárgyilagosak, a többség vagy másik hitelből fogja rendezni, vagy eladta az ingatlanát hogy szabaduljon a hiteltől. Fizettem én is kamatadót még 92-ben, tudom hogy érezhetik magukat most sokan. Ettől függetlenül le kellene szoknunk az "állambácsi majd megoldja" mentalitásról (saját érdekünkben)!”
 • 14. sadafi74 2011. december 30. 09:08
  „11. keresztény 2011.12.30. 07:55

  Igazad van, nem volt kötelező! De nem az adósok találták ki ezt a hitelkonstrukciót! A bankok többszörös hasznot húztak belőle eddig, az államnak pedig szabályoznia kellett volna a deviza hitelezést! A "közép" réteg nyögi a növekvő törlesztőket és egyre jobban elszegényedik...nem vásárol, nem fogyaszt, a magyar vállalkozók a kereslethiány miatt becsődölnek és alkalmazottaikat az utcára teszik stb. stb. stb.! IGAZAD VAN keresztény, NEM KELL CSINÁLNI SEMMIT...mindenki egye meg amit főzött!”
 • 13. .suhym. 2011. december 30. 08:55
  „11. keresztény 2011.12.30. 07:55
  Most én is nagyon demagóg leszek.
  Inni, kábítózni, cigizni...etc. sem kötelező, de amikor a káros szenvedélyű ember beteg lesz minden adófizető pénzéből gyógyítják. Ez gusztustalan? Vagy pl. a munkanélküli segély.

  Tessék már megtanulni, hogy minden az adófizetők pénzéből történik, és nem minden juttatást "élvez" minden adófizető!”
 • 12. la-za 2011. december 30. 08:44
  „11. keresztény 2011.12.30. 07:55

  Tény, hogy nem volt kötelező, mint ahogy semmi sem az, de mint már többször is leírtam, vagyunk jópáran, akik nem vehettünk fel forint hitelt. Bementünk a bankokba és mindenütt azt mondták, hogy csak chf.....ennyi....”
 • 11. keresztény 2011. december 30. 07:55
  „Senkinek sem volt kötelező ekkora kockázatot vállalni (deviza hitel)! Akkor ez azoknak akik felvették nagyon is nagy haszonnal kecsegtetett. Most fizesse vissza minden adófizető?! Ez gusztustalan! Milyen államforma is van most Magyarországon?? Nekem ez a legrosszabb rémálomnak tűnik - talán kommunizmus?, vagy netán feudalizmus?!, de mindenképpen igazságtalan és diktatórikus!”
 • 10. santaclaus29 2011. december 29. 13:11
  „9. sadafi74 2011.12.29. 12:22

  megértelek és együttérzek Veled....ha van pénz az a baj-ha nincs akkor az....részemről kifizetek mindent...hunniában soha többet hitel....persze máshol sem....de itt már nem veszek semmi nagyértékű dolgot sem....4-500km-re nyugatabbra-minden olcsóbb....ha elmegyek innen 1200km-t bajorhonban az autók majd 40%-kal olcsóbbak...............nem ocsmányság???????”
 • 9. sadafi74 2011. december 29. 12:22
  „F.B bank: okt. végén a végtörlesztési igény beadva - forint hitellel kiváltani amit ez a bank ad - ügyintéző: mi jó adósok lévén; könnyített hitelelbírálás ill. csak közjegyzői díj+jelzálog bejegyzés (össz.:55e ft), 10 nap alatt meglesz a szerződés - HIHETETLENNEK TŰNT!...mert az is : dec27 -én (62. napon) aláírtuk a forinthitelszerződést a kiváltásról, ott egy másik ügyintéző benyögte, hogy a folyósítási jutalékot (30 ezer) egyéb költség(8 ezer) fizessünk be még plusszba amiről eddig szó sem volt!!!!!!! 2hónappal ezelőtt ezekről a tételekről nem nyilatkoztak, többször is megkérdeztem...:( Ja a végtörlesztési igényt újra be kellett adnom mert a 60 nap lejárt (a THM pedig 11,3 -ról 13,8-ra változott) HÁNYINGEREM VAN TŐLÜK!!!!”
 • 8. deszkás 2011. december 29. 12:20
  „SANTACLAUS! Köszönöm,segitettél. (irónia nélkül)”
 • 7. santaclaus29 2011. december 29. 11:35
  „5. deszkás 2011.12.29. 10:40

  A L...D -os csapat az nem az erste.,...ez egy maygar kölcsönközvetítő brigád...Somogyi utca környékén......nagyon nagy csalódás....én a két osztrák bankban még nem csalódtam.....a rafinál ahogy a chf mozgott le-fel úgy alakult a fizetendő összeg.”
 • 6. Pandora 2011. december 29. 11:34
  „ráadásul a lakosság menekíti a pénzét..”
 • 5. deszkás 2011. december 29. 10:40
  „Én(mi) is próbáltunk végtörleszteni és SANTACLAUS 29-hez hasonlóan úgy megkavartak postamaciék hogy jobbnak láttuk abbahagyni.Mert ha elkezded és buksz akkor az nagy bukás lesz kedves NAGYI8 ettől én még nem kezdtem üdv rivallgásba vajon miért?”
 • 4. santaclaus29 2011. december 29. 10:01
  „1. nagyi8 2011.12.29. 09:01

  számoljunk...a ft hitelek most 14%.körül..ha megy feljebb a kamat??????már pedig fog...mert nem fog senki olcsóbban állampapírt venni??????a chf csökkenni fog....pár hónap és az euro-chf paritást negativ kamattal megtámogatva l1.30----köré megy......az majd 10% csökkenés lesz....lehet számolni!”
 • 3. X_Y 2011. december 29. 09:43
  „"ezdeti 44 ezer forint helyett havi 71 ezret fizet.....kiváltjuk forinthitellel"
  Ez a lehet legrosszabb döntés. Borítékolom hogy 1 év múlva havi 80 ezret fog törleszteni...”
 • 2. santaclaus29 2011. december 29. 09:36
  „Á DEHOGY,....én tegnap a 2 autóhitelem óhajtottam volna lezárni....a sárga alapon fekete színekben pompázó osztrák banknál ez kb 2 óra alatt sikerült... PÉNZ MÁR ÁT IS UTALVA!!!!!!!!!..a magyar és saját székházzal és szegedi központtal rendelkező L....D csapatnál már más a helyzet---2 ügyfélszolgálatos is teljesen mást mondott...majd a felhívott telefonos ügyfélszolgálatos szintén összekavart...el kellett küldenem a kitöltött papírkát 2 más-más emailra...így most a dolgom visszajelezve 3 egymást következő iktatószámon folyik.....az csak hab a tortán -hogy mikor mondtam-hogy itt a pénz és intézzük el---akkor is várjak vagy másfél hetet......szóval számomra röhej.....remélem jövő héten lezárul...és mivel EUROBAN...fizetném ki az EUROBAN felvett hitelem----külön nem tetszett---mert ugyi a 6-7 ft-os +++++-t -----amit árfolyamban extra számítanak fel....így bukják...viszont előtörlesztés náluk 5%....míg osztrákoknál 3++++++++azaz 3 százalék...na ki is lehúzós......?????????MAGYAR VIRTUS!!!!!!!....azért egy pszáf bejelentés még bucsuzol meg fog esni....”
 • 1. nagyi8 2011. december 29. 09:01
  „Köszönet a Fidesz-KDNP-nek!!!!!

  Ismerek egy esetet,
  ahol a deviza-alapú tartozás a Reifeisenbankban van.
  Ők azonban csak 120´000 forint feletti netto havi fizetés esetében végtörlesztenek.

  Nos, ismerősöm ennek nem felel meg.

  Az OTP ad hitelt, amivel az ismerős végtörleszthet a Reifesenbankban,
  ami után az OTP-nek fog tartozni forint alapú hitellel.

  Csak sikerül megszabadulni az
  MSZP, SZDSZ, MDF és liberális őrülettől!!!!!!!!
  .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért tart itt a magyar cukoripar? Jelentés a cukorgyárak privatizációjáról

A jelentés szerint a Németh-kormány felelőssége, hogy elindult a spontán privatizáció, de Raskó… Tovább olvasom