Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vegyesen ítélik meg az idei építőipari kilátásokat a szakértők

Vegyesen ítélik meg az idei építőipari kilátásokat az MTI által megkérdezett elemzők: van, aki szerint idén eléri a mélypontot az építőipar, van, aki további visszaesést vár. Az építőipari termelés további csökkenésre számít az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége is.
A Központi Statisztikai Hivatal hétfői tájékoztatása szerint az idén januárban az építőipari termelés 1,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Januárban az építőipari vállalkozások csaknem 50 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban, a hó végi szerződésállomány volumene továbbra is elmaradt az előző évitől.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek azt mondta: várakozásaik szerint az elmúlt évek jelentős csökkenése után hamarosan beáll az építőipari termelés stagnálása, és az alacsony bázisadatok miatt lesznek olyan hónapok, amikor emelkedésre is lehet számítani.

Az elemző bíztatónak tartja az új megrendelések volumenének jelentős növekedését. Suppan Gergely szerint nagy fellendülés azonban nem várható, a következő egy-két évben is stagnálásra számítanak.

Suppan Gergely úgy látja, a kormányzati intézkedések - az új szociálpolitikai és kamattámogatások - kisebb segítséget jelenthetnek majd. Fordulatot ezek sem okoznak, de ahhoz hozzájárulhatnak, hogy megálljon a visszaesés.

Az elemző szerint fordulatot az uniós támogatással megvalósuló nagy infrastrukturális beruházások jelenthetnének, amelyek az elmúlt másfél évben leálltak.

Az Erste Bank elemzője viszont enyhe visszaesést még vár idén az építőiparban, a stagnálásnak kisebb valószínűséget ad. Árokszállási Zoltán az MTI-nek azt mondta: az elmúlt évek mélyrepülése után a stabilizálódás jelei már látszanak, a visszaesés üteme csökken.

Árokszállási Zoltán is pozitív jelnek tartja az új szerződések volumenének jelentős emelkedését, de hangsúlyozta azt is, hogy a teljes szerződésállomány továbbra is alacsony.

Az elemző kiemelte: a kilátások bizonytalanok, tekintettel arra is, hogy a kormánynak jelentős megszorításokat kell idén végrehajtania. Enyhébb növekedésre az építőiparban jövő évben számítanak - tette hozzá.

Az építőipari termelés további csökkenésére számít az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Tolnay Tibor aggasztónak tartja, hogy az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 30 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A szervezet elnöke szerint a lakásépítések lényegében teljesen leálltak, egy-egy nagy építkezés pedig csak egyes térségekben mozdítja meg az ágazatot.

Tolnay Tibor hangsúlyozta: változatlanul úgy gondolják, hogy sürgősen ki kellene írni uniós pályázatokat. Az ÉVOSZ elnöke szerint ha ezek megjelennének a piacon, akkor sok építésipari cég talán átgondolná azt az elhatározását, hogy újabb létszámleépítéseket hajtson végre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vezető világmárkák elkerülik Magyarországot

A legtöbb világmárkát London, Párizs és Moszkva vonzza, ezek a márkák csak kiemelkedő helyszíneken… Tovább olvasom