Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Vészesen öregszünk

Csongrád megye - Egy friss felmérés szerint az Unióban ma a nyugdíjaskorhoz közeledők, illetve nyugdíjba vonulók közel 220 ezerrel vannak többen, mint azok a fiatalok, akik most valamilyen oktatási intézményben végeznek. Ha ez a tendencia folytatódik, 2030-ra komoly problémákkal kell szembenézni – Csongrád megyében is.
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint jelenleg mintegy 28,6 millió 15–20 év közötti fiatal él az Unióban, kétharmaduk az iskoláit befejezve álláskeresőként jelenik meg a munkaerőpiacon.

Az EU-ban 28,8 millió a 60–65 éves lakosok száma, vagyis a nyugdíjaskorhoz közeledők, illetve nyugdíjba vonulók közel 220 ezerrel többen vannak, mint az ugyanebben az évben valamilyen oktatási intézményből kikerülők. Ez a különbség 2030-ig elérheti a 8,3 milliót is.
A G20-tagállamok közül most Japán küzd ugyanezzel a problémával: ott körülbelül 6 millió 15–20 év közötti fiatal él, szemben a 10 millió 60–64 éves lakossal. Az évtized végére azonban Oroszországban, Kanadában, Dél-Koreában és Kínában a pályakezdők száma kis mértékben ugyan, de szintén kevesebb lesz, mint a nyugdíjba vonulóké. Mindez azt jelenti, hogy az EU-ban és az érintett államokban csökken a gazdaságilag aktív, keresőképes, 15–64 évesek aránya.

Az USA kedvezőbb helyzetben van, ott növekszik a munkaképes korúak száma: egyrészt azért, mert az ország vonzó bevándorlási célpont, másrészt 1980 óta 1,8-ról 2,1-re nőtt az egy nőre eső születések száma. Amennyiben hosszú távon ezzel a születési és a bevándorlási rátával számolunk, akkor az USA-ban a munkaképes korúak száma 2030-ra eléri a 18 milliót, míg az Európai Unióban legalább 13 millióval csökken.
A demográfiai változások több szempontból nézve is kihívást jelentenek: a társadalmak elöregszenek, ami olyan problémákat vet fel, mint például a hosszú ideig tartó gondozás, s nagy feladat előtt állnak a nyugdíjpénztárak is.

Az érettség korral jár. Illusztráció: Segesvári Csaba
Az érettség korral jár.
Illusztráció: Segesvári Csaba

A bevándorlás azonban nem old meg minden problémát, mivel a demográfiai változások következtében fellépő munkaerőhiány túl nagy lesz ahhoz, hogy azt sok országban az integrációs programokkal kezelni lehessen. A munkanélküliség problémája egyedül a munkaerő továbbképzése és oktatása, valamit a nyugdíjkorhatár megemelése révén orvosolható.

Az EU-ban a 60–64 évesek közel kétharmada még mindig dolgozik. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO statisztikája szerint Magyarország 13,3 százalékkal ezen lista alján helyezkedik el, míg Svédország 63 százalékos aránnyal vezet.

Öreg megye

A statisztikusok úgynevezett öregedési indexet – 10 gyerekkorúra jutó idősek száma – is felállítanak minden évben. Csongrád megye 2009-ben az egyik legöregebb megyének számított régiós társaival, Bács-Kiskunnak és Békéssel együtt. 100 gyerekkorúra a térségben 120 öreg jutott, ugyanez az érték például az Észak-Alföldön 90. 1980-ban még 100 fő 0–14 éves korú fiatalra 71 főnyi 65 évesnél idősebb ember jutott.

Olvasóink írták

  • 2. web 2010. március 29. 12:32
    „Most már illik még feljebb emelni a nyugdíjkorhatárt, mert ugyebár a fiatalok dolgoznak csak.”
  • 1. KolompárRómeó 2010. március 29. 10:31
    „Pedig Kálápárék igyekeznek javítani a statisztikákon. 6-8-10 kölök van náluk, szerencsére. Az más kérdés, hogy termelő munka és ebből következően adófizetés nem várható el tőlük, így inkább baj, mint áldás ez a nagy utódszám...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai tulajdonba került a Volvo

Vasárnap aláírták a svédországi Göteborgban azt a megállapodást, amelynek értelmében a kínai Geely… Tovább olvasom