Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Vezet a csirkehús

Szeged - A szárnyasok húsát a magyarok 97 százaléka, míg a sertéshúst 89 százalék kifejezetten kedveli.
Ezzel az értékkel a baromfi a 2., míg a sertéshús a 10. legkedveltebb az összes élelmiszer sorában – derül ki a GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányából.

A marhahúst a magyarok 59 százaléka kedveli (35. hely), a vadhúsokat pedig 40 százalék (47. hely), ami kevésbé előkelő hely a kedvencek listáján. A baromfihús minden második honfitársunk étrendjében hetente többször, 96 százalékuk asztalán pedig kéthetente megjelenik. A GfK Hungária adatai azt mutatják, hogy a 2012. július és 2013. június közötti időszakban kilogrammonként átlagosan 865 forintért beszerezhető csirkehúsból évente mintegy 14 alkalommal vásárol egy háztartás, alkalmanként 2,2 kilogrammnyit.

Az egyéb szárnyasok közül fontos kiemelni a pulyka-, valamint a kacsafogyasztást, amelyből közel azonos, 6 kilogramm körüli mennyiséget szerzett be egy-egy vásárló háztartás a fent említett időszakban. A valamivel alacsonyabb átlagáron elérhető kacsahúsból ritkábban bár, de jellemzően nagyobb mennyiség (2,1 kilogramm) kerül a bevásárlókosárba, mint pulykából (évente négyszer 1,6 kilogramm). Sertéshúst a magyarok egyharmada hetente többször, 87 százalék pedig kéthetente eszik. Míg 10 százaléka fogyaszt csak legalább hetente marhahúst, a vadhús igazi különlegességnek számít, évi néhány alkalommal kerül csak egy átlag magyar tányérjára. A marhahús a legdrágább: a vizsgált időszakban kilogrammonként átlagosan 1706 forintba került.

– A fogyasztás hosszú évek óta fokozatosan csökkenő tendenciát mutat – mondta Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. – A fehér húsok népszerűsége köszönhető egyrészt az egészséges életmódra felhívó kampányoknak, másrészt pedig azok pénztárcakímélőbb árának.

Olvasóink írták

  • 1. grafika88 2013. szeptember 12. 12:37
    „Az E-útdíj bevezetése miatt minden élelmiszer , egyébb termék DRÁGULT! Nem csak a hús félék...de minden. Kezdve az ásványvítől ..kávé .....minden !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 százalékot az összes élelmiszernek?

Az egész EU-ban nálunk a legmagasabb az általános forgalmi adó kulcsa: ha 10 százalékra levinnék, fehéredne a gazdaság is. Tovább olvasom