Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

VG-konferencia - Raskó György: a magyar mezőgazdaság 2004 óta stagnál

Ezzel a kész- és félkész termékek arányát a termelésben 70 százalékra lehet emelni a jelenlegi 54 százalékról.
Az agrárgazdaságban stratégiai cél az állattenyésztés és a kertészet fejlesztése, amelynek révén a kész- és félkész termékek arányát a termelésben 70 százalékra szükséges emelni a jelenlegi 54 százalékról - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára egy csütörtöki budapesti konferencián.

A helyettes államtitkár a Világgazdaság napilap által az agrárgazdaság teljesítményéről szervezett konferencián kifejtette: miközben 2012-ben az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság termelése 9,2 százalékkal visszaesett, a kibocsátási érték 2,8 százalékkal nőtt. A magyarázat az, hogy a felvásárlási árak 13,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növénytermesztésben 17,1, az állattenyésztésben 10,2 százalékkal.

Az agrárium tavaly 8,1 milliárd euró értékű exportbevételt produkált, a külkereskedelmi egyenleg 3,6 milliárd euró aktívumot jelez. De nem kedvező az összetétel - jelezte Feldman Zsolt -, miután az export 46 százaléka alapanyag, 20 százaléka félkész termék, és csupán 34 százalék a késztermék. Eközben az importban fordított az arány, azaz a késztermékek részesedése 46 százalék, az alapanyagoké 25 százalék - tette hozzá.

Ezeken az arányokon kíván változtatni az agrárgazdasági stratégia, növelve a kész- és félkész termékek arányát, ami az állattenyésztés és a kertészet fejlesztését jelenti - magyarázta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar élelmiszer- kereskedelemben a hazai termékek arányát 80 százalékra kellene emelni. Jelenleg az arány 70 százalék.

Célként jelölte meg Feldman Zsolt az évi 10 milliárd eurós exportbevételt is.

A 2014-2020 közötti költségvetési periódusban az EU-ból érkező agrártámogatások összege 12,3 milliárd euróra nő a jelenlegi periódusban elért 10,4 milliárdról - közölte a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy a 2014-es év átmeneti lesz, a 2013. évi terület alapú támogatással számolhatnak a termelők.

Az agrártárca stratégiáját ismertetve Feldman Zsolt első helyen a vízgazdálkodást, illetve az öntözést említette. Az öntözhető terület nagysága jelenleg 100 ezer hektár, ezt minimum 300 ezerre kellene növelni. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a 2009-2010-es EU-s pályázatok során 9,4 milliárd euró támogatással 30 ezer hektár öntözésére nyílt lehetőség, de hozzátette, hogy a gazdaságok, illetve a Raskó György: a magyar mezőgazdaság 2004 óta stagnál

Raskó György: a magyar mezőgazdaság 2004 óta stagnál

A magyar mezőgazdaság volumene 2004 óta stagnál, éves növekedési ütemének átlaga zéró - mondta Raskó György agrárvállalkozó, az agrártárca korábbi államtitkára egy konferencián csütörtökön, jelezve, hogy a lengyel mezőgazdaság ugyanebben az időszakban évente átlagosan egy százalékkal, a cseh 0,6 százalékkal, a szlovák 0,3 százalékkal nőtt.

A csatlakozás óta a statisztika azt mutatja, hogy Magyarország semmit sem tudott kihasználni abból a lehetőségből, amit az uniós piac kínált - mondta.

Raskó György szólt arról is, hogy az Európai Unión belül az egyes országokban óriási különbség van a termelékenységben, ami kezelhetetlenné teszi a közös agrárpolitikát. Dániában egy termelő évente 119 ezer eurót állít elő, Németországban 83 ezer eurót, a francia mutató 85 ezer, a cseh 37 ezer, a magyar 15,5 ezer, a lengyel 10,2 ezer, a román pedig 9,5 ezer euró. Ha ilyen termelékenységi különbségek lennének az autógyártásban, akkor Közép-Kelet Európában egyetlen kocsi sem készülne - mondta. Úgy vélte, csak akkor lehet a termelékenységben felzárkózni, ha vagy kevesebb gazdálkodó állítja elő a jelenlegi termelési értéket, vagy ugyanennyien nagyobb értéket hoznak létre.

Hasonló arányok mutathatók ki, ha az egy gazdaságra jutó termelési értéket vizsgáljuk, hiszen a dán adat 342 ezer euró, a német 150 ezer, a francia 129 ezer, a magyar 11,4 ezer, a lengyel 13 ezer, a román 4 ezer euró - sorolta a statisztikát Raskó György.

Világgazdasági tendenciákat elemezve arra mutatott rá, hogy a mezőgazdasági termelésében Dél-Amerika kezdi elfoglalni a vezető szerepet. Véleménye szerint az Európai Unió mezőgazdasága mind a termelés, mind a kutatás-fejlesztés terén egyre inkább marginalizálódik. Az elmúlt két évtizedben az EU élelmiszerexportjának részesedése a világban visszaesett, miközben az Egyesült Államok, valamint Brazília és Argentína részesedése nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 milliót spórolt a Coop a hűtőajtókkal

Modernizálta szennyvízkezelőjét a csongrád-bokrosi Mars állateledelgyára, a Coop Szeged Zrt. pedig tolóajtókat szereltetett hűtőire. Tovább olvasom