Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Visszaállítanák az eredeti szintre a jövedéki biztosíték mértékét

A Fidesz, bár korábban más tartalmú javaslata volt, támogatja a kormány kezdeményezését.
A Miniszterelnökség a 2014. január 1-jei szintre állítaná vissza az alkohol-forgalmazók jövedéki biztosítékának összegét. A Fidesz, bár korábban más tartalmú javaslata volt, támogatja a kormány kezdeményezését. Az ellenzéki pártok mindegyike bírálta a kormányzatot.

Az Országgyűlés novemberben, az adótörvények elfogadásakor úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli 2015-től. A biztosítékot február 1-jéig kell kiegészítenie a biztosítékot nyújtónak, illetve amennyiben a vámhatóságnak addig bemutatja a jövedéki biztosíték megemelésének pénzintézetnél való kezdeményezéséről szóló iratot, legkésőbb április 30-ig jogszerűen végezheti tevékenységét az elfogadott jogszabály szerint. A képviselők néhány héttel később, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor módosítottak ezen, és "a kis- és középvállalkozásokat segítendő" úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét e termékeknél, 2016. január 1-jétől.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke kedden sajtótájékoztatón közölte, hogy a február 16-ai héten módosítja az Országgyűlés a jövedéki biztosítékot szabályozó törvényt, hogy a sávos rendszer már idén március 1-jétől hatályos legyen. Az érintett alkoholforgalmazóknak azonban addig sem kell rendelkezésre bocsátaniuk a megemelt jövedéki biztosítékot. Hozzátette: hiba csúszott a törvénybe. A sávos jövedéki biztosítéki szabályozás még az előtt hatályba léphet, hogy az érintett cégeknek teljesíteniük kellene a megemelt jövedéki biztosítékot - közölte. A politikus elnézést kért az érintettektől a hiba miatt, hozzátette, a felelősség a jogszabályra igennel szavazó képviselőket és az összegző módosító indítványt előterjesztő, általa vezetett törvényalkotási bizottságot terheli.

A Miniszterelnökség erre reagálva azt közölte, hogy nem ért egyet sem a fideszes Gulyás Gergelynek, sem pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival, ezért törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre.

Gulyás Gergely ezek után azt közölte az MTI-vel, hogy korábban a kormány kezdeményezte a biztosíték mértékének megváltoztatását, a Fidesz országgyűlési frakciója üdvözli, ha attól a kormány eltér, és kedvezőbb helyzetet teremt az alkohol-kiskereskedőknek.

Napközben, még a Miniszterelnökség közleménye előtt, ellenzéki pártok is megszólaltak az ügyben.

Az MSZP véleménye szerint korrupciós belviszály zajlik a Fideszen belül az alkoholos italok nagykereskedelmi piacának megszerzéséért. Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes szerint minden azzal kezdődött, hogy a "korrupt kormány" olyan szabályt hozott, amelyik tönkreteszi az ital-nagykereskedők közel 97 százalékát, és a nekik beszállító cégek nagy részét. Hangsúlyozta, hogy az alkohollal foglalkozó nagykereskedőknek eddig 22 millió forintos jövedéki biztosítékot kellett bemutatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, de ez az összeg február 1-től 150 millió forintra emelkedik.

Volner János, az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának jobbikos elnöke arról beszélt, hogy az ital-nagykereskedőket sújtó jövedéki biztosíték megemelése is azt bizonyítja, hogy a kormány a haverok kiszolgálására használja fel parlamenti többségét, és a barátokra szabja a jogszabályokat. A politikus szerint a Fidesz átgondolatlanul, előkészítetlenül, szakmai egyeztetés nélkül fogad el nagy hatású gazdasági törvényjavaslatokat.

A Demokratikus Koalíció (DK) álláspontja szerint az "oligarchabarát maffiakormány" az ital-nagykereskedők 95 százalékának "kivéreztetésével" újabb munkahelyeket veszélyeztet, miközben saját barátainak kedvez.

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja úgy foglalt állást, hogy kapkodó és dilettáns jogalkotás zajlik, ezért le kell vonni a személyi konzekvenciákat.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, független országgyűlési képviselő kérdésre válaszolva sajtótájékoztatóján azt mondta, rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi, mert szerinte a nagykereskedők százait teheti tönkre a hatályos szabályozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

320 forint felett az euró!

Gyengült a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben kedd estére a bankközi devizapiacon. Tovább olvasom