Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Visszafeketedik a magyar gazdaság

A három évvel ezelőtt indult fehéredési folyamatok az idén leálltak, sőt egyes területeken vissza is fordultak. Százmilliárd forintra tehető a megmagyarázhatatlan kiesés mértéke.
A gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság legfrissebb jelentése szerint a 2006-ban indult fehéredési folyamatok 2009-ben leálltak, sőt bizonyos területeken a visszájára is fordultak. Vagyis az újabb tisztulási folyamathoz újabb gazdaságot fehérítő intézkedéseket kellene hozni. A jelentés szerint a jövedelemadóban, a tb járulékokban, az áfában nagyobb volt az idén a bevételek elmaradása annál, amit a makropálya alapján indokolt lehetett volna.

Az egyes adónemekben a várható visszaesésen túl 50-50 milliárd forintot tett ki a becslések szerint az a összeg, amely a feketegazdaságba vándorolt. Hozzá kell tenni azonban, hogy ezek az adatok elég bizonytalanok, mert a kormány és a kutatóintézetek sem rendelkeznek még az idei évre nézve megbízható adatokkal. A nagyságrendileg százmilliárd forintra becsült visszaesés azt mutatja, hogy a visszafeketedés hatása már erősebb, mint a fehéredésé - mondta Ligeti Csák, a bizottság elnöke.

A fekete foglalkoztatás területén az elmúlt években tapasztalható volt némi szűkülés, míg tavaly a fekete foglalkoztatás aránya 40 százalékot tett ki, az idén ez az arány már csak 34 százalékra ehető - persze ez a "csak" azért még mindig hatalmas arányt jelent.

A bizottság szerint a bevezetett intézkedések mindenképp hasznosak voltak, ám ezeket és a szigorú ellenőrzéseket tovább kell vinni, illetve özép- és hosszú távú lépéseket kell tenni, hogy a tüneti kezelések helyett az okok visszaszorítására összpontosítsanak.

Ezek szerint erősíteni kell az adótudatosságot, fel kell lépni a korrupció ellen, felül kell vizsgálni a közbeszerzési rendszert, korlátozni kell a készpénzhasználatot. Emellett tovább kell javítani az adórendszer hatékonyságát, vagyis szélesíteni kell az adófizetői bázist. Az ellenőrzéseket sem lehet figyelmen kívül hagyni, itt is hatékonyabb működésre van szükség. Az ellenőrzéseket persze nemcsak a vállalkozások esetében kell komolyan venni, ugyanezt a szigort a közpénzek felhasználásában is alkalmazni kell.

A bizottság szerint a gazdasági ügyekben az igazságszolgáltatás hatékonyságát is javítani kell. Ezek az eljárások ma nagyon hosszú időt vesznek igénybe, aminek az a következménye, hogy mire adott esetben elmarasztaló ítélet születik, addig az elmarasztalt vállalkozásnak már híre-hamva sincs. Ezzel kapcsolatban a bizottság már felvette a kapcsolatot a Legfelsőbb Bírósággal.

Olvasóink írták

 • 17. Kraftwerk 2009. szeptember 17. 22:28
  „Visszafeketedik a magyar gazdaság.....................
  Hm-Hm........Nem is értem miért.........”
 • 16. comet 2009. szeptember 17. 22:23
  „a fehéredéshez először a legnagyobb szennyeződést kéne eltávolítani, azaz az MSZP-t. Ezek szórják legjobban tele az országot mocsokkal.
  Jövő március messze van. A munkanélküliség tovább nő, az ipari termelés júliusban 19%-ot esett vissza, a lakosság elszegényedése tovább folytatódik, míg bőszméék a slepjükkel még utoljára teletömik a zsebeiket.
  Fleto bábkormányának feladata az időhuzás mellett az IMF és cionista érdekek kiszolgálása. Ezen erők tartják fenn őket saját nemzetük ellenében. Előre hozott választás kell.
  A cigánygyilkosságokról még midig hallgatnak. A lakosságnak joga van tudni kik képezték ki, kik segítették és kik finanszírozták a terroristákat. Az elhárítás mennyiben érintett, kiket terhel felelősség, kiket marasztaltak el vagy szereltek le és miért, ill van-e olyan aki elhagyta az országot. Ez a bűncselekmény sorozat túl nagy kaliberű ehhez a hosszú hallgatáshoz...”
 • 15. Grabowsky 2009. szeptember 17. 21:37
  „Van egyáltalán aki ezen akár egy picikét is csodálkozik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. Lúdasmatyi 2009. szeptember 17. 21:26
  „Fejétől bűzlik a hal!”
 • 13. KolompárRómeó 2009. szeptember 17. 20:09
  „13. hozzászólás M_R 2009.09.17. 19:49

  Volt munkahelyem (2003-ban emiatt hagytam ott őket) nem fizetett tb-t, mnyp-t (párszázezer HUF hiányzik így a számlámról), semmit. Ma is működik, bár a tulaj ellen mindenféle eljárások vannak. Le se tojja.
  Amikor felmondtam, neki állt feljebb és fenyegetőzött.

  Ellenben a munkaügyi perem azzal ért véget, hogy mivel nem vette át az idézéseket, így "felelős hiányában" lezárták az ügyet.

  Az APEH a leveleimre nem reagált, amikor tőlük követeltem a megoldást. Aztán írtam nekik, hogy köszike a tippet, ha majd vállalkozó leszek, akkor én is így fogok "legálisan" adót csalni. Nem reagáltak.

  Közben ha tévedsz 100 forintot a bevallásban, megb@szhatnak 100ezerre is. Na ezért tart itt az ország, meg az Eleonóra-félék önkielégítései miatt.”
 • 12. M_R 2009. szeptember 17. 19:49
  „Pár éve nekem is volt "szerencsém" olyan cégnél dolgozni (igaz csak pár hónapot) ahol a külföldi tulaj SEMMIT nem fizetett a dolgozók után: se SZJA, se TB, se nyugdíj... ZSebbe is úgy ahogy éppen sikerült, volt hogy 2 hónapig semmit.

  Szerintem azóta is vígan működik ugyanígy - az APEH-nek fel sem tűnik. Meg ha igen,akkor is, "külföldiül" kéne levelezni, ügyintézni..áhhh azmeg olllyan nagggyon terhes.. Inkább megbaszunk pár hazai vállalkozást...”
 • 11. macs 2009. szeptember 17. 19:45
  „M@M,

  tudsz valami konkrét okot?
  A TV szerelőnk a múltkor szólt, hogy elfogytak a kuncsaftjai, az emberek, ha elromlott a TV, újat vesznek és nem javítattnak. A kedvenc cipészem visszaadta az ipart. Nem volt forgalma.
  Amikor a lakást felújítottuk, a burkolót kb. fél óra múlva elküldtük, annyira látszott, nem érti a dolgát. Az asztalosnál viszont sorbaállunk, mert jól és olcsón dolgozik. (Számlát ad.)
  Szóval az élet bonyolult.”
 • 10. Besenyő_Pistabácsi 2009. szeptember 17. 19:34
  „Én meg azt tapasztalom, hogy tényleg az a barom aki próbál becsületes lenni, és vállakozó létére fizeti a kötelező sarcokat.Ellenben azokkal akik semmi és senki után egy kanyit sem fizetnek, de a nagy APEH elől mégis sikeresen láthatatlanok maradnak (évek óta), mert nem hívják fel magukra a figyelmet azzal, hogy valami féle vállalkozást csináljanak. Ellenben a Déli Apróban (évek óta hétről hétre) mind úgy hirdeti magát mintha minden rendben volna a fals kamu nem is létező cége körül! Némelyik már arra ragadtatja magát, hogy honlapon reklámozza tevékenységét és címmel odateszi a "fekete referencia munkáit" de így sem szúr szemet senkinek! Sőt még kiröhögi a becsületességre törekvőket. Retorziók nélkül azt kell mondjam igaza van!”
 • 9. M@M 2009. szeptember 17. 19:09
  „nagypapa!
  A közvetlen környezetemben is van ilyen, nem is egy!! A mi városunkban az iparosok száma 8 év alatt 1040-ről 420-ra csökkent. De ez senkit nem érdekel az érintetteken kívül. Szerinted a politikusok (amíg a saját zsebüket degeszre tömik)foglalkoznak azzal, hogy a látens munkanélküliség 50% felett van?? Olyan nagy ívben lesz....ják hogy öröm nézni!!!!! ÉS MÉG CSODÁLKOZNAK, HOGY ÉL ÉS VIRUL A FEKETE GAZDASÁG??????????”
 • 8. KolompárRómeó 2009. szeptember 17. 19:03
  „6. hozzászólás macs 2009.09.17. 19:00

  Nyugdíjad neked sem lesz, akármennyit raksz be. Addig felemelik 99 évre a korhatárt + ideje korán elvisz az infarktus, nem ér ki a mentő (nincs pénz benzinre), így ezen nem kell izgulnia senkinek.”
 • 7. maci52 2009. szeptember 17. 19:02
  „Az egy nagy marha aki adót fizet ezeknek,nincs értelme,rögtön szétosztják maguk közt,utána sírnak rínak,hogy kevés.Azért fizessek hogy épüljenek a Balatoni,Szuhai villák,hogy a sperma gyereknek is lakást vegyenek,hogy a Német autóipar nekik dolgozzon,hogy évente Földkörüli utazásokra,síelésekre menjenek
  párt-állami vezetők?Ami a ló lábaközt van,azt nekik.”
 • 6. KolompárRómeó 2009. szeptember 17. 19:01
  „Minden előttem szólónak maximális respect, korrekt vélemények.

  "Ezek szerint erősíteni kell az adótudatosságot, fel kell lépni a korrupció ellen"

  Namost akkor kéremszépen: amíg a jónép azt látja, hogy mindenféle Eleonórák 100millás önkielégítéseket kapnak, amíg Veres-félék bizonyított adócsalások után pénzügyminiszterek, stb. és a többi, addig ne tessenek már mindenféle adótudatosságot elvárni azoktól, akiktől ezeket milliárdokat ellopják. Mert erre van pénz, de kórházakra, iskolákra, óvodákra nincsen.

  Amíg Oszkó-félék a pofánkba tolják, hogy sosem látott adócsökkentés, közben meg egyértelmű növelés, addig kussoljon ez a semmirekellő banda.

  2. hozzászólás nagypappa 2009.09.17. 17:58:

  Amikor Ausztriában voltam alkalmazott, annyi volt az adóbevallás, hogy kitöltöttem egy 1oldalas űrlapot, amin a nevem, mindenféle azonosítóm szerepelt és ennyi. Ha volt biztosításom, mellékeltem. Bementem a hivatalba, a portás bácsi megnézte a mellékleteket, megnézte, hogy fel van jegyezve az űrlapon, pipált, mindent visszaadott és elköszönt. A hivatal meg mindent kiszámolt, visszautalt, vagy csekket küldött. Ez a segítség, nem az, hogy minden szarral szívatnak + 30oldalas adóbevallást kell kitölteni.

  Magyarország, én így szeretlek. Még egy kicsit.”
 • 5. macs 2009. szeptember 17. 19:00
  „Én csak arra vagyok kiváncsi, hogy aki most feketén dolgozik, vagyis nem fizet járulékot, miből fog megélni, ha megöregszik? Nem lesz nyugdíja. És kit fog hibáztatni ezért?”
 • 4. TrombiFrédi 2009. szeptember 17. 18:25
  „Nézd meg a BKV-t és a MÁV-ot, s már is meg van a pénz egyrésze...Egy biztos becsületes munkából manapság nem igen lehet megélni!”
 • 3. comet 2009. szeptember 17. 18:08
  „meddig az országot vezető politikusok élen járnak a törvénytelenségben és korrupcióban, addig a gazdaság sem fog fehéredni, mert mindenki ott fog ´csalni´ ahol tud. Jelenleg a következménynélküliség miatt megéri lopni, csalni, hazudni. Ameddig az MSZP azaz a legkorruptabb párt irányathítja az országot, ez nem is lesz másképp.”
 • 2. nagypappa 2009. szeptember 17. 17:58
  „Addig míg egy vállalkozást tucatnyi hatóság ellenőriz, és "természetesen" keményen büntet, ha a vállalkozó visszaadja a működési engedélyt, minden féle kontroll nélkül, nyugodtan dolgozhat.
  Így járt egy ismerős iparos, nem kapta meg a telepengedélyt két év alatt, állandóan szekálták valamivel. MOst?
  Nincs vállalkozóija, nincs kiadása, nem ellenőrzik. Ő akart tisztességesen dolgozni, nem lehetett. Szerintem a hatóságnak SEGÍTENI is kellene az ellenőrzés mellett a vállalkozókat.”
 • 1. Rosmary53 2009. szeptember 17. 17:29
  „Magyarítottam a cikket és lerövidítettem. Amit nem értesz, az nem az én hibám.

  A magyar gazdasági helyzetet kifehéredést vizsgáló bizottság vizsgálja. A fehéredés leállt, sőt visszájára fordult. A tisztuláshoz újabb fehérítő intézkedés kellene, mert elmaradás van a makropályán. Ez a fetekegazdaságba vándorolt, de ez még nem biztos, a forrás nem hiteles. A visszafeketedés aránya nagyobb, mint a fehéredésé. A fekete foglalkoztatás 34% -os, ez ehető, de hatalmas arány. Tovább viszik az intézkedéseket közép-és hosszútávú lépésekkel, összpontosítanak, és okot visszaszorítanak. Céljuk: erősíteni az adótudatosságot, fellépni, vizsgálódni, korlátozni, javítani, szélesíteni, komolykodni, szigorodni, hatékonyságot javítani, elmarasztalni. Ez hosszú időbe telik, addigra se híre- hamva a bűnösnek. Útban a Legfelsőbb Bíróság felé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállt a gazdaság fehéredése

Nemcsak, hogy megállt az idén a gazdaság fehéredése, de a fekete-, illetve szürkegazdaságba irányuló… Tovább olvasom