Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Visszatérnek az 50-es évek a mezőgazdaságba?

Munkahelyek szűnnek meg, ha elvonják a területalapú támogatásokat és korlátozzák a földhasználatot – erre akarták felhívni a figyelmet kedden a mezőgazdasági társas vállalkozások Budapesten, a Vértanúk terén. A megyéből 40-en vettek részt a tüntetésen.
„Az 50-es évek egyoldalú agrárpolitikája ismétlődik". „El a kezekkel az adófizető munkahelyektől!" – ilyen és ehhez hasonló táblákkal vonultak kedd délelőtt a mezőgazdasági társas vállalkozások képviselői Budapestre, a Parlamenthez közeli Vértanúk terére. A MOSZ szervezte tüntetés szalmabála díszletek között zajlott, a résztvevők Kinek fáj, ha dolgozom? feliratú fehér pólókban hallgatták a szónokokat, köztük Nagy Tamást, a MOSZ elnökét. Szarvasmarhákat is a fővárosba vittek, az aszfaltra fektetett Magyarország-térképre pedig trágyát szórtak.

Mit akartak elérni a tüntetők? Megírtuk: a kormány azt tervezi, hogy a növénytermesztők 1200 hektár, az állattartók 1800 hektár felett már ne kapjanak uniós földalapú támogatást.

Mosz demonstráció Budapesten a Vértanúk terén. Fotó: Bors (galéria)

Tejdemonstrációk

A MOSZ idén a magyar tej védelmében, az olcsó külföldi tejtermékek ellen hadakozott. Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Termelők Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szövetségének titkára elmondta, július 8-án az országban több helyszínen, kereskedők telephelye, valamint üzemek előtt tüntettek, utána áruházak előtt mutatták be, mennyiért adják a magyar és mennyiért a külföldi tejet. Stadler szerint az akciókkal értek el eredményeket, hiszen áfacsalókat lepleztek le, az áruházak pedig tárgyalnak velük az árakról. Megírtuk: Hazai elnevezésű, új, olcsó márkával jelent meg a nyár közepén az 1,5 százalékos zsírtartalmú dobozos UHT-tejek piacán a szegedi Sole-Mizo Zrt., hogy felvegye a versenyt az importtal.

– Azért mentünk utcára, mert csökkentenék a társas vállalkozások földalapú támogatását, ezzel veszélybe kerül az állattenyésztés, valamint munkahelyek szűnnek meg – mondta Szabó Lajos, a vásárhelyi Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki részt vett a tüntetésen. – Mi több mint 4000 hektáron gazdálkodunk, nagy tehenészetünk van 600 tejelő tehénnel és 100 húsmarhával, 140 főt foglalkoztatunk. Ha korlátozzák azt a birtoknagyságot, amelyre uniós földalapú támogatást vehetünk fel, akkor 300 millió forinttól esünk el, amit a „zöldítésre" kérhető 50 millió forint enyhíthet, amennyiben megkapjuk. A növénytermesztéshez és az állattartáshoz szükséges létszámot 12 hónapos foglalkoztatásban csak azért tudtuk tartani, mert futotta a támogatásból: ha ettől elesünk, a téli hónapokra, de azon túl is emberektől kell megválnunk. Legalább 40 munkahely van veszélyben.

Csongrád megyéből 40-en tüntettek: kedd reggel Szikáncsról, külön busszal indultak a fővárosba. A demonstrálók kiáltványt fogalmaztak meg, amit az agrártárcához, a Miniszterelnökségre, valamint az agrárgazdasági kamarához juttattak el. Azt követelték: hozzák nyilvánosságra a tervezett intézkedéseket, ezekről egyeztessenek velük, szüntessék meg a valódi termelők kiszorítását az állami földekről. „A kormány hagyjon fel az agrárgazdaság leépítésével, ne politikai alapon kezelje az ágazat szereplőit..., szüntesse be vidékromboló intézkedéseit" – olvasható a kiáltványban.

Mosz demonstráció Budapesten a Vértanúk terén. Fotó: Bors (galéria)

A hátukon viszik az agráriumot

A NAV és a KSH adatai szerint a társas vállalkozások 2,1 millió hektár földterületen 1628 milliárd forint bruttó termelési értéket, az egyéni gazdaságok nagyobb területen, 2,5 millió hektáron csak 1112 milliárd forint értéket állítanak elő. Az adó- és közterhek 80 százalékát a társas vállalkozások fizetik. A támogatások elvonásával 549 milliárd forinttal kevesebb áru keletkezik, eltűnik a sertésállomány 41, a tejtermelés 60 százaléka és 33 ezer alkalmazott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 500 gyógyszer ára változik

178 készítmény drágább, több mint 300 gyógyszer viszont olcsóbb lesz szerdától. Tovább olvasom