Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Visszatérnek az euróövezetbe a külföldi befektetők

Az Európai Központi Bank (EKB) új kötvényvásárlási programjának köszönhetően kezdenek visszaszállingózni a külföldi befektetők az euróövezet válság sújtotta országaiba.
Francia elemzők rámutattak: az utóbbi időben enyhült az euróövezet esetleges szétesését övező aggodalom annak ellenére, hogy válság még messze nem ért véget.

Sok külföldi bank, befektetési és nyugdíjalap vonta ki befektetéseit az euróövezetből, miután Görögország, Írország és Portugália nemzetközi pénzügyi segítségért folyamodott. Tetejébe úgy tűnt, hogy a válság maga alá gyűrheti Olaszországot és Spanyolországot, az euróövezet harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságát is.

Jean-Francois Bay, a Morningstar France független piackutató elemzője szerint külföldi befektetők 2011 február óta először idén szeptemberben ismét elkezdtek francia, olasz, vagy spanyol bankrészvényeket, államkötvényeket vásárolni. Ez érvényes az amerikai pénzpiaci alapokra is, amelyek szeptemberben sorban már a harmadik hónapban növelték befektetéseiket európai bankokban - dollárban kifejezve 16 százalék volt a növekedés az előző hónaphoz képest -, így portfoliójukban euróövezeti eszközök tíz százalékot meghaladó arányban szerepelnek.

Mindamellett elemzők rámutattak: félő, hogy a befektetők profitrealizálás után ismét elhagyják a térséget, ezért még túl korai leszögezni, hogy tartós fordulat következett be az euróövezeti befektetésekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A G20-ak ismét az európai válságkezelésről tanácskoznak

Ismét a globális pénzügyi válság kérdései állnak a G20 csoport vasárnap és hétfőn Mexikóvárosban… Tovább olvasom