Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Workania: kevesebb munkavállaló kapott juttatásokat tavaly

Az elmúlt év második felében a legnépszerűbb juttatás a meleg étkezési utalvány volt.
Az elmúlt év második felében 13 százalékkal nőtt azon munkavállalók száma, akik semmilyen juttatásban sem részesültek munkaadójuktól a fizetésükön kívül, míg tavaly az év első felében a dolgozók 26 százaléka nem kapott juttatást, a második félévben már 30 százalékuk.

A Workania internetes állásportál által működtetett fizetesek.hu kutatói szerint még árnyaltabb képet kapunk a pozíciószintek szerinti összehasonlítás során. A segédmunkások több mint fele, 53 százaléka nem kap juttatásokat, de a felsővezetők közül is majdnem minden tizedik csak a fizetésére számíthat.

Valamivel rosszabb a helyzet a középvezetők körében, ahol a juttatásnélküliek aránya 19 százalék. Az év utolsó 6 hónapjában már egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szolgáltatási szféra dolgozóinak 41 százaléka, az adminisztratív alkalmazottak harmada, és a műszaki területen szakképzett dolgozók negyede.

Az előző év két félévének egybevetése során a fizetesek.hu kutatói 5-10 százalékos csökkenést tapasztaltak az alkalmazottak képzése, a rugalmas munkaidő, az egészségügyi megtakarításhoz való hozzájárulás, a notebook és mobiltelefon magáncélokra történő használatával kapcsolatban is.

A felmérés szerint ugyanakkor vannak kiugróan visszaszoruló juttatási formák is. Ilyen például a szolgálati személygépkocsi magáncélokra történő használatának engedélyezése, ahol 15 százalékos visszaesést tapasztaltak, vagy az üdülési csekkek adásának lehetősége. Ez utóbbit már 16 százalékkal kevesebben kapták, mint az előző félévben.

Az elmúlt év második felében a legnépszerűbb juttatás a meleg étkezési utalvány volt: ebben az alkalmazottak 42 százaléka részesült, majd a rugalmas munkaidő következett 16 százalékkal, helyi utazási bérletet a dolgozók 14 százaléka kapott.

A felmérés szerint a béren felüli juttatásokra is igaz az a feltételezés, hogy nem mindegy, hogy milyen pozíciószinten dolgozik a munkavállaló. Míg tavaly a felső- és középvezetők mintegy fele kapott meleg étkezési utalvány, addig a segédmunkásoknak mindössze 24 százaléka. A szakképzett munkaerő harmada, az adminisztratív dolgozók 42 százaléka részesült ebben a juttatásban.

Ugyancsak feltűnő különbséget tapasztaltak a kutatók a munkahelyi ingyenes italellátással kapcsolatban, ez a segédmunkásoknak csak 6 százalékát illeti meg, miközben a felsővezetők 17 százalékának erre sem kell külön költenie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiterjeszti az árfolyamgát rendszerét az NGM

Kiterjeszti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NMG) az árfolyamgát rendszerét. Tovább olvasom