Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

ZDF: kémkednek a dolgozók után a Penny diszkontláncnál

Németországban az utóbbi években több óriásvállalatról jelentek meg a dolgozók titkos megfigyeléséről szóló beszámolók.
Évek óta megfigyelik a dolgozókat a Rewe konszern több németországi élelmiszerboltjában, valamint a társaság érdekeltségébe tartozó Penny diszkontlánc számos üzletében - tárta fel a ZDF német országos közszolgálati televízió.

A csatorna Frontal 21 című magazinműsorának keddi adásában sugárzott riport szerint a Rewe vezetésének megbízásából 2009 óta módszeresen kémkednek detektívek az alkalmazottak után Rewe üzletekben és Penny diszkontokban. Több dolgozót az otthonában is megfigyeltek, és van olyan munkavállaló, akinek még a pincéjét is átkutatták. A megfigyelt alkalmazottakat utólag sem tájékoztatták az adatgyűjtésről.

A Rewe a tényfeltáró riportra reagálva közölte, hogy 2009-ben és 2010-ben egyes elszigetelt esetekben valóban folytattak rejtett kamerás megfigyelést, de ezt a törvények betartásával, és kizárólag bűncselekmények feltárása céljából tették.

A Rewe a magyar kiskereskedelemben is érdekelt a csaknem kétszáz üzletből álló Penny Market diszkontlánc tulajdonosaként.

Németországban az utóbbi években több óriásvállalatról jelentek meg a dolgozók titkos megfigyeléséről szóló beszámolók. Legutóbb, január elején az Aldi Süd diszkontáruház-láncról derült ki, hogy több üzletben kémkedtek az alkalmazottak után.

A kormány a sorozatos botrányok nyomán szigorításra készül. A munkavállalókra vonatkozó adatvédelmi törvény tervezett reformja részeként teljesen megszűnhet a rejtett kamerás megfigyelés lehetősége, amely az utóbbi években már jelentősen szűkült. Jelenleg kizárólag súlyos bűncselekményre utaló konkrét gyanú esetén rögzíthető videofelvétel munkahelyen rejtett kamerarendszerrel.

A konzervatív-liberális koalíció több évig tartó vita során dolgozta ki a jogszabálytervezetet, amely szerint a munkavállalóra vonatkozó bármiféle adatot csak akkor szabad rögzíteni, kezelni és felhasználni, ha az a vállalat számára elengedhetetlenül szükséges, és nem ütközik az érintett személy érdekeivel. Ugyanez vonatkozik a lehetséges munkavállalókra is, vagyis a szabályt be kell tartani a munkaerő-kiválasztási folyamat - például alkalmassági vagy orvosi vizsgálat - során is.

A nyílt kamerás megfigyelés lehetőségét a kormány bővítené, de számos korábbi korlátozást meghagyna. A javaslat szerint például továbbra sem lehet a munkavállaló magatartásának és teljesítményének ellenőrzése a videofelvétel készítésének célja, és tiltott marad az öltöző-, pihenő- és mellékhelyiségek megfigyelése is.

Olvasóink írták

  • 2. x 2013. május 01. 00:00
    „1. benq, a német országos közszolgálati televízió gyakran feltesz régi lemezeket, néha pedig hibás újakat.”
  • 1. benq 2013. április 30. 21:04
    „ez a hír már lejárt lemez...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvonta Szlovéniától a befektetési ajánlású osztályzatot a Moody´s

A Moody's az új adósosztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott… Tovább olvasom