Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Zuhan a rubel árfolyama az orosz gazdaság sötét kilátásaira

Az orosz gazdaság jövő évi zsugorodásával kapcsolatos pénzügyminiszteri kijelentésre a rubel árfolyama szinte azonnal zuhanni kezdett a dollárhoz képest.
Zuhanni kezdett a rubel árfolyama a dollárhoz képest péntek délután az orosz pénzügyminiszternek arra a kijelentésére, hogy jövőre 4 százalékkal zsugorodhat a gazdaság az idei 0,7 százalékos növekedés után.

Előzőleg Anton Sziluanov azt mondta, hogy felülvizsgálták a jövő évi költségvetést, amely így abból indul ki, hogy a kőolaj ára átlagosan 60 dollár lesz. Az idei költségvetés előkészítésekor 93 dolláros olajárat vettek alapul.

Az orosz pénzügyminiszter szavai szerint 60 dolláros olajár mellett jövőre a hazai össztermék (GDP) 4 százalékkal zsugorodik, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig meghaladja majd a 4 százalékot.

Oroszország exportjának mintegy kétharmadát adja az olaj- és földgáz kivitele, így az olajárak csökkenése jelentős hatást gyakorol az ország költségvetésére, kereskedelmi mérlegére.

A pénzügyminisztérium jövőre a dollár átlagárfolyamát 51 rubel körüli szinten várja.

Az orosz gazdaság jövő évi zsugorodásával kapcsolatos pénzügyminiszteri kijelentésre a rubel árfolyama szinte azonnal zuhanni kezdett a dollárhoz képest. Reggel még december 1-e óta a legerősebb volt az orosz fizetőeszköz, ekkor 52,78 rubel ért egy dollárt. Délután kettőre a dollár 54,6 rubelre erősödött, ami több mint 4 százalék rubelgyengülés a csütörtöki záróértékhez képest. Pénteken 16 óra előtt pár perccel 53,7 dolláron jegyezték a rubelt, ekkor a dollár 3,2 százalék pluszban állt a csütörtöki záróárhoz viszonyítva.

A rubel az előző öt kereskedési nap során csaknem 15 százalékkal erősödött a dollárhoz képest a kormánynak arra a döntésére, hogy az exportáló cégeknek értékesíteniük kell a belföldi piacon devizabevételeik egy részét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 százalékkal csökkenhet jövőre az orosz GDP

Az orosz pénzügyminisztérium 60 dolláros átlagos olajárat alapul véve újraszámolta a 2015-ös… Tovább olvasom