Bulvár-celeb

2024.03.30. 05:00

Csúnyán néz ki a főtt tojás? Mutatjuk, hogyan pucolja meg, hogy hibátlan legyen

Így biztosan nem fog a héjához ragadni a fehérje.

MW

A húsvéti étkezések fontos szereplője a tojás

Forrás: Getty Images

Ha egészben tálalja vagy kaszinótojást készít, nem túl szerencsés a darabos, töredezett fehérje.  Íme néhány remek trükk, hogy a héja egyben lejöjjön, és ne ragadjon rá a fehérjére!

1. Kezdjük forró vízben a főzést

Sokan hideg vízben kezdik megfőzni a tojást, ám így az megrepedhet, és a fehérje rátapad a héjra. Mivel a víz lassan melegszik fel, így a hideg vízben feltett tojás fehérjéje lassan csapódik ki, nagyobb eséllyel tapadva meg a héj belső oldalán. Érdemes megvárni, amíg a víz lassan eléri a forráspontot, és ekkor a vízbe tenni a tojásokat. Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje mindegyiket.

Ne hideg vízben kezdjük a főzést!
Forrás: Getty Images

2. Só

Egyes források szerint a főtt tojásokat könnyebb lesz megpucolni, ha a főzővízbe sót is teszünk.

3. Sokkolás hideg vízzel

Ha letelt a főzési idő, azonnal jéghideg vízbe kell tenni a tojásokat. Így megáll a főzési folyamat, a nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebb lesz meghámozni.

Peeling eggs
Az sem mindegy, melyik végén kezdjük a pucolást
Forrás: Getty Images

4. A "búvármódszer"

Ha kissé megtörjük a főtt tojások héját, és hideg vízben állni hagyjuk, a víz beszivárog a héj alá, így megkönnyíti a pucolást. Működhet az is, ha folyó víz alatt alatt próbáljuk leszedni a héjat, szintén segíthet, ha a héj eltávolítását a tojás vastagabb, szélesebb oldalán kezdjük - írja cikkében a Mindmegette.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában