Bulvár-celeb

2024.05.22. 06:30

Horrorvarjak tartják rettegésben a gyanútlan sétálókat a fővárosban

Egyre több varjútámadásról számolnak be Budapesten, a kötekedő madarak már nem csak a fészküket védik...

MW

Nagyon kellemetlen perceket szerezhetnek a varjak

Fotó: Illusztráció / Getty Images

Több brutális varjútámadásról is beszámoltak a közelmúltban egy kőbányai Facebook-csoportban, ugyanis a dolmányos varjak most reptetik fiókáikat, és ez ösztönös agressziót válthat ki a madarakból - írja cikkében a Metropol. A kerületi lakosok több zöld övezetben is tapasztalták a szokatlan jelenséget, ami  akkor is előforduhat, ha épp nincs fészek a közelben.

A lap egyik olvasója, Niki arról számolt be, hogy a Gőzmozdony és az Oltó utca közötti parkos résztől szándékosan távolabb egy parkolóban sétált, amikor hirtelen a semmiből egy hatalmas, tompa ütést érzett a tarkóján.

Olyan volt, mintha fejbe rúgtak volna egy labdával

– magyarázta Niki, akit ezek után még kétszer megpróbált megtámadni a madár, ám akkor már ki tudta védeni. Nem sokkal később egy másik hölgy figyelmeztette a kerületieket a veszélyre a Facebookon. Ő idén megúszta a támadást, ám tavaly szerzett sérüléseket varjútámadás miatt.

Bárhol felbukkanhatnak a kötekedő madarak
Fotó: Illusztráció / Getty Images

"A Gőzmozdony 2. szám előtti játszótérnél elkezdődött a varjútámadás, vigyázzatok! Ma 2 hölgyet és két kutyust támadtak meg"– magyarázza a hölgy a bejegyzésben.

Megszólalt a szakértő

"Engem is megtámadott ott egy varjú reggel. Frászt kaptam, alig tudtam elhessegetni. Rendesen terrorizálják a járókelőket" – írta egy másik kommentelő. 

A lap megkérdezte a Fővárosi Növény- és Állatkert sajtószóvivőjét, Hanga Zoltánt a varjak szokatlan viselkedésével kapcsolatban.

A dolmányos varjak valóban a fiókáikat védik a vélt vagy valós veszélytől

– árulta el a  szakember, aki azt is hozzátette, vannak varjak, akik ettől függetlenül is viselkedhetnek szokatlanul.

"Azt tapasztaljuk, hogy a varjak néha vérszemet kapnak, szinte kötekednek a járókelőkkel, amit az az emberi reakció is kiválthat, hogy a legtöbben érthető módon kissé bizonytalanul viselkednek ilyen helyzetben" – mondta Hanga Zoltán. 

A szakértő azt javasolja, hogy ha varjak zaklatnak, először odébb kell menni, hátha fióka van a közelben. Ha a támadás ezután sem marad abba, érdemes határozott fellépéssel megvédeni magunkat. Persze ehhez némi hidegvérre, lélekjelenlétre, helyzetfelismerésre is szükség van.

"Azt gondolom, szorult beléjük némi, talán kicsit gonoszkodó humorérzék, és némelyikük inkább a műsor, a kiváltott reakció miatt csinálja" – mutatott rá a szakértő, aki szerint az ilyen madarakat könnyen kizökkentheti támadókedvükből, ha nem a várt reakcióval találkoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!