Benzinár

2024.05.17. 10:07

A családok védelmében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai rámutatnak, hogy a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat. Az üzemanyagkereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait és célját, így az elmúlt hetekben jelentős árcsökkentést hajtottak végre - közölte pénteken Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

MW

Illusztráció/Egy munkatárs tankol a Mol üzemanyagtöltő-állomásán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A közlemény szerint 

"ma reggel is azt tapasztalhattuk a kutakon, hogy tovább mérséklődtek az árak. A benzin ára 5 forinttal 607 forintra, a gázolaj ára 4 forinttal 605 forintra csökkent. Így összességében a kormány a benzin árát 43 forinttal, a gázolaj árát pedig 56 forinttal csökkentette áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest".

A KSH friss adatai szerint a szomszédos országokban a 95-ös benzin átlagára 621 forintba, a gázolaj átlagára 608 forintba került, tehát a kormány határozott fellépése elérte, hogy Magyarországon az üzemanyagok fogyasztói ára a szomszédos országok átlagárának szintje alá csökkenjen és ott is maradjon.   

"A kormány álláspontja szerint igazságtalan és tarthatatlan volt az az állapot, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a környező országok lakosai. 

Ezért a családok védelme érdekében a kormány felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát a szomszédos országok átlagának szintjére. 

Mindennek köszönhetően nem csak a családok zsebében marad több pénz, de a csökkenő üzemanyagárak az inflációt is tovább mérséklik, ráadásul érdemben támogatják a fogyasztás helyreállását, így a belgazdaság újraindulását" - fogalmazott a miniszter.  

Nagy Márton a kialakult helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyagkereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyagkereskedők - a családok érdekeit szem előtt tartva - a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat. A kormány az üzemanyagárak alakulását továbbra is folyamatosan vizsgálni és monitorozni fogja.

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt, a magyar ár 1,9 százalékkal, azaz 12 forinttal volt alacsonyabb - közölte kísérleti statisztikai jelentésében pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 607 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 597 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 608 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal volt ennél alacsonyabb.   

A KSH jelentése szerint a 95-ös benzin magyarországi átlagára 17 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. 

Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött, 7 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 9 forinttal csökkent.   

A gázolaj magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár nagyobb mértékben, 10 forinttal csökkent. A szomszédos országokban a dízel átlagára 12 forinttal csökkent az előző héthez képest.   

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Magyarország után Szlovákiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 15 forinttal.   

Lengyelországban és Szlovéniában a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára.   

A dízelolaj heti átlagára Ausztriában és Szerbiában meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez képest. Horvátországban volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, 17 forinttal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában