Krimi

2023.12.27. 15:32

A rendőrség figyelmeztet: az ilyen SMS-re soha ne válaszoljon

Továbbra is gyakoriak azok a csalások, amelyben a csalók olyan SMS-eket küldenek a gyanútlan embereknek, amelyekben a személyes adataik megadására kérik őket. A rendőrök most tippeket tettek közzé, hogy mik azok a jelek, amelyekre érdemes odafigyelni.

Illusztráció

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

A rendőrség újra felhívja a figyelmet arra, hogy az emberek semmilyen körülmények között ne adják meg a bankkártyájuk adatait „csomagküldő szolgálatoktól" érkező értesítések alapján. Ebbe a hibába esett egy szombathelyi ember is, aki egy – látszólag – csomagküldő szolgálattól érkező SMS alapján, az ott kapott linkre kattintva megadta a bankkártyájának adatait, a CVC kódot és a lejárati időt, továbbá egy mobilfizetési megoldáshoz kapott kódot is.

Ezt követően egy távol-keleti országban vásároltak ismeretlen csalók a kártyájával.

 

A rendőrség tippeket osztott meg annak érdekében, hogy az emberek könnyen felismerjék a gyanús üzeneteket:

Ha csomagot vár, akkor ellenőrizze az üzenetet küldő számát, ha az előhívó szám nem a magyarországi, akkor az gyanús.
Az, hogy az SMS-es egy olyan csomagküldő szolgálatra hivatkozik, ahonnan csomagot vár, nem jelenti azt, hogy tényleg onnan keresik.
A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlájának, valamint bankkártyájának adatait, illetve a CVC kódot sem. Csak a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük és ezeket vásárláskor adja meg a vevő a webshopnak, nem később.

Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában