Vizes vb

2023.07.12. 12:10

A nyíltvízi úszók szállíthatják az első magyar érmeket Fukuokában

Pénteken kezdődik Fukuokában a XX. vizes világbajnokság, amelyen medencés és nyíltvízi úszásban, vízilabdában, szinkronúszásban, műugrásban, valamint óriás-toronyugrásban mérik össze tudásukat a szakágak legjobbjai – írja az MTI.

MW

Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye előtt a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az érmek mellett a jövő évi párizsi olimpiára szóló kvótákért is harcolnak majd a sportolók, a medencés úszóknál már javában tart a kvalifikációs időszak, de például a váltók küzdelmeiben a kettőből ez az első lehetőség az indulási jog megszerzésére. A staféták közül számonként az első három biztosan ott lesz a játékokon, de a többiek ideje is beleszámít az ötkarikás rangsorba, amely a jövő évi dohai világbajnokságot követően zárul.

A vízilabdatornáról a férfiak és a nők mezőnyéből is a két döntős szerez olimpiai kvótát, óriási küzdelem várható, hiszen a rendkívül sűrű versenynaptár miatt – jövőre januárban Európa-bajnokságot, februárban pedig vb-t is rendeznek az olimpia évében – minden válogatottnak az a célja, hogy a lehető leghamarabb biztosítsa a helyét a francia fővárosban.

Vízilabdában a legfontosabb változás, hogy első alkalommal „gazdálkodhatnak” 15 játékossal a szövetségi kapitányok, akiknek minden mérkőzés után lehetőségük van a változtatásra a 13 fős meccskeretben.

A viadalon szokás szerint ott vannak az éremesélyesek között a magyar válogatottak. A csapatok a közelmúltban a világkupa szuperdöntőjében hangoltak: Varga Zsolt és Bíró Attila férfi, illetve női csapata egyaránt negyedik lett az Egyesült Államokban.

Az elutazás előtt tartott sajtótájékoztatón mindkét szövetségi kapitány elmondta, természetesen az lenne a legjobb, ha már most megszereznék a párizsi kvótát, de akkor sincsen komoly probléma, ha ez még nem sikerül. Ugyanakkor megjegyezték, ahogy mindig is, ezúttal is éremért utaznak a világbajnokságra.

Magyar részről az első dobogós helyeket a nyíltvízi úszók szállíthatják Fukuokában, a férfiak mezőnyében az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, valamint Betlehem Dávid is kiváló formában várja a viadalt. A 2019-ben Kvangdzsuban 5 kilométeren aranyérmes – ezzel a szakág első magyar világbajnoki címét kiharcoló – Rasovszky idén már világkupa-, és Európa Kupa-futamot is nyert, fiatal klubtársa pedig egy vk-bronz mellett az országos bajnokságon duplázott.

Gellért Gábor szövetségi kapitány azt mondta, a férfiak mezőnyében a két magyar, illetve az olasz Gregorio Paltrinieri és Domenico Acerenza, a francia Marc-Antoine Olivier és az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock a legfelső szintet képviseli, közülük egy adott versenyen bárki kikerülhet győztesen.

Nyíltvízi úszásban – 10 kilométeren – mindkét nemnél az első három olimpiai kvótát szerez, ugyanakkor Rasovszky és Betlehem a medencés országos bajnokságon 1500 méter gyorson úszott olimpiai kvalifikációs idejének köszönhetően már nyíltvízre is nevezhető a párizsi játékokra.

Harmincnégy úszóaranynál tartanak a magyarok

Tavaly Milák Kristóf két fantasztikus győzelme révén szereztek a magyarok két érmet a hazai rendezésű világbajnokságon, így az olimpiai bajnok klasszis távollétében nagy a nyomás a társakon a Fukuokában sorra kerülő vb-n, melynek medencés úszóversenyeit július 23. és 30. között rendezik.

 

Legutóbb 2019-ben, a dél-koreai Kvangdzsuban rendeztek ázsiai világbajnokságot, akkor a magyarok minden idők második legjobb vb-szereplésével négy arannyal zártak a medencében. A győztesek közül azonban ezúttal már csak Kapás Boglárka lesz ott a mezőnyben, aki akkor nagy meglepetésre 200 méter pillangón diadalmaskodott.

 

A magyarokkal legutóbb 2007-ben, Melbourne-ben fordult elő, hogy nem szereztek aranyérmet, arra viszont még nem volt példa, hogy érem nélkül térjenek haza egy világbajnokságról.

 

Az 50-es medencében rendezett eddigi világbajnokságokon 34 aranyat szereztek a magyarok, a teljes vb-éremgyűjtemény pedig 80 medálból áll.

A nőkkel kapcsolatban a kapitány elárulta, a 18 esztendős Fábián Bettina már most kezd közelíteni az élmezőnyhöz, hasonlóképpen látja az ő fejlődését, mint annak idején Olasz Annáét, aki 20 évesen volt világbajnoki ötödik és most, közel egy évtizeddel később is ott van a legjobbak között. Gellért Gábort szerint mindkét magyar női versenyző a legjobb nyolc között végezhet.

A váltóról szólva a kapitány kijelentette, a tavaly hazai környezetben ezüstérmes csapattól ezúttal is dobogós helyezést vár, de abban is biztos, hogy a versenyzők a legfényesebb érmet szeretnék hazavinni.

A magyarok közül a szinkronúszók és a műugrók mutatkoznak majd be a nyitónapon, előbbi sportágban a mindössze 15 esztendős Barbócz Blanka, Bastianelli Angelika kettős képviseli a piros-fehér-zöld színeket, ők a párosok technikai és szabadprogramjában versenyeznek majd.

Árkovics Petra szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, bízik benne, hogy a fiatal kettősnek sikerül felülmúlnia a tavalyi magyar szereplést, amikor is hazai környezetben Farkas Dóra Linda és Gács Boglárka a technikai versenyben a 19. lett.

Az elmúlt fél évben rengeteget versenyeztek a lányok, jól fogadták őket a bírók és versenyről versenyre sikerült fejlődniük. Az új pontozási rendszerben a legfontosabb, hogy amit én felírok az edzőkártyára, azt a lehető legpontosabban végrehajtsák

– nyilatkozta a szakember a fiatal párosról, amely a Lengyelországban rendezett Európa Játékokon 15. és a 11. helyen zárt.

A műugróknál ugyancsak két magyar indul, Estilla Mosena és Kun Patrícia 1 és 3 méteren ugrik majd. Ligárt Balázs szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, a fukuokai világbajnokság a második fázisa annak az útnak, amelynek végén reményei szerint lesz magyar induló a párizsi olimpián 3 méteren. Megjegyezte, a vb-ről a döntősök jutnak olimpiai kvótához, de jövő februárban Dohában már a középdöntő is párizsi repülőjegyet ér, ráadásul sok országnak ekkor már lesz kvótája, így akkor már a 20-23. hely „környéke” is ötkarikás indulást érhet. Hozzátette, ennek fényében minden olyan fukuokai eredmény, amely ehhez a helyezéshez közel van, már bizakodásra adhat okot a jövőre nézve.

A szakember elmondta: Székffy Nóra személyében egy magyar pontozóbíró is közreműködik majd a vb-n, aminek sportdiplomáciai szempontból van jelentősége, ugyanis ezáltal jó esélye van arra, hogy a párizsi olimpián is ott legyen.

A pénteken kezdődő vizes világbajnokság részletes programja magyar idő szerint:

július 14., péntek:

műugrás:
női 1 méter, selejtező 3.00 (Mosena Estilla, Kun Patrícia)
férfi 1 méter, selejtező 8.00

szinkronúszás:
női egyéni technikai, selejtező 2.00
férfi egyéni technikai, selejtező 5.00
női páros, technikai, selejtező 8.00 (Barbócz Blanka, Bastianelli Angelika)

július 15., szombat:

műugrás:
férfi szinkronműugrás, selejtező 2.00
vegyes szinkrontoronyugrás, DÖNTŐ 5.30
női 1 méter, DÖNTŐ 8.30
férfi szinkronműugrás, DÖNTŐ 11.30

szinkronúszás:
akrobatikus csapat, selejtező 3.00
vegyes páros, technikai, selejtező 7.00
női egyéni, technikai, DÖNTŐ 12.30

nyíltvízi úszás:
női 10 km 1.00 (Fábián Bettina, Olasz Anna)

július 16., vasárnap:

műugrás:
női szinkrontoronyugrás, selejtező 3.00
férfi 1 méter, DÖNTŐ 7.30
női szinkrontoronyugrás, DÖNTŐ 11.00

szinkronúszás:
csapat, technikai, selejtező 3.00
vegyes páros, technikai, DÖNTŐ 9.30
női páros, technikai DÖNTŐ 12.30

nyíltvízi úszás:
férfi 10 km 1.00 (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)

vízilabda: női torna, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:
Egyesült Államok–Kína 2.00
Franciaország–Ausztrália 3.30

B csoport:
Hollandia–Spanyolország 5.00
Izrael–Kazahsztán 6.30

C csoport:
Olaszország–Argentína 9.00
Görögország–Dél-afrikai Köztársaság 10.30

D csoport:
Új-Zéland–Japán 12.00
MAGYARORSZÁG–Kanada 13.30

július 17., hétfő:

műugrás:
női szinkronműugrás, selejtező 2.00
férfi szinkrontoronyugrás, selejtező 5.30
női szinkronműugrás, DÖNTŐ 8.30
férfi szinkrontoronyugrás, DÖNTŐ 11.00

szinkronúszás:
női egyéni, szabadgyakorlat, selejtező 2.00
férfi egyéni, technikai, DÖNTŐ 7.00
akrobatikus csapat, DÖNTŐ 12.30

vízilabda: férfi torna, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:
Kazahsztán–Egyesült Államok 2.00
Ausztrália–Görögország 3.30

B csoport:
Kanada–Kína 5.00
Franciaország–Olaszország 6.30

C csoport:
Argentína–Horvátország 9.00
MAGYARORSZÁG–Japán 12.00

D csoport:
Montenegró–Dél-afrikai Köztársaság 10.30
Szerbia–Spanyolország 13.30

július 18., kedd:

műugrás:
női toronyugrás, selejtező 3.00
női toronyugrás, elődöntő 7.30
csapatverseny, DÖNTŐ 11.00

szinkronúszás:
páros, szabadprogram, selejtező (Barbócz Blanka, Bastianelli Angelika) 2.00
férfi, egyéni, szabadprogram, selejtező 8.00
csapat, technikai, DÖNTŐ 12.30

nyíltvízi úszás:
női 5 km 1.00 (Fábián Bettina, Olasz Anna)
férfi 5 km 3.00 (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)

női torna, csoportkör, 2. forduló:

A csoport:
Ausztrália–Egyesült Államok 10.30
Kína–Franciaország 13.30

B csoport:
Kazahsztán–Hollandia 2.00
Spanyolország–Izrael 3.30

C csoport:
Dél-afrikai Köztársaság–Olaszország 5.00
Argentína–Görögország 6.30

D csoport:
Kanada–Új-Zéland 9.00
Japán–MAGYARORSZÁG 12.00

július 19., szerda:

műugrás:
férfi 3 méter, selejtező 2.00
férfi 3 méter, elődöntő 8.30
női toronyugrás, DÖNTŐ 11.00

szinkronúszás:
férfi, egyéni, szabadprogram, DÖNTŐ 9.30
női, egyéni, szabadprogram, DÖNTŐ 12.30

vízilabda: férfi torna, csoportkör, 2. forduló:

A csoport:
Görögország–Kazahsztán 10.30
Egyesült Államok–Ausztrália 13.30

B csoport:
Olaszország–Kanada 2.00
Kína–Franciaország 3.30

C csoport:
Horvátország–MAGYARORSZÁG 5.00
Japán–Argentína 12.00

D csoport:
Spanyolország–Montenegró 6.30
Dél-afrikai Köztársaság–Szerbia 9.00

július 20., csütörtök:

műugrás:
női 3 méter, selejtező 2.00 (Mosena Estilla, Kun Patrícia)
női 3 méter, elődöntő 7.30
férfi 3 méter, DÖNTŐ 11.00

szinkronúszás:
csapat, szabadprogram, selejtező 3.00
páros, szabadprogram DÖNTŐ 12.30

nyíltvízi úszás:
csapatverseny 1.00 (MAGYARORSZÁG)

vízilabda: női torna, csoportkör, 3. forduló:

A csoport:
Kína–Ausztrália 6.30
Franciaország–Egyesült Államok 9.00

B csoport:
Spanyolország–Kazahsztán 10.30
Izrael–Hollandia 13.30

C csoport:
Argentína–Dél-afrikai Köztársaság 2.00
Görögország–Olaszország 3.30

D csoport:
Új-Zéland–MAGYARORSZÁG 5.00
Kanada–Japán 12.00

július 21., péntek:

műugrás:
férfi toronyugrás, selejtező 2.00
férfi toronyugrás, elődöntő 8.30
női 3 méter, DÖNTŐ 11.00

szinkronúszás:
vegyes páros, szabadprogram, selejtező 3.00
csapat, szabadprogram, DÖNTŐ 12.30

vízilabda: férfi torna, csoportkör, 3. forduló:

A csoport:
Egyesült Államok–Görögország 6.30
Ausztrália–Kazahsztán 9.00

B csoport:
Kína–Olaszország 10.30
Franciaország–Kanada 13.30

C csoport:
MAGYARORSZÁG–Argentína 2.00
Horvátország–Japán 12.00

D csoport:
Dél-afrikai Köztársaság–Spanyolország 3.30
Szerbia–Montenegró 5.00

július 22., szombat:

műugrás:
vegyes páros szinkronműugrás, DÖNTŐ 8.30
férfi toronyugrás, DÖNTŐ 11.30

szinkronúszás:
vegyes páros, szabadprogram, DÖNTŐ 3.00

vízilabda: női torna:

a 13-16. helyért:
A4–B4 2.00
C4–D4 3.30

a negyeddöntőbe jutásért:
A2–B3 7.00
A3–B2 8.30
C2–D3 10.00
C3–D2 11.30

július 23., vasárnap:

úszás:
előfutamok, 3.30:
női 200 m vegyes (Sebestyén Dalma)
férfi 400 m gyors (Rasovszky Kristóf, Holló Balázs)
női 100 m pillangó
férfi 50 m pillangó (Szabó Szebasztián)
női 400 m gyors (Késely Ajna, Fábián Bettina)
férfi 100 m mell
férfi 400 m vegyes (Holló Balázs)
női 4x100 m gyorsváltó
férfi 4x100 m gyorsváltó

elődöntők, döntők, 13.00:
férfi 400 m gyors DÖNTŐ
női 100 m pillangó elődöntő
férfi 50 m pillangó elődöntő
női 400 m gyors DÖNTŐ
férfi 100 m mell elődöntő
női 200 m vegyes elődöntő
férfi 400 m vegyes DÖNTŐ
női 4x100 m gyorsváltó DÖNTŐ
férfi 4x100 m gyorsváltó DÖNTŐ

vízilabda: férfi torna:
a 13-16. helyért:
A4–B4 2.00
C4–D4 3.30

a negyeddöntőbe jutásért:
A2–B3 7.00
A3–B2 8.30
C2–D3 10.00
C3–D2 11.30

július 24., hétfő:

úszás:
előfutamok, 3.30:
női 100 m hát
férfi 100 m hát (Kovács Benedek, Kós Hubert)
női 100 m mell
férfi 200 m gyors (Németh Nándor)
női 1500 m gyors (Mihályvári-Farkas Viktória, Flück Nóra)

elődöntők, döntők 13.00:
férfi 100 m mell DÖNTŐ
női 100 m pillangó DÖNTŐ
férfi 100 m hát elődöntő
női 100 m mell elődöntő
férfi 50 m pillangó DÖNTŐ
női 100 m hát elődöntő
férfi 200 m gyors elődöntő
női 200 m vegyes DÖNTŐ

vízilabda: női torna:
a 15. helyért: 2.00
a 13. helyért: 3.30
a 9-12. helyért: 5.00 és 6.30
negyeddöntő: 8.00, 9.30, 11.00 és 12.30

július 25., kedd:

úszás:
előfutamok, 3.30:
férfi 50 m mell
női 200 m gyors (Pádár Nikolett, Késely Ajna)
férfi 200 m pillangó (Márton Richárd)
férfi 800 m gyors (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)

elődöntők, döntők, 13.00:
férfi 200 m gyors DÖNTŐ
női 1500 m gyors DÖNTŐ
férfi 50 m mell elődöntő
női 100 m hát DÖNTŐ
férfi 100 m hát DÖNTŐ
női 200 m gyors elődöntő
férfi 200 m pillangó elődöntő
női 100 m mell DÖNTŐ

vízilabda: férfi torna:
a 15. helyért: 2.00
a 13. helyért: 3.30
a 9-12. helyért: 5.00 és 6.30
negyeddöntő: 8.00, 9.30, 11.00 és 12.30

óriás-toronyugrás:
nők és férfiak 1-2. sorozat 4.30 és 7.00

július 26., szerda:

úszás:
előfutamok, 3.30:
női 50 m hát
férfi 100 m gyors (Németh Nándor)
férfi 200 m vegyes (Kós Hubert)
női 200 m pillangó (Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna)
4x100 m vegyes vegyesváltó

elődöntők, döntők, 13.00:
férfi 800 m gyors DÖNTŐ
női 200 m gyors DÖNTŐ
férfi 100 m gyors elődöntő
női 50 m hát elődöntő
férfi 200 m pillangó DÖNTŐ
férfi 50 m mell DÖNTŐ
női 200 m pillangó elődöntő
férfi 200 m vegyes elődöntő
4x100 m vegyes vegyesváltó DÖNTŐ

vízilabda: női torna:
a 11. helyért: 2.00
a 9. helyért: 3.30
az 5-8. helyért: 7.00 és 8.30
elődöntők: 10.00 és 11.30

óriás-toronyugrás:
nők 2-3. sorozat DÖNTŐ 5.00

július 27., csütörtök:

úszás:
előfutamok, 3.30:
női 100 m gyors
férfi 200 m hát (Kovács Benedek, Kós Hubert)
női 200 m mell
férfi 200 m mell
női 4x200 m gyorsváltó

elődöntők, döntők, 13.00:
női 200 m pillangó DÖNTŐ
női 100 m gyors elődöntő
férfi 100 m gyors DÖNTŐ
női 50 m hát DÖNTŐ
férfi 200 m mell elődöntő
férfi 200 m vegyes DÖNTŐ
női 200 m mell elődöntő
férfi 200 m hát elődöntő
női 4x200 m gyorsváltó DÖNTŐ

vízilabda: férfi torna:
a 11. helyért: 2.00
a 9. helyért: 3.30
az 5-8. helyért: 7.00 és 8.30
elődöntők: 10.00 és 11.30

óriás-toronyugrás:
férfiak 2-3. sorozat DÖNTŐ 5.00

július 28., péntek:

úszás:
előfutamok, 3.30:
férfi 100 m pillangó (Kós Hubert)
női 200 m hát (Burián Katalin, Szabó-Feltóthy Eszter)
férfi 50 m gyors (Szabó Szebasztián)
női 50 m pillangó
férfi 4x200 m gyorsváltó
női 800 m gyors (Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória)

elődöntők, döntők, 13.00:
női 100 m gyors DÖNTŐ
férfi 100 m pillangó elődöntő
női 200 m hát elődöntő
férfi 50 m gyors elődöntő
női 200 m mell DÖNTŐ
férfi 200 m hát DÖNTŐ
női 50 m pillangó elődöntő
férfi 200 m mell DÖNTŐ
férfi 4x200 m gyorsváltó DÖNTŐ

vízilabda: női torna:
a 7. helyért 3.30
bronzmérkőzés 6.00
az 5. helyért 9.30
döntő 11.00

július 29., szombat:

úszás:
előfutamok, 3.30:
női 50 m gyors (Senánszky Petra)
férfi 50 m hát (Székely Áron)
női 50 m mell
4x100 m vegyes gyorsváltó
férfi 1500 m gyors (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)

elődöntők, döntők, 13.00:
női 50 m pillangó DÖNTŐ
férfi 50 m gyors DÖNTŐ
női 50 m gyors elődöntő
női 50 m mell elődöntő
férfi 100 m pillangó DÖNTŐ
női 200 m hát DÖNTŐ
férfi 50 m hát elődöntő
női 800 m gyors DÖNTŐ
4x100 m vegyes gyorsváltó DÖNTŐ

vízilabda: férfi torna:
a 7. helyért 3.30
bronzmérkőzés 6.00
az 5. helyért 9.30
döntő 11.00

július 30., vasárnap:

úszás:
előfutamok, 3.30:
női 400 m vegyes (Jakabos Zsuzsanna, Mihályvári-Farkas Viktória)
férfi 4x100 m vegyesváltó
női 4x100 m vegyesváltó

döntők, 13.00:
férfi 50 m hát
női 50 m mell
férfi 1500 m gyors
női 50 m gyors
női 400 m vegyes
férfi 4x100 m vegyesváltó
női 4x100 m vegyesváltó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában