Labdarúgás

2024.05.16. 09:21

Szoboszlait is megihlette a Magyar Kupa döntőjének hőse (videó)

A Paks nyerte a Puskás Arénában nézőcsúcsot jelentő 52 ezer néző előtt rendezett Magyar Kupa döntőjét, miután a gól nélküli rendes játékidő után, hosszabbításban 2–0-ra legyőzte a bajnoki címvédő Ferencvárost. A mérkőzés hőse a tolnaiak kapusa, Szappanos Péter volt, akinek teljesítményéhez a Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominik is gratulált. A zöld-fehérek edzője Dejan Sztankovics vállalta a felelősséget a vereségért, a paksiak mestere Bognár György nem győzte dicsérni a játékosait.

MW

A kupagyőztes paksi csapat ünnepel a trófeával a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében játszott Paksi FC - Ferencvárosi TC mérkőzés utáni eredményhirdetésen a Puskás Arénában 2024. május 15-én. A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Tömött lelátók, videóbírózás, tizenegyes, piros lapok, meg nem adott gól, hosszabbítás. Szinte minden volt a Paks és a Ferencváros szerdai, Puskás Arénában lejátszott kupadöntőjén, melyet végül hosszabbítás után az előzetesen esélytelenebbnek vélt Paks nyert meg 2–0-ra. A tolnaiak történetük legnagyobb sikerének, első kupagyőzelmének örülhettek – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A meccs hőse válogatott kerettag kapuvédő Szappanos Péter volt, aki bravúrok sorozata mellett egy tizenegyest is kivédett a magyar rekordbajnok elleni fináléban.

SZAPPANOS Péter
A paksi Szappanos Péter kapus (k) a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében, a Paksi FC–Ferencvárosi TC mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. május 15-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A büntetőt csak rosszul lehet rúgni

Miközben a történelmi sikert elért csapat már a zajos ünneplés pillanatait érte az öltözőben, a boldog Paks-futballisták sorra adták az interjúkat a vegyes zónában. Szappanos Péter gyermekei társaságában érkezett, mégis minden egyes kérdésre válaszolt. Szappanos Péter kislánya és a szerdán csereként bevetésre váró Fradi-kapus, Dibusz Dénes kisfia ugyanabba az óvodába járnak.

– Végre most én is elégedetten mehetek be az óvodába, ez nekem már bőven nagy öröm. Dénes mindig korrekt sportemberként viselkedett, amikor a múltban a Fradi nyert ellenünk, úgyhogy részemről sem lesz semmiféle zrika – jelentette ki Szappanos, aki a kupadöntő első félidejében, 0–0-s állásnál hárította az előző idény végén a Pakstól a Ferencvárosba szerződő Varga Barnabás tizenegyesét.

A büntetőt csak rosszul rúgni lehet, szerencsém volt, hogy el tudtam találni az irányt. Egy tizenegyes hárítása óriási nagy lutri a kapus szempontjából, örülök, hogy ezúttal én jöttem ki győztesen ebből a helyzetből

– árulta el a magyar kapus, aki pályafutása első nagy sikerét ünnepelhette egy nappal az után, hogy a válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi kedden bejelentette, rá is számít a németországi kontinenstornán.

– Nem szeretném ezt elkiabálni, mert minden nap jön az ember életébe több kisebb és nagyobb akadály. Ezt a pillanatot most ki kell élvezni. Kedd óta tudom azt mondani, hogy egy kicsit önfeledtebb vagyok, tudok végre őszintén mosolyogni. Elég későn kerültem bele a profi futball körforgásába, ha valaki, hát én tudom, hogy minden csak akkor biztos, amikor már visszafelé jössz valahonnan. Továbbra is így állok ehhez – fejtette ki a kapus.

Szappanos Péter kiváló teljesítménye Szoboszlai Dominik figyelmét sem kerülte el, aki a mérkőzést közvetítő M4 Sport Instagram-oldalán reagált a paksiak kapusának teljesítményére.

Természetesen nemcsak Szappanos, hanem az összes paksi játékos dicséretet érdemelt a döntő után, a friss kupagyőztes csapat trénere, Bognár nem győzte méltatni játékosait.

Sztankovics vállalta a felelősséget

A tolnaiak edzője szerint a játékosai minden taktikai utasítást betartottak, és a kiállítás után nagyon fontos volt, hogy fegyelmezetten védekezzenek – írta meg az Origo.

– Ha kellett, akkor csúsztak-másztak, a taktikát maradéktalanul megcsinálták. Ez egy remek közösség, egy nagyszerű csapat. Nagyon jó itt körülnézni, mert sok ember boldog, persze az ország fele szomorú, hiszen a Ferencváros veszített, a másik fele viszont örül. A paksi foci történetében a legnagyobb sikert vitték véghez ma a srácok – mondta el a lefújás után Bognár György, akinek vezetésével a Paks 1998 óta az első olyan csapat, amely csak magyar játékosokkal érte el ezt a bravúrt.

– Próbáltuk húzni az időt a kiállítás után, hogy minél tovább maradjon a döntetlen. Megérte mindenképpen most a védekezőbb felfogást választani, a profi futballban az eredménnyel el kell számolni. Persze alapvetően a régebbi, támadóbb focit választanám, hogy szórakoztatóan játsszunk, mellette persze nyerjünk – tette hozzá a paksiak trénere, aki kiemelte, hogy fontos reálisan értékelniük az eredményt.

– A Ferencváros még mindig előttünk jár, és vannak csapatok, amelyek bizonyos tekintetben szintén előttünk vannak. Az első és legfontosabb lépés a bennmaradás – mondta a jövőre vonatkozóan Bognár György.

A Fradi edzője, Dejan Sztankovics elismerte a vereséget, és gratulált a paksiaknak.

– Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóinknak, sajnálom, hogy nem tudtuk elhódítani a kupát. 100 százalékig az én felelősségem ez az eredmény, hiszen én raktam össze a taktikát. Ilyen az élet, menni kell tovább. A fociban szokták mondani, hogy a kihagyott helyzetek sokszor megbosszulják önmagukat – fejtette ki a szerb szakember, aki a lecserélt Lisztes Krisztiánról is ejtett néhány gondolatot.

– Krisztián nem edzett előző nap, beteg és lázas is volt. Most nem volt jó a pályán – mondta Sztankovics, majd már a hét végi derbire készült: – A paksiaknak ünnepelniük kell, nekünk csöndben kell maradnunk és levonnunk a tanulságokat – mondta önkritikusan a szerb edző, aki csapatával szeretné szépen zárni a szezont az Újpest elleni rangadón. A friss kupagyőztes paksiakra a mostani idényben is egyetlen feladat vár csupán, május 18-án, szombaton hazai pályán fogadják a Kisvárdát.

MOL Magyar Kupa, döntő

Paksi FC–Ferencvárosi TC 2–0 (0–0, 0–0, 1–0), hosszabbítás után

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában