Szentes

2024.02.03. 17:30

Szirtes Edina Mókussal mindig visszatérnek egymáshoz

Szirtes Edina Mókus egy friss formációval lép fel a Szentesi Hangversenyközpontban. A népszerű előadó quartetjében az ütőhangszereknél Kertész Ákos, szentesi zenész és a koncerthelyszín vezetője foglal helyet, akivel fiatal koruk óta sokszor zenéltek már egy színpadon, és mindig visszatérnek egymáshoz.

Darók József

Szirtes Edina Mókus tavaly az Omega-Szigetekkel járt Szentesen. Fotó: Hangversenyközpont.

Aki egy kicsit is nyomon követi Mókus pályafutását, óhatatlanul az enyémet is látni fogja, ugyanis az ismeretségünk gyakorlatilag tizenöt éves korunkban kezdődött, még Szegeden, a Zeneművészetin, és rögtön voltak is közös dolgaink. Úgyhogy Edina az egyik olyan előadó, akivel a legrégebb óta dolgozom, kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de mindig visszatérünk egymáshoz 

– kezdte Kertész Ákos.

Ami a legtovább működött, az a komoly szakmai és közönségsikernek örvendő Fabula Rasa nevű zenekar, amivel Fonogram-díjat és World Music Chartot is nyertek, számos lemezt készítettek. Jelenleg két projekt is összeköti a zenészeket, az Omega-Szigetek című nagyszabású szimfonik cross over kompozíciót tavaly a Kurca-parti városban is bemutatták. A másik pedig a február 10-én, jövő szombaton, a Hangversenyközpont színpadán fellépő Szirtes Edina Mókus Quartet. 

Fotó: Hangversenyközpont.

 

Ez a négyes nagyon kedves a szívemnek, hiszen Mókuson kívül két olyan kiváló zenésszel működhetünk együtt, akiket nagyra értékelek. Pálhegyi Máté, a nemzetközi vonalon is komolyan elismert, egyébként Bécsben élő fuvolista, Lisztes Jenő pedig a világhírnév felé is kacsingató, sokat foglalkoztatott cimbalomművész, Hans Zimmer híres filmzeneszerző is számos alkalommal hívta a zenekarába, a Carnegie Halltól kezdve a világ legnagyobb koncerttermeinek az állandó fellépője. Jenővel egyébként még Fekete Bori és Novák Péter József Attila-műsorában is közreműködünk. Ezzel a négyesfogattal csak egyszer, Veszprémben adtunk nagy sikerű koncertet. Az egész quartet Mókusra épül, az általa életre keltett zenei gondolatokra, de kimagasló szerep jut a többieknek is

 – magyarázta a zenész. 

Mókus a koncerten megszólaltatja a looper nevű eszközt is, amiről Ákos elárulta, ez egy nagyon izgalmas kiegészítő: visszaismétli, amit feljátszottak, egy személyben egy nagyzenekari hangzást fel lehet vele építeni. Mókus beleszerelmesedett ebbe a szerkezetbe, a nagymestere lett, egy looper-világversenyen második helyen végzett – beszélt a közelgő koncert egyik érdekességéről Kertész Ákos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában