Megtanulhatják a hangfelvétel készítést

2020.10.02. 16:49

Felszerelt stúdiót kaptak a Bartók diákjai Makón – Fotók

Szükségből kovácsolt erényt a Makói Általános Iskola művészetoktatással foglalkozó tagintézménye: mivel a muzsikálni tanuló diákok a járványveszély miatt most nem koncertezhetnek közönség előtt, profi zenestúdiót rendeztek be nekik az egyik teremben. Eddig nem volt módjuk megszokni, megtanulni azt, hogyan kell egy hangfelvételt elkészíteni.

Szabó Imre

A makói Bartók-stúdióban két napon át folyt a munka. Fotó:Szabó Imre

– Az ötletet az adta, hogy ilyentájt szoktuk megrendezni a zene világnapját köszöntő nagy koncertünket – mondta Rónai Dániel gitárművész, a Bartók-intézményegység frissen kinevezett vezetője. A hangversenyen mindig a kiemelkedően szorgalmas, tehetséges diákok lépnek fel, méghozzá önkéntes alapon és általában nagy sikerrel, de most a járványveszély miatt semmilyen hasonló rendezvényt nem lehet szervezni. A növendékek azonban valamilyen formában mégiscsak szerették volna megmutatni, mit tudnak.

A stúdiót a Bartók teremben rendezték be, és az iskola informatikusa és technikusa, Vízi Gábor szerelte fel a szükséges berendezésekkel. Érdekes, hogy míg egy tehetségeket bemutató élő koncert – ezt általában a Korona dísztermében rendezik – másfél-két órás szokott lenni, a stúdióban összesen két napon át bíbelődtek a gyerekek. Volt mód a felvételek kiigazítására, megismétlésére – ugyanúgy, ahogyan az egy igazi zenestúdióban is történik.

– Eddig a diákjainknak nem volt módja megtanulni, megszokni, hogyan kell egy profi stúdiófelvételt elkészíteni, pedig ha zenei karrierről álmodnak, nem árt, ha ez a tudás is a birtokukban van – folytatta Rónai. Az elkészült felvételeket most vágják, javában folynak az utómunkák. Ha kész lesznek, az iskola youtube-csatornájára kerülnek fel, de levetítik az iskola tagintézményeiben is. Ha pedig sikert arat az ötlet – a felvételeket sokan nézik meg, illetve lájkolják –, a makói gyerekek a későbbiekben újra stúdióba vonulhatnak megcsillogtatni tehetségüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában