Az addiktológus válaszol

2020.10.22. 14:28

Nem egyszerű megszabadulni káros függőségeinktől

Mindenki tudja, hogy a káros függőségektől, a dohányzástól vagy épp az alkoholtól nem egyszerű megszabadulni. A lapunknak nyilatkozó dr. Petke Zsolt addiktológus szerint, ha valaki időről időre megbukik a siker kapujában, akkor számára megoldás lehet, ha átmenetileg kevésbé káros addikcióra cseréli. Ezt nevezzük ártalomcsökkentésnek.

Munkatársunktól

Dr. Petke Zsolt addiktológus. FOTÓ: FACEBOOK

– Tegyük tisztába, mit fed pontosan az ártalomcsökkentés kifejezés?

– Az ártalomcsökkentés stratégiák és programok összefoglaló neve, tulajdonképpen egy módszer, amivel a függők a változtatás útjára lépnek. Megoldás lehet azok számára, akik többször próbáltak már megszabadulni függőségüktől, de újra és újra visszaesnek. Legjobb példa erre a dohányzás: a legtöbb dohányzó le akar szokni, a kimutatások szerint mégis kevesebb mint öt százalékuknak sikerül megszabadulni a nikotintól, amely a világon a legtöbb embert érintő addikció.

– Ha jól értem, a rossz függőségből áteveznek a kisebb kockázatúba?

– Ha nem sikerültek a leállási próbálkozások, átmenetileg olyan szerre érdemes át­térni, amely tudásunk szerint kevésbé káros az egészségre. Ismert tény, hogy a tartós dohányzás legsúlyosabb szövődményei közé tartoznak a légzőszervi betegségek, mint például az asztma vagy a tüdőrák, és az is jól tudott, hogy ezeket a betegségeket nem is a nikotin, hanem az égés során keletkező füst égéstermékei okozzák.

– Milyen lehetőségeik vannak a dohányosoknak?

– Olyan nikotintartalmú készítmények, amelyek nem égnek: a nikotintartalmú folyadékok és a hevített termékek népszerűek nálunk, használatuk közben nikotinpára keletkezik füst helyett. Fontos megemlíteni, hogy ezek használatával nem szívnak be dohányfüstöt a passzív dohányosok sem, akik a fogyasztókkal egy légtérben vannak, tehát a kockázat így rájuk nézve is kisebb. Meg kell említeni, hogy a felsorolt lehetőségek hosszú távú egészségkárosító hatásairól még nem sokat tudunk, ezért nem nevezhetjük őket biztos alternatívának a dohányzás helyett, az eddig rendelkezésre álló eredmények alapján azonban átmeneti megoldást jelenthetnek a leszokáshoz vezető úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában