Kezdeményesen vehetjük meg az el nem kelt ételeket

2021.01.19. 19:07

Már elérhető az app, amivel mindenki tehet az ételpazarlás ellen

A Munch nevet kapta az a magyar applikáció, amit az ételpazarlás visszaszorítása érdekében hoztak létre, és amivel már Szegeden is kezdeményesen vehetjük meg az el nem kelt ételeket a nap végén.

Kiss Anna

Szeged, 20210119. Ételmentő applikációt indítottak, amiben a Lipóti pékség is részt vesz. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Minden megtermelt élelmiszer egyharmada a kukában végzi, hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer vész kárba. Ez a kidobott ételmennyiség felel a világszinten kibocsátott üvegházhatású gázok 10 százalékáért. Tehát az ételpazarlás komoly környezeti terhet okoz. Ennek kezelése érdekében hoztuk létre a Munch-ot, ami most már Szegeden is elérhető.

Éttermek, pékségek, cukrászdák el nem kelt, de jó minőségű ételeit lehet megvásárolni kedvezményes áron

– közölte kedden Zwecker Bence, az app társalapítója.

Az iOS és az android rendszerű mobilokra is letölthető a Munch. Fotó: Frank Yvette

Az Árkádban lévő Lipóti Pékségnél megtartott sajtótájékoztatón megtudtuk, az applikációban különböző “Munch”-okat tudunk megvásárolni, amelyek meglepetés ételeket tartalmaznak. A vásárló az appba belépve látja, hogy hol érhető még el aznap a városban ilyen ételcsomag, amit 40-70 százalékos árengedménnyel tud megvenni. Az alkalmazáson keresztüli vásárlás után pedig személyesen tudja átvenni a meglepetéseket tartalmazó rendelését.

Például több szegedi Lipóti Pékségben is vehető Munch.

Fotó: Frank Yvette

Ördög Mihály, a Lipóti Pékségek kiskereskedelmi igazgatója elmondta, jó szívvel csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert a helyben sült termékeik a zárás előtt is épp olyan finomak, mint a nap bármely szakában, ezért nem szívesen dobják ki azokat. Később nincs lehetőség az értékesítésre a biztonsági szabályozások miatt, viszont így minimális lehet a megmaradt áru mértéke, amiből egyébként rendszeresen juttatnak karitatív szervezeteknek is – tette hozzá.

Elhangzott, a tavaly július óta működő, de eddig csak a fővárosban elérhető alkalmazás által már csaknem 75 tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsájtását előzték meg a kidobástól megmentett ételekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában