Ötletes díszpárnák és újrahasznosított puffok

2021.02.16. 17:01

Kövegyen helyben teremtenek értéket

Évek óta jól működik Kövegyen a közmunkaprogram. Jelenleg tizenhatan dolgoznak közfoglalkoztatásban, télen díszpárnákat, kisebb ajándéktárgyakat, szőnyegeket készítenek a kézművesműhelyekben.

Tóth A. Péter

Munkanapokon 8 és 14 óra között a község főterén felállított faházban megvásárolhatók a termékek. Fotó: Tóth A. Péter

Fotó: Tóth A. Péter

– Két kézművesprogramunk van, az egyik a helyi sajátosság, ez kézműves termékek előállítása a varrodánkban, a másik a kerámiák készítése az udvari műhelyben. A közmunkások létszáma településünkön csökken, sokan közülük el tudnak menni más munkahelyekre, igaz, hogy az önkormányzatnak is nagy szüksége lenne a munkájukra. Tavasztól őszig a mezőgazdaságban konyhakerti növényeket termesztenek, van fóliasátrunk és szabadföldi veteményesünk – mondta lapunknak Galgóczkiné Krobák Mária polgármester.

Az önkormányzat kertjeiben dolgozó kövegyi asszonyok télen kézműveskednek, kezeik alól szép díszpárnák, ötletes ajándéktárgyak, hasznos termékek kerülnek ki.

A jó minőségű, esztétikus portékákért más településekről is eljönnek az emberek.

Munkalehetőség helyben

– Tavaly decemberben jöttem ide, előtte próbálkoztam máshol, de nem sikerült elhelyezkednem. Korábban is dolgoztam már közmunkásként, most is ez a lehetőség adódott számomra, mellette azért keresgélek állást a környéken. Főleg táskákat, díszpárnákat, kötényeket, kerékpár-üléshuzatot szoktam varrni – mesélte Baranyi Katalin.

Tösmagi Gáborné ottjártunkkor a szövőszéken dolgozott. A fiatalasszony a közmunkaprogramban tanult meg szőni, rongyszőnyegeket készít.

– Marika segítségével kerültem ide öt éve, ő segített, hogy bejussak. A mezőgazdaságban dolgozom, de meg tudtam tanulni a szövést, így most ezt csinálom. Próbálok minél érdekesebb mintákat kitalálni, ami legjobban megy mostanában, az a csíkos rongyszőnyeg – mondta.

Asztalterítők, függönyök, ajándéktáskák, üléshuzatok, szőnyegek, rendezvényekre tombolatárgyak, ajándékcsomagok, újszülötteknek plüsspárna takaróval – mindezt olcsón és jó minőségben készítik Kövegyen.

Tavaly több mint ezer szájmaszkot varrtak néhány hét alatt, ami nagy teljesítmény, hiszen a faluban összesen négyszázan élnek, így a környező településeknek is bőven jutott a maszkokból.

 

Jól felszerelt műhelyek

– Nagyon sokoldalúak a lányok, a fantáziájukra van bízva minden. Van hímzőgép, varrógép, szövőszék, tehát minden a rendelkezésükre áll, ami szükséges a munkához. A létszám 14 és 17 fő között mozog, de tíz éve még negyvenöt közmunkásunk volt a településen. Berendeztünk egy kerámiaműhelyt, van lábbal hajtható és gépi korongunk, égető kemencénk. Karácsony előtt mindent elkapkodtak, szélcsengőtől a vicces figurákon át a mázazott karácsonyfa díszig mindent készítettünk – sorolta Galgóczkiné Krobák Mária.

Puff PET-palackokból

Másfél literes üdítős flakonokból Kövegyen puffokat is készítenek, a közmunkások ötletes módon újrahasznosítják a műanyagot. Az üres palackokból összeállított elemeket műanyag fóliával, több rétegben körbetekerik, végeire szivacsot helyeznek, és azt is hozzárögzítik az átlátszó fóliával. Az ülőalkalmatosság mintás anyagból készült, huzata mosható

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában