Szeged

2021.02.02. 12:41

Rövid lesz a tél a mackók jóslata szerint – Fotók, Videók

Bár hosszas töprengés után, de a Szegedi Vadaspark mindkét barna medvéje előbújt rejtekéből kedden.

Koós Kata

Medvék meglesik az árnyékukat a Vadasparkba. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Természetükhöz híven ez alkalommal is Mici volt a bátrabb, némi szaglászás után vígan cammogott falatozni az ínycsiklandó elemózsiából. Ursula, akit gondozói csak Rózinak becéznek, kicsit többet tétovázott, ám végül ő sem ijedt meg árnyékától, és kilépdelt a vadaspark kifutójába.

A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez kötődő medvejóslást élőben közvetítette " target="_blank">Facebook-oldalán a vadaspark közössége.

A néphagyomány szerint ugyanis a medvék február 2-án ébrednek téli álmukból, kilesnek a barlangjukból, és ha meglátják árnyékukat a napsütésben, megijednek, és visszabújnak, mert még hosszú lesz a tél. Zord időben azonban a szabadban maradnak, ami a tavasz közeledését jelzi.

E hiedelem erdélyi eredetű, hazánkban Jókai Mór Az új földesúr című regényében jelent meg először az időjós medve. Az igazság azonban, hogy a medvék valójában nem alszanak igazi téli álmot. Bár anyagcseréjük és életritmusuk jelentősen lelassul ebben az időszakban, nem alusszák át a teljes telet.

Medvék meglesik az árnyékukat a Vadasparkba. Fotó: Karnok Csaba

Néha felébrednek, és elsősorban állati eredetű fehérjével táplálkoznak, hiszen a fő táplálékukból – a gyökerekből, gyümölcsökből, bogyókból – igen kevés akad a téli hónapokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában