#fogápolás

2021.03.12. 10:47

Utánajártunk, ár-érték arányban melyik a legjobb fogszabályzó

Számtalan felmérés bizonyítja, hogy a makulátlan mosoly nagy szerepet játszik az ember megjelenésében, ezáltal önbizalmában is. Természetesen a szép fogsor egyrészt a természet és genetika eredménye, de azért jó tudni, hogy némi odafigyeléssel bárki tehet a mosolya tökéletesítéséért, például fogszabályzó használatával.

delmagyar.hu

Dental invisible braces or silicone trainer in the hands of a young smiling girl. Orthodontic concept - Invisalign.

Fontos megjegyezni, hogy a fogak állapota nem csupán esztétikai tekintetben lényeges, hiszen a kusza fogak megnehezítik a fogmosást, ami hosszabb távon fogszuvasodást és egyéb elváltozásokat eredményezhet. Noha sokszor örökletes a fogak romlékonysága, gyakori az is, hogy a gyermekkori rossz szokások hatnak a fogsor fejlődésére. Példaként az ujjak szopása, a cumizás kerül gyakran szóba.

Annak dacára, hogy a fogakkal kapcsolatos problémák nagy része a gyermekkorhoz köthetőek, az sem kizárt, hogy később, akár felnőttként alakuljanak ki a fogsorban torlódások. Ez főként a bölcsességfogak fejlődése miatt fordulhat elő, jó hír azonban, hogy mindenre van megoldás!

A fogszabályzók legfőbb fajtái

Ma már szerencsére több módszer létezik fogszabályozás tekintetében, mindenkinek van lehetősége a számára leginkább elfogadható megoldást választani. Két nagy csoport különböztethető meg aszerint, hogy kivehető vagy rögzített-e a berendezés. Nézzünk egy rövid összefoglalót!

Rögzített fogszabályozók

Talán a legismertebb, legelterjedtebb fogszabályozási technika. Nevéből is kitűnik, hogy hosszabb távra, ragasztással kerül a fogra, hogy hatékonyan fejtse ki erejét. Alapvetően a hagyományosnak tekinthető fémkészülék ismert, de napjainkban egyre többen élnek a porcelánból vagy egyéb modern anyagokból készült verziókkal is, melyeknél a bracketek szinte észrevétlenek maradnak. Szinte láthatatlan, finom vonalvezetésű, könnyű, praktikus berendezésekről van szó.

A rögzített szabályozók felhelyezése után 4-6 hetente kell ellenőrzésre járni. Komolyabb torzulás kezelésére is alkalmas módszer ez, amelyet bármilyen korosztály igénybe vehet.

Kivehető fogszabályozók

Mivel tetszőleges időpontban kivehető berendezésekről van szó, sokkal praktikusabb megoldásnak tűnnek, ugyanakkor sajnos a hatásuk gyengébb. Kisebb eltérések esetén javasolt, komolyabb torzulást nem biztos, hogy kellőképpen javítanak ezek a változatok. Főként felnőtteknek kiváló megoldás, hiszen a gyerekek sokszor visszaélnek a berendezés nyújtotta szabadsággal. Javasolt a napi 20-22 órás használatuk, hogy célt érjenek.

Mindig személyre szabott készülék kerül a szájba, amely egy speciális lenyomat és digitális tervezés eredménye. A kivehető készülékek táborába tartoznak az úgynevezett trénerek is, amelyek főként gyerekeknek jelentenek megoldást egy-egy apróbb rossz szokás elhagyásában. Viselése nem zavaró, és sokat segíthet a későbbi fogszabályzás hatékonyságában. Javasolt a 12-16 órás napi használat. Egyetlen hátránya, hogy sokszor elfelejtik használni a gyerekek, hiszen könnyen kivehető. Használatát tekintve érdemes a gyerekorvossal, fogásszal egyeztetni, illetve időnként cserélni a helyzethez igazodva.

Noha nem tekinthető külön kategóriának a fogszabályzók világában, meg kell említeni a retenciós berendezéseket is. Ez egyfajta kiegészítő szereppel bír a rögzített készülékek eltávolítását követően. Kivehető és rögzített verziója is létezik, mindkettő a fogak stabilizálódását segíti elő.

Mennyibe kerül a fogszabályozás?

Ha a fogszabályozás költségeiről beszélünk, muszáj hangsúlyozni, hogy ilyenkor nem csak a készülék árával kell számolni, mert azokat 6-8 hetente aktiválni is kell majd, amiért szintén díjat számítanak fel a fogászatok. Ez általában csak 15-20.000 Ft között mozog, viszont jó, ha ez a költség senkit sem ér meglepetésként.

Az összes fogszabályozási lehetőséget mérlegelve általában elmondható, hogy a porcelán fogszabályzó az egyik legköltségesebb eljárás. Az olykor magasabb költségekért azonban kárpótol a kényelem és komfortérzet: a többi lehetőséghez képest sokkal esztétikusabb, és még beszéd közben is szinte láthatatlan marad ez a fajta készülék.

Amikor a fogszabályzók árait tovább mérlegeljük, érdemes a kiadásokat összevetni a többszöri foghúzással, töméssel járó kezelési árakkal. Fogszabályzó hiányában ezekre a beavatkozásokra biztosan többször is sor kerül majd. Ennek tükrében megfontolandó, melyik a szimpatikusabb megoldás, és melyikkel mit nyerhetünk vagy éppen veszítünk hosszú távon.

Mivel minden kezelési folyamat egyedi, hasznos lehet személyre szabott kezelési tervet kérni a fogorvostól. A terv összeállítása után jellemzően nem várhatóak meglepetésszerű kiadások.

Mi a Signature III. fogszabályozót ajánljuk

A Signature III. rendszer a rögzített fogszabályzók táborába tartozik, tehát nem kivehető. A megszokott szerkezettel szemben ez esetben lényegében észrevehetetlen, átlátszó, modern anyagok, és vékony, finom vonalvezetésű rögzítőkkel történik a felhelyezése. A módszer lényege megegyezik a hagyományos verzióval, viszont a modern anyagoknak hála sokkal kényelmesebb és esztétikusabb megoldásról van szó.

Ami a hatékonyságot illeti, a kezelések hossza és intenzitása mindig személyfüggő. Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt esetében a rögzített fogszabályzó 1,5–2 évig használatos. A Signature III. rendszerrel azonban ez idő alatt sem kell az esztétikumról lemondani.

Kerámia alapanyagú, így tökéletesen esztétikus, ugyanakkor kiváló alternatívája a fém fogszabályzóknak. Nagyfokú kényelemre, tökéletes esztétikára számíthatunk, ráadásul a fogorvos számára is ideális: stabilan rögzül, mégis könnyen bontható a kezelés végén, ami a páciensnek is könnyebbséget jelent.

Jó hír, hogy ez a fogszabályozási módszer felnőttek esetében akár komoly fogtorlódásoknál is remek eredményeket ígér. A mindennapokban sem kell bosszankodni a fogmosás bonyolultságán, hiszen az egyszerűbb szerkezet miatt könnyebben megy a tisztítás is.

Mindent összevetve tehát: sosem szabad lemondani a tökéletes fogsor utáni álmodozásról. Vitathatatlan, hogy gyermekkorban a legideálisabb elkezdeni a folyamatot, de felnőttként sem késő a fogszabályozás gondolatával foglalkozni.

Érdemes tájékozódni a lehetőségekről, mert napjainkban már több remek megoldás létezik. Jó tanács azonban, hogy ha kiemelkedően hatékony, modern, majdnem, hogy láthatatlan fogszabályzóra vágyik, mindenképpen nézzen utána a Signature III. alkalmazásának!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában