Városban is bizonyítottak a tájfutók

2021.05.16. 11:33

Országos bajnokságot rendezett a Hód-Mentor SE

Tavaly elhalasztott országos versenyt pótolt múlt hétvégén a vásárhelyi Hód-Mentor Sportegyesület Vásárhelyen és Sándorfalván. Több, mint félezer tájfutó bizonyított, sprint futamokon, váltóban és hosszútávon. 

T. Sz.

Térképpel a kezükben, futás közben kerestek tájékozódási pontokat a sportolók szombaton Vásárhely belvárosában. Kötetlen útvonalon, minél gyorsabban kellett teljesíteniük a megadott távot, az ellenőrző helyeket érintve. A Hód-Mentor Sportegyesület május 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap, Hódmezővásárhelyen, illetve Sándorfalván rendezte meg a Tájékozódási Futás Diákolimpia országos döntőjét. Vásárhelyen a Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodában jelölték ki a találkozási pontot. A több, mint hétszáz tájfutó Vásárhelyen rövid és váltó futamokban bizonyított, Sándorfalván hosszútávon teljesítettek. Az országos bajnokságra négyszázötven diák jelentkezett előzetesen, ötven település kétszáz iskolájából, illetve több száz versenyző érkezett a felnőtt és senior kísérő versenyekre. Sokan a helyszínen regisztráltak. A sportolókat a városban a szervezők mellett rendőrök segítették.

A rövidtávú tájékozódási futamon másodpercek is számíthatnak. Fotó: Tábori Szilvia

A városi tájékozódási futamokat keresztrejtvényhez, izgalmas labirintushoz hasonlította a most ötvennégy éves Bányai Réka, aki kamaszkora óta a tájfutás elkötelezettje. A senior sportoló a célvonalon túl lapunknak elmondta: különleges stresszhelyzet, hogy itt egyszerre kell gyorsnak, koncentráltnak, eredményesnek lenni, miközben tudni kell tájékozódni is. Az erdei útvonalakhoz képest a városi táv egészen más felkészülést igényel. – Rá kell hangolódni a terepre, az épületek formáját, az utakat figyeljük, sajátos jelkulccsal tájékozódunk. Ez egészen más világ, gyorsan kell dönteni, figyelni, ha elkalandozunk rögtön más irányba fordulhatunk. Ezeken a rövid, intenzív távokon a másodperces kiesés jelentős időveszteség. Erdei három-négy kilométeres pályán, ahol a győztes idő negyven perces, beleférnek kisebb hibák. De városi sprint versenyen mindenki rendkívül gyors, közel két kilométeren 16 perces eredménnyel úgy számolom ötödik, hatodik helyen végeztem talán. Ez logikai játék is, olyan, mint egy labirintus – mondta a tájfutó.

Petróczki Ádám, a Hód-Mentor SE elnöke a bajnokság második napján lapunknak elmondta: a vasárnapi eső sem tántorította el a futókat, elszántan nekivágtak a távnak. A verseny a vártak szerint alakult, közel hétszázan érkeztek az ország minden pontjáról, húsz-huszonöt vásárhelyi is elindult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában