Természetbarát város

2021.05.05. 17:34

Szivattyúházra kerültek fecskefészkek Szegeden

A felsővárosi fecskés fűtőház után most a Gyöngyvirág utcai szivattyúházat tették fecskebaráttá a Mondolo Egyesület tagjai. Folytatódik a nagyvárosi természetvédelem a Városmetamorfózis projekt keretében.

F. J.

Fotó: Bogdan Korosi

„Barkácsoltunk kicsit Rókuson” – ezzel a felütéssel kerültek ki fotók a Mondolo Egyesület Facebook-oldalára. A képeken az látható, hogy fecskefészkeket helyeznek el a Gyöngyvirág utcai szivattyúházon. Az épület annyira nem szép – még –, mint a felsővárosi „fecskés” fűtőmű. Nemcsak festettek az épületre a Mondolo és a Szetáv Városmetamorfózis projektjében, hanem fecskefészkek is kerültek rá. Az ötlet Ézsiás Tamás okleveles földtudományi kutatótól származik, a street art festményt pedig Marton Ákos és Vinkó Leó készítette. A fűtőház közelében madárodúkat is elhelyeztek.

A Gyöngyvirág utcába is kerültek műfecskefészkek, az egyik házilag készült. Fotó: Mondolo Egyesület

– Folytatjuk a nagyvárosi természetvédelmet, arra törekszünk, hogy ne csak egyszeri alkalom legyen egy-egy fűtőház kifestése, ellátása információs táblákkal. Ezúttal a Gyöngyvirág utcai szivattyúházra tettünk műfecskefészkeket, a környéken számon tartott molnárfecske-populáció él, így várható, hogy be is költöznek. A fecskefészkek mellett itt is helyeztünk el információs táblát, a QR-kód leolvasásával megtudhatjuk, hogyan készíthetünk otthon mi magunk is fészket a fecskéknek. A két kihelyezett fészek közül az egyik házi készítésű – mondta el lapunknak Ézsiás Tamás.

Hangsúlyozta, a másik fontos dolog, amiben segíthetünk a fecskéknek, az a fészekalapanyag. Egyre kevesebb helyen találnak sarat az aszályos ta­vaszokon, forró nyárelőkön, kü­­lönösen a lekövezett városi környezetben a madarak. A kertes házban, társasházban élők a kert egy zugában sáros kis pocsolyát tarthatnak fenn, de erkélyen, ablakban is lehet tartani virágláda vízgyűjtő aljában egy kis vizes, sárral kevert homokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában