Horváthné Gál Terézia szentesi védőnő Steller Mária-díjat vehetett át

2021.06.16. 19:00

A jövő generációjáért dolgozik

A védőnői hivatás és az egyéni életpályák elismeréseként huszonegy védőnő kapta meg a Steller Mária védőnői díjat, Csongrád-Csanád megyéből Horváthné Gál Terézia vehette át az elismerést. A szentesi védőnő harminchat éve van a pályán, több olyan kisgyermek is van a városban, akinek már a szüleit is ő gondozta.

Majzik Attila

A szentesi Horváthné Gál Terézia védõnõ munkahelyén.

Fotó: Majzik Attila

– Én lepődtem meg a legjobban, amikor megtudtam, hogy megkapom a Steller Mária védőnői díjat. A megyében nagyon-nagyon sok olyan védőnő van, aki érdemes lett volna erre, én egy vagyok a sok közül – beszélt az elismerésről Horváthné Gál Terézia.

A díjat tavaly alapította a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, egyrészt azért, hogy elismerje a gyereket váró, az újszülöttes és kisgyermekes családokkal törődő védőnők kitartó és kiemelkedő munkáját, másrészt pedig felhívja a társadalom figyelmét a hazai védőnői hálózat fontosságára.

Másokon akart segíteni a hivatásában

A díj Csongrád-Csanád megyei kitüntetettje, Horváthné Gál Terézia 1984 szeptembere óta dolgozik a szakmában. Mint elmondta, már kisgyermekkora óta egészségügyi pályára készült, a gyógyszerészi vagy orvosi pályán is gondolkodott, végül a védőnői hivatást választotta.

– Segíteni akartam másokon, és a gyerekeket is nagyon szeretem, ezért választottam ezt a pályát. Harminchetedik éve vagyok védőnő, és bizony az évek alatt sok egykori csoporttársam elhagyta ezt a szakmát. Évtizedekig mélyen alul voltak fizetve a védőnők, én azt szoktam mondani, hogy csak a megszállottak maradtak ezen a pályán.

A szentesi Horváthné Gál Terézia védõnõ a Steller Mária díj átadóján. Fotó: haromkiralyfi.hu

A szakma is rengeteget változott, amíg nem volt internet, okostelefon, addig a babával kapcsolatos információkat a védőnőktől tudták meg az édesanyák – idézte fel a védőnő.

Megváltozott az anyák szerepe

– De nem csak a hivatásunk, az édesanyák társadalmi szerepe is átalakult. A nyolcvanas években még korábban szültek a nők, most az önmegvalósítás és a munkahelyi viszonyok miatt harmincéves kor fölé tolódik az első gyermek megszületése. Úgy tapasztaljuk, hogy a párok türelme, toleranciája is egyre kevesebb egymás iránt, egyre fiatalabb gyerekek maradnak csonka vagy mozaikcsaládokban. A mi nagy feladatunk, hogy mindenkivel megtaláljuk a közös hangot. A jövő generációja a mi kezünkben van, hiszen nagyon fontos, hogy az első napokban-hetekben milyen táplálékot kap a baba, az első évben hogyan építjük fel az anyatej után a kiegészítő táplálást, mivel ez mind-mind megalapozza az ő immunrendszerét – mondta el a védőnő.

A mosoly a fizetés­kiegészítés

Horváthné Gál Terézia hosszú pályája során több „védőnői unokával”, azaz olyan anyukával, apukával is találkozott, akiket még babaként ő gondozott. Mint elmondta, ennek ellenére két gyerek sem egyforma, nem biztos, hogy ami az egyik kicsi esetében segít, egy másiknál is ugyanúgy beválik.

– Dr. Varga Lajos gyerekorvosnál kezdtem, még ma is visszacsengenek a tanácsai. Ő mondta nekem ezzel kapcsolatban, hogy „tudja, Terike, a gyermekgyógyászatban a kétszer kettő nem mindig négy” – emlékezett vissza a védőnő. Hozzátette, a védőnői munka nagyon hálás feladat.

– Egyáltalán nem bántam meg, hogy ezt a hivatást választottam, egy-egy jól sikerült célirányos tanács után jólesik az anyukák, családok pozitív visszajelzése, hálája. Az életem ez a pálya. Azt szoktam mondani, hogy a gyermeki mosoly, a hálás szülői szó a mi fizetéskiegészítésünk – összegzett Horváthné Gál Terézia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában