Országos Magyar Vadászkamara

2021.06.24. 12:40

Javában tart a vadászati szezon

Az őzbak vadászati szezonja április 15-én kezdődött és szeptember végéig tart – mondta Gémes László, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád megyei területi szervezetének elnöke.

I. P.

2017.08.21. Fácánok Csákváron. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Azzal folytatta: az első résznek, a mintegy egy-másfél hónapon át tartó selejtező kilövéseknek az a célja, hogy a párzási időszakra a jobb génállományú egyedek maradjanak meg, azok örökítsék tovább adottságaikat, ami például a trófea minőségében is mérhető, meghatározható.

Ahogy érnek, nőnek a kü­lönböző gabonafajták és egyéb növények, az őzek könnyen elrejtőznek, megbújnak például a kukoricásban és a napraforgótáblákban. Egyébként a most tapasztalható hőségben alig, vagy egyáltalán nem merészkednek elő, így nehezebb őket puskavégre kapni. Ez június végétől július közepéig tarthat, azt követi augusztus közepéig a párzási időszak, ami a vendégvadászatok legismertebb, legjobban bevált ideje. Bár ezt is jelentősen befolyásolhatja az időjárás.


Fotó: Móricz-Sabján Simon

– A hazai résztvevős vendég- vagyis trófeavadászatok már beindultak, külföldi még kevés van, a koronavírus-járvány, a korlátozások ennek az ágazatnak sem kedveztek – közölte a szakember. Mostanában kezdődött és zajlik a vadászatra szánt tőkés récék és fácánok nevelése.

A kis récék június elejére érik el a 6 hetes kort, onnantól farmon és vízen nevelik tovább a szárnyasokat, amelyek augusztus 15-től vadászhatók.

A fácánokat június 2. felétől – idén hozzávetőlegesen a mostani hétvégétől – zárt, illetve nyitott volierben nevelik, utóbbi 5 méteres magasságú hálójával jobb megoldás, azt használva könnyebb „visszavadítani”, természetes életterükhöz szoktatni őket.

– A fácánok vadászszezonja hivatalosan október elsején kezdődik, de általában a hónap végéig várunk vele, akkorra szebbek lesznek az egyedek, szép hosszú például a farktolluk – árulta el Gémes László.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában