AZ APÁTFALVI HAGYOMÁNYŐRZŐK ÁLLATI SZŐRT IS HASZNÁLNAK

2021.06.18. 16:30

Lelkesen művelik a nemezelést

Az apátfalvi hagyományőrzők évek óta készítenek saját tervezésű nemeztárgyakat, gyerekeknek és felnőtteknek is szívesen megtanítják az ősi kézműves technikát.

Tóth A. Péter

Az apátfalviak saját tervezésű termékeit különböző rendezvényeken is árulják, és bárkinek szívesen megtanítják a nemezkészítés mesterségét. Fotók: Bökény Népe Egyesület

– Az utóbbi hét évben minden nyáron tartottunk egy neme­zelős napot vagy hétvégét. Az első három esztendőben oktatót is hívtunk, Kaszás Ákostól lestük el a technikai fogásokat. Ő az alapoktól kezdve oktatta a nemezelést, megtanított bennünket régies típusú mintákat tervezni, rajzolni, gyapjút festeni, azt tartósítani, sík és üreges tárgyakat készíteni – mondta lapunknak Szalamia János, a Bökény Népe Kulturális és Harcművészeti Egyesület vezetője, s hozzátette, most is egy egész napot töltöttek nemezeléssel, sok szép alkotás született.

Táborokban tanítják

– Csoportunk java része ott volt, tizenkét fő vett részt a hétvégi nemezelésen, a fiam és a lányom is készített egy-egy nemeztarsolyt. Tavaly már szerveztünk a környékbeli gyerekeknek ősmagyar tábort, az egy hétig tartott, öt tematikus nappal. Bőrözés, rézdomborítás és csomótechnikák mellett a gyerekek belekóstolhattak a szablyavívásba, és egy nap az ősök hitvilágával, szellemiségével is foglalkoztunk.

Az egyesület tagjainak többsége Apátfalván lakik, de vannak köztük magyarcsanádiak és makóiak is. A hagyományőrzők színes programokat szerveznek minden korosztály számára, korabeli viseleteket, harcmódokat, érdekes tárgyakat ismertetnek meg az érdeklődőkkel, évről évre íjász- és kézműves-bemutatókat, hagyományőrző foglalkozásokat tartanak Makón és a környező falvakban.

Az apátfalviak saját tervezésű termékeit különböző rendezvényeken is árulják, és bárkinek szívesen megtanítják a nemezkészítés mesterségét.
Fotók: Bökény Népe Egyesület

Állati szőrből gyúrják

A nemezelés nem egyszerű foglalatosság, a hagyományőrzők gyapjúból, állati szőrből tömörített vastag, posztószerű anyagot készítenek. Forró vizes gyúrás hatására a szőrön elhelyezkedő pikkelyek összeakadnak, és ebből az összetömörödött szőrből alakul ki egy erős anyag. Hazánkban a juhgyapjúból készített nemez terjedt el, a világ más részein azonban más-más állatok gyapját használják. Dél-Amerikában például a lámák gyapjából készítenek nemezt. Ezt az ősi kézműves technikát a keleti, nagy állattartó népek művelték, használati tárgyakat, takarókat, szőnyegeket, jurtaborítást, illetve sokféle ruházati elemet készítettek. A mesterség azért különleges, mert szerszám nélkül is változatos tárgyakat lehet alkotni, csupán gyapjúra, vízre és erős kezekre van szükség.

Mosás és kártolás

– Nem mindegy, hogy nyers gyapjúval indulunk, ami tele van trágyával, növényi maradványokkal, zsír­ral, vagy kész anyagot használunk nemezeléshez. A nyers gyapjú esetén rájöttünk, hogy jó nagy fába vágtuk a fejszénket: nekiállunk kimosni a nyírt gyapjút. Sok vesződséggel, sok áztatóvízzel és kosszal járt a folyamat. A mosás után az anyagot elvittük egy kártolóhoz, aki géppel kifésülte a gubancolódott szálakat. Tőle olyan, fésült szálú anyagot kaptunk vissza, amely tiszta, és egy irányba állnak a szálai.

Egész napos teremtés

A készítés napján reggel kezdenek, hosszú és nehéz, nagy türelmet és fokozatosságot igénylő tevékenység a nemezelés. Először vászonra felrajzolják a mintát, amit színes gyapjúszálakkal kiraknak. Erre olyan, apró, tépett gyapjúpamacsokat illesztenek, melyek letakarják a mintát. Ezt a réteget tovább duzzasztják több réteggel annak függvényében, hogy mennyire kell teherbírónak lennie a tárgynak.

– Amint elegendő a rétegszám, meleg, szappanos vízzel vékonyan lepermetezzük a felületet, annyira, hogy a levegő kiszoruljon belőle. A meleg víz nyitja a gyapjúszálak pikkelyeit, a szappan pedig további segítség a nemezeléshez. Először lassan és finoman simogatjuk a gyapjút, majd amikor kezd egy anyagféleséggé válni, óvatosan megnézzük, hogy alul, a színén lévő minta egyben van-e, vagy elválik tőle. Amikor már nem nyúlik a nemezünk, feltekerjük egy söprűnyélre, és úgy görgetjük, hengergetjük. Ha igazán erős anyagot szeretnénk, akkor a végén „elverjük” azt egy bottal, ettől igazán megtömörödik. Végül kimossuk a szappant, így megszületik, elkészül a nemezünk. Ilyenkor már jócskán a nap végén járunk, elégedetten és fáradtan gyönyörködünk alkotásunkban – mesélte Szalamia János.

Mindenkit várnak

Van köztük vasutas, szappankészítő, kereskedő, asztalos és nyugdíjas is, 13 belépett csapattag alkotja az egyesületet. Az idősebb korosztály mellett a gyerekeket is magukhoz vonzották, a legkisebbek bemutatókon, táborokban vesznek részt, és szívesen megmutatják a viseleteket.

– Tizennyolc éves kortól bárki jöhet, aki a középkor, a kézművesség és a régi harcok iránt érdeklődik. Egy év a próbaidő, ezalatt elválik, hogy a jelentkező hajlandó-e részt venni a programokon. Ha aktív, szívesen jön, és feladatokat is vállal, akkor köztünk a helye, szeretnénk, ha tovább erősödne a csapatunk. Június 20-án este Apátfalván szentivánéji tűzugrást szervezünk, július 5–9-ig pedig tábort tartunk, ahol személyesen kereshetnek az érdeklődők. Az egyesület közösségi oldalára is írhatnak üzenetet számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában