Megmentette Anita életét a jóga

2021.07.11. 09:36

Kapaszkodó, mentsvár és védelmező buborék is lehet az indiai filozófia

Élete egyik legrosszabb időszakában mélyült el a jógában Indiában a szegedi Révai-Bere Anita, aki azt mondja, teljesen megváltoztatta a jóga tudománya és a hozzá kapcsolódó világlátás.

Munkatársunktól

A jóga sokkal több, mint a különböző pózok kivitelezése, egy komoly filozófiai rendszer. A szegedi Révai-Bere Anita Indiában ismerkedett meg vele. Fotó: Török János

Fotó: Török János

– 2001-ben kezdődött, amikor dip­­lomatafeleség lettem. Akkor utaz­­tunk ki Malajziába, Kuala Lum­­purba, ahol a férjem nagykövethelyettes volt. Ez volt az első utunk – mesélte Anita, akit 2007-ben már Delhibe sodort az élet.

Mentsvár a kihívások ellen

Anita már korábban is jógázott itthon, de mint mondta, az nem volt az igazi, valami hiányzott belőle. Delhiben kezdett el behatóbban megismerkedni ezzel az összetett rendszerrel, ami sokkal több, mint a különböző pózok kivitelezése. – A jóga mentsvár volt számomra, mert azt éreztem, kihúzták alólam a talajt azzal, hogy újra áttettek egy másik kontinensre, egy teljesen más kultúrába, ami később ugyan életem nagyon fontos ré­szévé vált. Akkor mindez kihívásokkal volt teli. Elkezdtem minden nap jógázni egy indiai tanárnőnél, Jyotsna Uppalnál, aki a mai napig fontos a számomra.

A jóga sokkal több, mint a különböző pózok kivitelezése, egy komoly filozófiai rendszer. A szegedi Révai-Bere Anita Indiában ismerkedett meg vele.
Fotó: Török János

Tömény filozófia és spiritua­litás

Jyotsna New Yorkból költözött vissza amerikai férjével a gyökereihez Delhibe. Mivel ő is megtapasztalta, milyen külföldiként másik kultúrában élni, hatékonyabban tudta átadni a tudást diákjainak. – Befogadhatóvá tudta tenni számunkra azt a tömény filozófiát és spiritualitást, ami a jóga alapját képezi. Nekem ez nagyon sokat jelentett. Abban az élethelyzetben és ismeretlen környezetben az életemet mentette meg a jóga – emlékezett vissza a jógaoktató.

Nemzetközi Jóga Nap

– Többéves gyakorlás után tanárom azt javasolta, hogy végezzek el egy jógatanárképzést, amit több képzés is követett. 2014-ben Mumbaiban folytatódott az életem. A Somaiya Vidyavihar Egyetemen kezdtem jógaterápiát és filozófiát tanulni. Itt ismertem meg igazán a jóga tudományát. Jelenleg az Indiai Köztársaság Budapesti Nagykövetségének kulturális köz­­pontjában tartok órákat. Legfrissebb élményem a 2021-es nemzetközi jóganap, ahol alkalmam nyílt levezetni a jógaprotokollt, ami óriá­­si megtiszteltetés volt – mondta.

Elvonulni a békébe

A jóga mindig kapaszkodó volt számára, és most is az.

– Egy olyan dolog, amit végig tudsz vinni a napodon, az életeden. Az élet vezérfonala. Egy olyan gondolkodásmódot alakít ki, amitől észreveszed, hogy minden kerek. A jóga része, hogy pózokat csinálunk, de ez csak a töredéke annak a komoly filozófiai rendszernek, ami teljesen megváltoztatta az életemet. Azóta másképp látom a világot. Ez egy belső átalakulás, a materialista lényem átalakult. Lehet, hogy ez kívülről nézve nem látványos, mert egy belső változás indul el, de ez egy idő után kifelé is látszik. Egy jó értelemben vett buborékban élek, ez egy védelmező buborék, mert ami kívül zajlik a világban, főleg mostanában, az beteg. Beteg a vi­­lág, és a lelki bé­­kém megőrzéséhez kell, hogy el tudjak valahová vonulni, és nekem ebben a jóga segít. És ezt az elvonulást akár a sarki boltban, amikor üvöltenek körülötted, akkor is megteheted.

 

Mi is az a jóga?

A jóga a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés (szamszára) körforgásából való megszabadulás (móksa) elérését szolgáló indiai vallási módszerek és technikák. A keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus kulturális közegében. Több indiai bölcseleti munka tárgyalja, és igen fontos szerepet játszik a hindu szellemiségben. A jógában a törekvés az, hogy az ember fokozatos önfegyelmezéssel, érzékeinek, testi mivoltának uralma alá rendelésével elérje az elme megtisztulásának azt a fokát, amelyben a megvilágosodás bekövetkezik. A jóga alapja az önuralom. A puritán, egyszerű élet elengedhetetlen a jógához. A jóga lényege a fegyelmezettség a test és az elme vonatkozásában. Ma a jógának sok változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában