Láncfűrésszel szobrászkodik

2021.08.13. 19:08

A makói Bede Dánijel olyat alkot láncfűrésszel, amit ritkán látni – Fotók

Horvátországban vett részt nemrégiben egy nemzetközi versenyen a makói Bede Dánijel. Egy hatalmas cseresznyefa volt az alapanyaga, eszközként láncfűrészt használt – versenytársai elismerték a munkáját.

Szabó Imre

Láncfűrésszel szobrászkodik Bede Dánijel – Fotók:Bede Dánijel közösségi oldala

Ismét nemzetközi fafaragó versenyre kapott meghívást a makói Bede Dánijel – a különleges keresztnévre a magyarázat, hogy Szerbiából származik.

Először 4 éve mutattuk be, mert a háza előtt álló odvas, pusztulóban lévő fákból figyelemre méltó műalkotásokat készített. Hangulatos, különleges szobrai állatokat, növényeket ábrázolnak.

A fa szeretetét és a kézügyességet egyébként faműves nagyapjától örökölte, és minden fogást maga kísérletezett ki, illetve az internetről lesett el. Azóta, hogy először írtunk róla, jó néhány műalkotást faragott barátai, ismerősei kérésére szerte a városban.

A mostani versenyen Horvátországban, Salinovecen, 3 ország 11 versenyzője vett részt; a horvát és szlovén faragók mellett ő képviselte Magyarországot. Ő egy vízi világot ábrázoló alkotást készített el két nap, összesen 11 óra alatt.

Egy 6 méteres cseresznyefát választott alapanyagként, szerszámként pedig kizárólag láncfűrészt használt, illetve maróval, csiszolóval szépítette a kész munka felületét.

– A cseresznye jól megmunkálható, azonban minden fa vizes volt, ami nehezítette a munkát

– mesélt lapunknak a verseny részleteiről.

Az elkészült alkotásokat nem rangsorolták, mindenki egyforma díjazást kapott, de a művészek egymás közti, nem hivatalos zsűrizése alapján az ő alkotása bekerült az első három közé.

– Ez számomra nagy siker, hiszen a vetélytársaim között több évtizede dolgozó mesterek is voltak

– hangsúlyozta Bede Dánijel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában