Hogyan teremtsünk harmóniát

2021.09.13. 20:00

Kardos Eszter Éva: Mozgás nélkül nincs élet

Az ősz, egy intenzív nyári periódus után sokaknak jelentheti a megújulás időszakát, amely egyszerre ad lehetőséget a testi és lelki felfrissülésre, az életmódváltásra. És a döntésre, hogy ezentúl tűzoltás helyett a megelőzésre szánunk időt és energiát. Erről is beszélgettünk Kardos Eszter Éva masszőrrel és preventív gerinctrénerrel, pilates­oktatóval.

Tábori Szilvia

Kardos Eszter Éva: A minőségi pihenés mellett kellenek az impulzusok, a minden irányba kiterjedő mozgás, a rendszeres fizikai aktivitás, ami nélkülözhetetlen a szellemi frissesség megőrzéséhez. Fotók: Török János

Fotó: Török János

Olyan felkapott, hétköznapi szóhasználatban is gyakran emlegetett kifejezések valós jelentéséről beszélgettünk, mint az „énidő”, az életmódváltás, a megelőzés.

A genetikai örökség és a szocializáció meghatározó lehet abban, hogy a testünk és lelkünk miként reagál a napi terhelésre, ám az, hogy miként éljük az életünket, kizárólag egyéni felelősségünk – hangsúlyozta Kardos Eszter Éva.

A képzett masszőr és pilatesoktató szerint fél siker, ha megértjük az aktív munka, illetve az aktív pihenés közötti markáns különbséget. Sokaktól hallja a „dolgozom eleget”, vagy a „mozgásnak ott a házimunka” kijelentéseket, ám ez nyomós érv helyett inkább kifogás.

– Az aktív munka egészen máshogy hat a testünkre, mint az aktív pihenés: utóbbinál lehullik rólunk minden felelősség, csak önmagunkra figyelünk, megadjuk magunknak az „énidőt” – mondta, majd példaként saját magát említette, hogy munkaköre el­lenére esténként ő is jógafoglalkozásokkal, futással, hétvégenként pedig kirándulással, túrázással frissül.

Amint bent, úgy kint

– A magadra fordított idő ér­tékké válik, elindít a gyógyulás útján. A mozgással oldódik a testben a felhalmozott feszültség, megkönnyebbül a lélek is. Ez kéz a kézben jár. Amint bent, úgy kint: a lelki és a fizikai eredetű problémák hatnak egymásra. Figyelnünk kell a jel­­zésekre, testünk üzenetére – foglalta össze kiindulásként Kardos Eszter Éva test és lélek egységéről. Hozzátette: mozgás nélkül nincs élet. A mozgást nem úszhatjuk meg, aki eddig nem tette, annak is el kell kezdenie. A tartós ülőmunka az egyik legkárosabb testhelyzet, akár belső szervi problémákat is előidézhet. Mozgás nélkül egyszerűen leépül az emberi test, ami számtalan időskori probléma okozója. Nem azért kell mozognunk, hogy az izmaink rendben legyenek, hanem azért, hogy ezt a teljes testünkről elmondhassuk.

A test jelzi fáradtságát

A statikus, ülőmunkát végzők hát- és derékfájása, a kötött, fájdalmas izomzat jellemző probléma. De számtalan nyak-váll panasz eredője lehet egy rossz szokásként felvett alvó pozíció is, ami az érintettben fel sem merül, mint a probléma forrá­­sa, hiszen a megszokás nagy úr. Ám a tartós kitettség miatt a test idővel jelzi fáradtságát. A testi tünet egyértelműen megmondja: változtatni kell. Ezeket kell végigvenni alaposan, hogyan tartom a testem napközben, mozgok-e eleget, milyen testhelyzetben alszom, mennyit pihenek, része-e a sport az életemnek? – Hiszem, hogy minden megoldható, de ehhez kell a gondoskodás, az önmagunkra figyelés. A szándék, hogy ne az utolsó pillanatban akarjuk megoldani a nehézségeinket, inkább menjünk a dolgok elé­be, előzzük meg a prob- lémákat. A prevenció fontosságát ezért nem hangsúlyoz-hatjuk eléggé – mondta Eszter.

Kardos Eszter Éva: A minőségi pihenés mellett kellenek az impulzusok, a minden irányba kiterjedő mozgás, a rendszeres fizikai aktivitás, ami nélkülözhetetlen a szellemi frissesség megőrzéséhez.
Fotók: Török János

Ne várd meg a fájdalmat

Tapasztalata szerint kevesen élik tudatosan az életüket.

– Sajnos azok vannak kevesebben, akik ahelyett, hogy megvárnák az első jeleket, a mozgásszervi elváltozásokat, inkább időt és energiát for­dítanak a megelőzésre. A többség inkább már akut fájdalommal keresi a megoldást, holott az első tünetektől távol mindig nehezebb dolgozni, szakembernek és érintettnek egyaránt. Van egy ilyen embertípus, aki bizony megvárja, hogy baj legyen – mondta Eszter, miközben az életmódváltást a gyógyszerszedéshez hasonlítja. Nem hagyhatjuk félbe az előírt, javasolt terápiát, mert a változás nem egyik napról a másikra ér­kezik. Ahhoz bizony kitartás, türelem és a gyógyulásba vetett hit kell. Szerencsére a fájdalom megszűnése után sokan eldöntik, nem szeretnének is­­mét a korábbi állapotba ke­­rülni, és ezért tenni is hajlandóak. Bejárják az életmódváltás útját, ki a maga lassabb tempójában, ki lendületesebben. És vannak azok, akik kampányszerűen kezdik el a tornát, vagy várnak segítséget a masszőrtől, amikor már ég a ház. Tudatos gondolkodás, életmódváltás kell, nem hagyhatjuk rosszabbodni a helyzetet, mert onnan sokkal nehezebb felállni.

Eltunyult érzékszervek

Tévedés, hogy kizárólag az izmaink egészségéért mozgunk, minden porcikánk és sejtünk működése ezen múlhat. Ha nem mozgunk eleget, leáll a testünkben az élet, nemcsak az izomzatunk, a csontozatunk viseli kárát, az agyunk, az érzékszerveink is eltunyulnak. A minőségi pihenés mellett kellenek az impulzusok, a minden irányba kiterjedő mozgás, a rendszeres fizikai aktivitás, ami nélkülözhetetlen a szellemi frissesség megőrzéséhez. Nem szabad tehát leállnunk.

– Válasszunk az életmódunknak, korunknak megfelelő életformát, lehet ez a nordic walking, a rendszeres túrázás, de akár a kerékpározás, vagy rendszeres séta a természetben – tanácsolta. Hódmezővásárhelyen például évek óta sikeresen működik az Egészséges Vásárhely Program, amelynek Kar­­dos Eszter Éva is az egyik mozgásoktatója. Sok­­éves tapasztalata szerint a kényelem nagy úr, a személyes komfortzóna ha­­tárait sokan nehezen, sőt fél­­ve lépik át. Ám onnantól, hogy ezt megtették, elhatározták végre magukat, átalakul az életük.

– Bízom abban, hogy mindenki megérleli magában a saját döntését, mer előbbre lépni saját testi, lelki és szellemi egészségéért. Ez nem pusztán önmagunkban hozhat változást, meghatározza társas kapcsolataink minőségét, a párválasztásunkat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában