Idén százéves az inzulin

2021.11.14. 16:56

Előadásokkal ünnepelték a diabéteszesek világnapját

Az inzulin jelentőségéről és történetéről, a diabéteszesek szív- és érrendszeri problémáiról hallgathattak meg érdekes előadásokat, akik részt vettek a Tisza-parti Cukorbetegek Egyesületének diabétesz világnapi rendezvényén. A covid miatt elmaradtak a szűrővizsgálatok.

F.J.

A szűrővizsgálatok, tanácsadások a covid miatt elmaradtak a diabétesz világnapján az Agórában, de előadott Holczinger Gábor, az egyesület szakmai vezetője, és Katona Márta gyermekkardiológus professzor is. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Bár szűrővizsgálatokat és egészségügyi tanácsadást is terveztek, végül előadásokkal ünnepelte a diabétesz világnapját és tizedik születésnapját a szegedi Tisza-parti Cukorbetegek Egyesülete a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában.

Ezen a napon született Frederick Banting Nobel-díjas kanadai kutató, az inzulin egyik felfedezője – idén száz éve született meg az életmentő felfedezés. A diabétesz tesztek, vércukor- és véroxigénmérések, rizikószűrések a covid okozta helyzet miatt elmaradtak, tudtuk meg Nagy Ildikótól, az egyesület elnökétől. A jubileumot is tavaly ülték volna, de akkor egyáltalán nem tudtak rendezvényt tartani.

A szűrővizsgálatok, tanácsadások a covid miatt elmaradtak a diabétesz világnapján az Agórában, de előadott Holczinger Gábor, az egyesület szakmai vezetője, és Katona Márta gyermekkardiológus professzor is. Fotó: Frank Yvette

Meghallgathattak viszont a jelenlévők három hasznos előadást – az utolsót, ami a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös diabétesz kutatásán alapult, online.

Holczinger Gábor, az egyesület szakmai vezetője, a belgyógyászati klinika főorvosa az inzulin felfedezéséről, gyártásának, beadásának fejlődésétől mesélt a hallgatóságnak, a vastag injekciós tűtől a tollig és az inzulinpumpáig. Olyan érdekességek is kiderültek, mint hogy elsőként egy 12 éves kanadai kisfiúnak adták be, és az első magyarországi kezelést 1923-ban végezték.

Az inzulin egy hormon, amit a hasnyálmirigy termel, a szénhidrátok, zsírok, fehérjék anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. Ha részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből, akkor lép fel a cukorbetegség.

Katona Márta gyermekkardiológus professzor, Szeged díszpolgára a cukorbetegséggel kapcsolatos szív- és érrendszeri problémákról beszélt a hallgatóságnak, és bemutatta a WIWE nevű új, magyar fejlesztésű diagnosztikai eszközt, ami megkönnyíti a szívproblémák felismerését, akár otthonról is.

A cukorbetegek jelentős része szív- és érrendszeri betegségben veszti el életét, tudtuk meg a szakértőtől. A vércukor okozta érfalkárosodás, a túlsúly, a kevés mozgás és egészségtelen táplálkozás, a magas vérnyomás- és koleszterinszint vezethet szívritmuszavarhoz, keringési elégtelenséghez, koszorúér szűkülethez, infarktushoz, sztrókhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában