Zákányszék

2021.11.18. 20:24

Mákos guba Kazi Máté módra

Ismét gyerekkukta segítségével forgott a zákányszéki Zabosfai Ízőrzők tévéműsora.

Arany T. János

Nem volt lámpalázas a tízéves zákányszéki Kazi Máté, aki mákos gubát készített Paraginé Tóth Edina főzőműsorában, a Zabosfai Ízőrzőkben. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Paraginé Tóth Edina, a műsor háziasszonya elmondta, néhány adással ezelőtt a falunapi gyerek főzőverseny első helyezettjei készítettek oreós sajttortát.

– Akkor szerepeltek először gyerekek a műsorban, ami nagyon népszerű videó lett, így jött az ötlet, hogy folytassuk. Most a főzőverseny egy másik díjazottja, Kazi Máté készíti el kamerák előtt a mákos gubáját – mondta.

Nem volt lámpalázas a tízéves zákányszéki Kazi Máté, aki mákos gubát készített Paraginé Tóth Edina főzőműsorában, a Zabosfai Ízőrzőkben. Fotó: Kuklis István

– Egyrészt viszonylag könnyen elkészíthető, másrészt nagy sikere volt a falunapon – indokolta Máté a tévészereplést. A mákos gubát harmadjára készítette el, de mint mondta, igazán elégedett akkor lesz majd főzőtudományával, ha már egy pörköltet is el tud egyedül készíteni.

A mákos guba jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti felén és Lengyelországban is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet. Leginkább szikkadt vizes kiflit használnak az elkészítése során, de a hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül. Máténak édesanyja segített megsütni a kiflit, de minden mást egyedül csinált az ötödikes fiú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában