Szegedi hírek

2022.02.01. 18:16

Hotel denevéreknek

Mi az, ami fejjel lefelé alszik? Hát a denevér! Ha az ágy fejjel lefelé van, akkor denevéreknek hirdetik a szállást: erre a következtetésre jutott a három unokatestvér, hét és kilenc év között.

Farkas Judit

Ágy, fejjel lefelé: mi más szállhatna itt meg, mint a denevér?  Fotó: Farkas Judit

A gyerekek voltak gyorsabbak, ők vették észre, hogy valami nem stimmel a táblával, ami a Victor Hugo utcán első látásra egy sima piktogramnak tűnik. Szálloda a közelben, ezt jelzi az ágy ábrája, amin nekem sosem tűnt fel, hogy fordítva rakták fel, pedig biztos elmentem már párszor mellette. 

 

Innen is lát­­szik, hogy minél fiatalabb valaki, annál frissebb az agya.Denevérhotelek egyébként tényleg léteznek, és itt nem a Hotel Transylvania című rajz­filmre gondolunk, amiben az időnként denevérré változó Drakula vezet szállodát szörnyeknek. Hanem egy természetbarát kezdeményezésre, amivel a denevérek túlélését segítik. 

 

A Kiskunsági Nemzeti Park területén már tíz éve is lé­­tesítettek denevérhoteleket: a 8-10 méter magas, lábon álló faházak belső kialakításánál a hegyesorrú, a tavi, a törpe- és a pisze denevérek speciális telelési és szaporodási igényeit vették figyelembe. A KNP által felállított élőhelyek a ma már visszaszorult idős ártéri erdők, gyümölcsösök hiányát pótolták. Az utóbbi években országszerte egyre több a denevérhotel természetvédelmi területen – de nem csak ott. Kisebb változata már webshopokban is kapható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában