Műfészkekkel várják a fecskéket Mártélyon

2022.03.02. 17:48

A régi költőhelyeket levették a bolt homlokzatáról

Szerkezetkész fecskeházak várják lakóikat Mártélyon. Fotó: Tábori Szilvia

Mesterséges fecskefészkeket helyeztek el a mártélyi Faluház és az Erdei Iskola homlokzatán szerdá reggel. A település központi élelmiszer üzletét hamarosan felújítják, így kénytelenek az épület két külső oldalán található eredeti költőhelyeket is megszüntetni. Azokat szerdán már le is vették. Ahogy a Mártélyi Hírek oldalán közzétették, felújítása után a már megújult homlokzatra is kerülnek új műfészkek, egyelőre a bolttal szomszédos épületekre szereltek fel újakat.

 

Mint azt Albert András természetvédelmi őrkerület-vezető tegnap a helyszínen lapunknak elmondta: a bontandó épület két oldalán található eredeti fészkek állapotából megállapíthatták, hogy lakták azokat madarak tavaly. Megvizsgálták a sarki bolthoz közeli Faluház és Erdei Iskola adottságait, így választották ki a műfészkek helyeit. Utóbbinál egy tornácos részt találtak ideálisnak, a település központi épületénél pedig a belső részen választottak egy nyugalmas, eresz alatti felületet. Arra is ügyeltek, hogy a madárpiszok ne okozzon gondot. A műfészkek elhelyezéséről a felújítás kivitelezői gondoskodtak. 

 

A fecskékre március második felétől lehet számítani. Mint azt Tokody Béla, a MME Csongrád Megyei Csoportjának munkatársa elmondta, a műfészek tulajdonképpen egy szerkezetkész ház, amelyet a fecskék tesznek majd lakhatóvá. A tatarozáshoz pedig nedves alapanyag kell, így a sárgödrök kialakításával sokat tehetünk értük, hiszen az aszályos hónapok megnehezítik a fecskék életét. Fontos, hogy a kialakított medreket ne hagyjuk kiszáradni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában