Furcsa helyekre fészkelhetnek a madarak

2022.04.04. 19:29

Cinkék a postaládákban, tőkés récék a magas épületeken

A napokban jutott el lapunkhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye, amiben arra figyelmeztetnek: a tőkés récék költési időszakában veszélyes magasságba is fészkelhetnek ezek az állatok.

Farkas Judit

Ha széncinege fészkel a postaládában, akkor kirakhatunk egy értesítést, hogy ideiglenesen ne oda dobják be a leveleket. Illusztráció: Huszár Gábor/MW

Fotó: Huszár Gábor

Eddig a fővárosban tapasztalták, hogy e récék tojói egyre gyakrabban építik fészkei­ket veszélyes, a fiókák számára nem megfelelő helyekre.

 

A fiókák vagy nem tudják elhagyni a fészek környezetét, és ezért emberi segítség nélkül éhen és szomjan pusztulhatnak, vagy a nagy magasságból betonra, aszfaltra esve halálra zúzzák magukat. Madaraknál is ismert a szupernormális viselkedés, amikor az erős motivációs – többnyire a fajfenntartáshoz kapcsolódó – hatás alatt álló élőlény bizonyos kulcsingerek hatására megdöbbentő, rekorddöntési kísérletnek tűnő dolgot tesz. Ilyen ingert jelenthetnek a to­­jók számára a magas épületek: a természetben többnyire talajon fészkelő ludak, récék és bukók egyes fajai költenek vízközeli sziklafalak párkányain, erdők fáinak odvaiban is, ahonnan a frissen kikelt fiókáknak a mélybe kell vetniük magukat. 
 

 

Tokody Béla, az MME Csongrád-Csanád megyei csoportjának titkára elmondta: a problémával Szegeden és a megyében még nem találkoztak. Beszélt viszont lapunknak más, furcsa helyekre fészkelő madarakról. A széncinege például befészkelhet postaládákba: a jelenségről korábban már lapunk is beszámolt. A költés és fiókanevelés lezajlik egy hónapon belül, addig kirakhatunk figyelmeztetést, hogy ne a ládába dobják a postát – vagy ha semmiképp nem maradhat a fészek, segítséget kell kérni az MME-től. Ugyanez érvényes az erdei fülesbaglyokra is, ugyanis a tojók szívesen költenek például panelerkélyek vi­­rágládájában, akár évről évre vissza is járhatnak. 
 

A récék tojói egyre gyakrabban építik fészkeiket veszélyes, a fiókák számára nem megfelelő helyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában