Szegedi hírek

2022.11.08. 18:10

Az autószerelésben is az adat lett az úr

Ma már a távdiagnosztika révén az általános diagnosztikai beavatkozástól egészen a motorvezérlő szoftverfrissítéséig, mindent el tudnak végezni a szakemberek. Éppen ezért a távdiagnosztikáról és a gyártók sajátosságáról volt szó kedden a kamarában.

Kiss Anna

Simon József szakoktató adott számot a távdiagnosztikáról és a gyártói sajátosságokról. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Autós szakmai napot rendezett kedden a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelyen a résztvevők Simon József autódiagnosztikai és garázsipari tanácsadótól kaptak hasznos információkat a távdiagnosztikáról és a gyártói sajátosságokról.

Az előadó lapunknak elmondta, az autószerelésben is az adat lett az úr, az információs technológia, azaz az IT teljesen átszőtte az autók működését, így például ha nincs megfelelő adata a szerelőnek a motorvezérről, akkor nem indul el az autó, hiszen már nem működnek a régi manuális módszerek, így a féktisztítós trükk sem.

Simon József közölte, ma már a távdiagnosztika révén az általános diagnosztikai beavatkozástól egészen a motorvezérlő szoftverfrissítéséig, mindent el tudnak végezni, így a fényszóró beállítását is meg tudják oldani távolról, de a jármű állapotának információit és a beszerelt alkatrész tudnivalóit is le tudják kérdezni.

Simon József szakoktató adott számot a távdiagnosztikáról és a gyártói sajátosságokról. Fotó: Karnok Csaba
Fotós: Karnok Csaba

Elmondta, legtöbbször azért kérnek segítséget tőlük, vagyis az Auto-Diag-Line cégtől a szerelők, mert a beszerelt alkatrészt nem tudják például az autó villamossági hálózatába beépíteni, mert ahhoz már nincs megfelelő eszközparkjuk, a távdiagnosztika révén viszont messziről segíteni tudnak. Megyénkben is évek óta együttműködnek a Qkac-Car Hibrid és elektromos, hagyományos autószervizzel, amelynek a hibridrendszerek javításakor szokott időként szüksége lenni Simon Józsefék segítségére. Amit helyben, Szegeden mechanikusan oldana meg a szerviz, azt távolról szoftveresen orvosolni tudják.

Lapunknak beszélt arról is, hogy az autók fejlődésével egyre nagyobb szükség lesz majd a távdiagnosztikára. Hozzátette, míg ma megjelenik egy-egy piktogram a kijelzőn, vagy egy információ arról, hogy mennyi időnk van még a kötelező szervizig, addig néhány éven belül már eljutunk oda, hogy a szakszerviz a kijelzőn keresztül kommunikál a tulajdonosokkal, így jelzi például feléjük azt, hogy mikor szükséges olajcserére menni vagy mikor jár le a műszaki. Sőt, az autó egy gyártói szerverre is csatlakoztatva lesz, így ha bármi gond adódik, a tulajdonos azonnal kommunikálni tud a gyártóval, ami egy alapvető diagnosztikát el tud végezni a járművön, amíg azzal a következő szervizbe eljut a sofőr.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában