A kötelező feladatoknál többet tesznek az idősekért

2022.12.13. 18:50

Idősbarát Önkormányzat Díjat kapott Zákányszék

Idősbarát Önkormányzat Díjat vehetett át a közelmúltban Zákányszék és Sándorfalva polgármestere Budapesten, a Pesti Vigadó dísztermében. A kitüntetésre azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál többet tesznek az idősekért. Zákányszéken például a koronavírus-járvány ideje alatt a tanyagondnoki szolgálat segítségére is támaszkodhattak a 70 évesnél idősebb lakosok.

Arany T. János

Luca-napi pogácsa készül a Homokháti Szociális Központ Zákányszéki Tagintézményében. Zákányszék megkapta az Idősbarát Önkormányzat Díjat. Fotó: Török János

Idősbarát Önkormányzat Díjat vehetett át a közelmúltban Zákányszék és Sándorfalva polgármestere Budapesten, a Pesti Vigadó dísztermében. A rendezvényen Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja vett részt. 

Az Idősbarát Önkormányzat Díj célja az önkormányzatok helyben végzett idősügyi munkájának elismerése. A 2004 óta eltelt 19 év alatt több, mint 1200 pályaműből 146-ot díjaztak. A díjjal járó pénzjutalom 2020-tól másfélmillió forint. A díjra azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál többet tesznek az idősekért. A díj összege hozzájárul a kiemelkedő tevékenységet végzők következő évi időseknek szóló programjainak anyagi fedezetéhez.

– Azokat az önkormányzatokat díjazták, amelyek a kötelező feladatellátáson túl még valami pluszt is tettek az idősekért különös figyelemmel a pandémia időszakára. Nálunk a jelzőrendszeres szolgálat, tanyagondnoki szolgálat működik, illetve a koronavírus-járvány időszakában minden hetven év fölötti zákányszékit telefonon megkerestünk, hogy van-e szüksége bármilyen segítségre és ha igen, akkor ebben a tanyagondnoki szolgálat, a polgárőrség, mezőőrség közreműködésével nyújtott segítő kezet. Elég magas létszám volt ez, de valójában nem túl sokan igényelték a plusz segítséget, mert legtöbbjük mellett ott volt a család – magyarázta Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere. 

Fotó: Török János

A jövőre nézve hozzátette, a szociális ellátórendszer finanszírozása nemigazán jó és az önkormányzatok bevétele jelentősen csökkent az utóbbi időben. 

– A fejlesztéseket nagymértékben befolyásolja a rendkívül magas energiaár. Ennek ellenére azt gondolom, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a szolgáltatás fejlődjön Zákányszéken. A szociális ellátórendszerünk lefedi az egész települést, most karácsony előtt juttatunk el több mint 300 családnak karácsonyi csomagot. A szociális tüzifa első részét is kiosztottuk, ami 70 háztartást érintett. Ezt folytatjuk, december végére megkapjuk a következő 70 köbmétert, amit igyekszünk minél hamarabb fűrészelt állapotban eljuttatni a rászorulókhoz – tette hozzá.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában