Tari Tamás óvja játékait

2022.12.29. 20:00

Sosem megy ki a divatból a katonázás - fotók

Bár a nyolcvanas-kilencvenes években szinte biztos, hogy minden „fiús” háztartásban volt belőlük, mára már igazi ritkaságoknak számítanak a Schenk öltöztetős katonák. Tekintélyes legó- és képregény-kollekciója mellett ezeket a katonákat is gyűjti Tari Tamás, a középiskolai tanárként dolgozó fiatalembernek igazi ritkaságokat is sikerült megszereznie.

Majzik Attila

Nagy gonddal óvja játékait Tari Tamás. Fotó: Majzik Attila

Páncélos lovagok, indiánok, török katonák és kalózok néznek farkasszemet egymással Tari Tamás otthonában. A játékfigurákat Schenk Károly vállalkozása gyártotta 1978 és 1995 között. Az idehaza rendkívül népszerű játékok gyártását 1996-ban szüntették meg, mivel kísértetiesen hasonlítottak a német Playmobil figuráihoz. A német eredetitől eltérően azonban Schenk Károly végig megmaradt a történelmi tematikánál, a magyar történelmi figurái pedig teljesen saját ötleten alapultak. A használt játékok ezért ma is nagyon népszerűek és nagy irántuk a kereslet.

– Elsős vagy másodikos lehettem, amikor a bátyám egy ilyen öltöztetős katonát hozott nekem ajándékba egy osztálykirándulásról. Magának is vett, úgyhogy már kezdődhetett is a csata – emlékezett vissza Tari Tamás. A házi hadsereg az évek során gyarapodott, felnőttkorára pedig igazi gyűjteménnyé bővült. Vannak belőlük huszárok, páncélos lovagok, osztrák katonák, Hunyadiak, törökök és kalózok, cowboyok és indiánok is.

– Eleinte nem nagyon válogattam, de ma már arra törekszem, hogy mindegyik típusú katonából legyen legalább egy. Mára olyan hat-hétszáz figurám van, hetven-nyolcvan lovam és rengeteg kiegészítőm. Nekem a páncélosok a kedvenceim, főleg a Hunyadiak, lovagból több mint száz katonám van. De olyan darabom is van, amilyen csak öt gyűjtőnek van az országban – mesélte a gyűjtő.

Mint Tari Tamás elmondta, vigyázni kell a játékfigurákra, mert nagyon törékenyek, tapintásra is érződik, hogy ridegebb a műanyaguk, mint a Playmobil katonáké. Nála azonban biztonságban vannak a figurák, nagy gonddal óvja a gyűjteményét. A katonák azért nem vitrin mögött pihennek, fiával játszani is szokott velük.

– Kisfiam, Tomika hat éves múlt, ő is imádja ezeket a figurákat. Egy ilyen játék kiragadja a gyerekeket a tévé és a számítógép világából, jó alternatíva a közös időtöltésre – fogalmazott Tari Tamás.

A gyűjtő folyamatosan bővíti a kollekcióját, bár ma már elég nehéz beszerezni ezeket a játékokat, ritkán van eladó darab. Interneten, garázsvásárokon vadászik újabb figurákra, hátha lapul még valahol egy-két régi játék. A játékok szeretetét szeretné továbbadni, ezért gyűjteményét másoknak is megmutatná: a tervek szerint legó- és Schenk kollekcióját a helyi múzeum újranyitása után egy kiállításon is meg lehet majd csodálni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában