Sáros terepen rótták a köröket a futók

2023.01.07. 15:00

Az idei első felvonás: verseny a Hód-Mentorral

Néhányan még mindig az óévi bejglit akarták lefutni, de voltak ott majdnem újrakezdők és minden körülmények között elszántak is. A Hód-Mentor SE idei első futásán izgalmasan alakult a terep és a létszám is a vásárhelyi Kása-erdőben.

T.Sz.

Kinek régi, kinek új célok: a Hód-Mentor SE idei első futóversenye. Fotó: Tábori Szilvia

A terephez szokott futóknak is kínált kihívást a hódmezővásárhelyi Hód-Mentor SE Téli Crossfutás sorozatának szombat reggeli eseménye. Az enyhe idő miatt igencsak sáros Kása-erdőben ilyenkor kalandosak a körök. Mint azt a 9 kilométeres táv egyik indulója magyarázta a rajtvonalnál: a tájfutás egyik öröme a szép környezet, és az, hogy úgymond biológiailag is előnyös a testnek. Kíméli például a térdeket. Hátránya, hogy sáros terepen óvatosan lehet csak futni, folyamatosan figyelve, hogy hova lép az ember a csúszós talajon. Ehhez többlet energia kell, magasabb a futó pulzusszáma, intenzívebb a terhelés. Nehezebb teljesíteni. De hát részben pont ezekért a kihívásokért fut az ember szívesen. 

Fotó: Tábori Szilvia 

A közepesen hosszú, hat kilométeres távon állt rajthoz Kisházi Gábor Johnny nevű kutyájával. A páros egy éve edz már közösen, idő volt, mire összeszoktak. Mint azt Gábor mesélte, egy fél éves tréningezést tervezett az igencsak lendületes és akaratos munkakutyájával, de végül egy év alatt hozták szinte magukat. Johnny a világból kifutna, amíg csak bírja szusszal, így a gazdájának kell őt kontrollálni. Akár húsz kilométeres távot is lefutnak közösen, de a mostani volt az első versenyük így párban. Gábor negyven éve edz, rövid kihagyás után indult újra versenyen. A sportegyesület tagjaként örömmel látta a szombati aktivitást.

 

Igencsak elégedett volt a résztvevők létszámával a szervező sportegyesület elnöke, Petrócki Ádám is. Hetvennél többen látogattak el a 2023-as első versenyükre, amely a Téli Crossfutás  második fordulója. A tavaly decemberi volt az első és a február 5-i zárja majd a háromrészes sorozatot. – Örömmel látom, hogy sokan kezdték sportosan az évet. Jó lenne, ha a februári versenyen kifognánk egy kis havat és a mostaninál fagyosabb talajt – mondta a civil szervezet vezetője, miután elindította az első kört. A mostani versenyt úgy szervezték, hogy negyedóránként indultak el a 9, 6 és 3 kilométeres távokat teljesítők. Így nagyjából egyszerre érkeznek célba, a Nyugdíjas Lakópark előtti versenyközpontban pedig közös beszélgetésre adnak lehetőséget. 

A 3 kilométeres távot Koska László Richárd nyerte, hat kilométeren Juhász Mihály volt a legeredményesebb, a leghosszabb távon pedig Jakabfy Zoltán futott be elsőként. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában