Szegedi hírek

2023.02.14. 07:00

Téglába vésett szerelmes üzenetek a volt laktanyánál - fotók

Az égetett agyagtéglákba vésték kézjegyüket az egykori Kossuth Laktanyában szolgáló katonák, akik közül jó páran romantikus alkatok voltak. A február 14-i Valentin-nap alkalmából szerelmes üzeneteiket kutattuk fel a Hattyas sori épület falán. Mutatjuk, mire bukkantunk.

Kiss Anna

Az egykori laktanya épületének falán ma is jól olvashatók a szerelmes bakák kézjegyei. Fotó: Karnok Csaba

"Azary Orsolya szeretlek és szeretném, ha feleségem lenne az Orsi, mert szeretem" – a szerelmes üzenetet Koczi Béla véste a Hattyas sori Kossuth Laktanya egyik téglájába. Az üzenet szerint ő 1989-1990 között lakott az épületben. Az égetett agyagtéglák sok-sok honvéd bevésését őrzik a mai napig, többen a szerelmüknek szánt üzenetüket hagyták itt.

De voltak olyanok is, akik csupán kedvesük nevét írták a téglára maradandó módon. Így például az egyik téglán az áll: „OláPál Hatvan, 1967. február 26. Marika”. De találtunk Csilla és Nikoletta neveket is, melyeket szintén azok a szerelmes katonák hagytak a kaszárnya falán, akik megfordultak Szegeden az egy évszázad alatt.

A Kossuth Laktanyát 1000-1200 honvéd lakta korábban, közülük pedig sokan érezték úgy, hogy itt hagyják a kézjegyüket. Ezek közül sok ma is jól olvasható módon látszik, az egyik legrégebbi bevésés Gyaraki Jánosé lehet, aki a Békés vármegyében található Köröstarcsáról érkezett és szolgált Szegeden. Mivel a Hattyas sori egykori Kossuth laktanyában 1897-től egészen az 1990-es évek közepéig szolgáltak katonák, így a legfiatalabb karcolatok 1995-96-ból valók.

De nemcsak szerelmes üzenetüket, vagy a saját nevüket vésték be téglába az egykori honvédek, hanem többen arról is számot adtak, hogy mikor kapják meg a szabadságukat. Az egyik téglára közösen írtak a katonák, akiktől így megtudtuk, hogy 1954. október 25-én szereltek le. A véséstől számítva még 93 napot kellett szolgálatban tölteniük. Sallai György egykori honvéd pedig két téglán is megörökítette, hogy Szegeden állt őrt, 1950. január 31-én és február 1-jén is. Ő egyébként arról is beszámolt, hogy 1927. június 27-én Békésen született.

Több mint 70 éven át karcoltak az égetett téglákba a katonák a Hattyas soron, ahol több száz kézjegyet hagytak maguk után. Éppen ezért kérjük olvasóinkat, hogy ha Önök között is van olyan, aki egykor a laktanyában lakott és karcolatot hagyott a téglában, keresse fel szerkesztőségünket, hogy interjút készíthessünk vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában