Tizenkét kennelt újítottak fel az ebtelepen

2023.03.16. 18:50

Folyamatosan fejleszti az algyői létesítményt a Szegedi Vadaspark

Több mint hárommillió forintból újítottak fel tizenkét kennelt az algyői ebtelepen, ahol már a Szegedi Vadaspark látja el az ebrendészeti feladatokat. A jövőben további korszerűsítéseket terveznek. A cél egy példaértékű ebrendészet működtetése.

Arany T. János

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója az algyői ebrendészeti telepen a felújított kenneleket mutatja. Fotó: Arany T. János

Fotó:

Mint megírtuk, 2021 októberétől a Szegedi Vadaspark vette át a városban a gyepmesteri feladatokat. Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója, egyben a Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöke elmondta, példaértékű ebrendészetet terveznek működtetni az állati jogok figyelembevételével. Szegeden az 1980-as évek óta működik gyepmesteri szolgálat.

A gyepmesteri feladatokat nem az állatkert területén látják el, az algyői telepet működtetik tovább. Szerződést kötöttek a gyepmesterrel, aki eddig is végezte a feladatokat. Veprik Róbert elmondta, hogy szeretnék a telepet egy menhelyhez hasonlóan mű­­ködtetni, ahonnan a lehető leg­gyorsabban újra gazdához kerülhetnek az ott elhelyezett állatok. A támogatást is felemelte a szegedi közgyűlés: az eddigi 15 helyett 20 millió fo­­rintból gazdálkodhatnak éven­­te a továbbiakban.

A közelmúltban fejeződött be a 12 régi, elhasználódott kennel felújítása, amire 3 millió 370 ezer forintot költött az új tulajdonos, a Vadaspark, ami a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től vette át ezt a feladatok. – Ezek a kennelek erősebb anyagból készültek, így időtállóbbak – mutatta Veprik Róbert a helyszínen. Ahol kellett, betonoztak is. Az új kenneleket párosával áteresztő összeköttetéssel látták el, a kenneleket párosával össze lehet nyitni, így ha kevesebb a kutya, több terük van mozogni és összeszoktatásnál, takarításnál is segítséget jelent ez a lehetőség. A szintén elöregedett villanyóraszekrény érintésvédelmi felújítására is sor került. A következő lépés a kamerarendszer kiépítése lesz.

Régóta nem altatnak már

A kóbor kutyák befogása része a gyepmesteri feladatoknak, de állatot altatni csak indokolt esetben lehet. Erre példa, ha annak élettel összeegyeztethetetlen sé­­rülése vagy gyógyíthatatlan, sok szenvedést okozó betegsége van, netán ha hatóság és szakértői vizsgálat nyilvánította az ebet veszélyesnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában