Szerda óta fogad látogatókat a Szarmata Régészeti Park

2023.06.29. 16:16

Hivatalosan is megnyílt a bordányi ősfalu

Az ünnepélyes átadót követően a hét közepén szerdán megnyílt a bordányi Szarmata Régészeti Park. Csütörtökön már tódultak a látogatók a település új látványosságához.

A.T.J.

Bordány – 2023.06.29. Hivatalosan, igazából is megnyílt a szarmata ősfalu. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Május végén írtuk meg, hogy két év munka után szombaton átadták az Alföldre az első században érkező és ott tartósan letelepedő szarmaták régészeti hagyatékát bemutató parkot Bordányban szombaton. Az épületet a falunapok részeként adtak át. A hivatalos műszaki átadás még váratott magára, de a napokban erre is sor került, így hivatalosan szerda óta nyitva áll a látogatók előtt Bordány új turisztikai látványossága, ami még egy masszív fából készült kilátót is kapott.

Csütörtök délelőtt a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének szegedi csoportja látogatott el a parkba. Abt Imréné Kati, a csoport titkára elmondta, az egyik tagjuk bordányi, aki részt vett a májusi átadóünnepségen. Ő mondta a többieknek, hogy csodálatos a park, a többiek pedig már alig várták, hogy jöhessenek. Majdnem elsőként érkeztek a Szarmata Régészeti Parkba. Szerdán a hűvösebb idő ellenére is érkeztek látogatók. 

A vendégeket a park munkatársa, Vasuth Kata Virág köszöntötte és tartott nekik tárlatvezetést. A túra a kiállítótérben kezdődött, majd a korabeli falurekonstrukciónál folytatódott, ahol a vendégek megtekinthették a korhű szarmata lakóegységeket, használati eszközöket. A parkban négy, 4-5. századi lakóegység, lakóház és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági épület rekonstrukciója készült el, régészeti feltárások, néprajzi analógiák alapján korabeli technológiával és anyagokból.

A park mellett tanösvényt is kialakítottak, amit a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársainak iránymutatásai alapján csak fűnyírással jeleznek, a területen nem alakítanak ki semmilyen járófelületet, vagy a nyomvonalat jelző oszlopsort, szegélyt, ami zavarná az élővilágot. 

Paliszádfal kilátóval
A park területét sáncárok és vesszőfonásos paliszádfal veszi körbe, a bejáratnál háromszintes, fából emelt kilátótorony áll, ahonnan belátható az intézmény. A fejlesztés mintegy 244 millió forintnyi uniós támogatásból valósult meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában