Dóc

2023.06.25. 15:58

Mesés levendulaünnep zajlott Bergendóciában – Galéria

Gyerekek és nyugdíjasok is útra keltek vasárnap Bergendócia meseösvényén. A gyógyító csodakert és a könyvtár környékét levendulaillat lengte be. A Bergendóc Szociális Szövetkezet nyolcadik alkalommal rendezett levendulaünnepet Dócon.

Koós Kata

A gyerekeket mesékkel, népi játékokkal és óriás szappanbuborékokkal várták. Fotó: Török János

Ahogy a Bergendóciát annak idején megálmodó Baranyi Ildikó mesemondó fogalmazott, nem is egyszerűen levendulaünnepet, sokkal inkább „meseményt” rendeztek vasárnap Dócon a gyógyító csodakertben és a könyvtár udvarán. Mint minden évben, ez alkalommal is különleges csemegékkel várták a látogatókat. Kínáltak levendulából készült szörpöt, kekszet, kürtős kalácsot és Dóc specialitását, a lila tejföllel megkent, levendulás lángost is. 

A könyvtár udvarán tartott kézműves foglalkozásokon az érdeklődők kipróbálhatták a körmönfonást, készíthettek levendulakoszorút, a gyerekek népi játékokkal és óriás szappanbuborékokkal játszhattak. 

A Bergendóc Szociális Szövetkezetet 2013-ban alapították. 

A levendulást annak idején azért ültettük, hogy becsalogassuk az embereket pici falunkba, és bemutathassuk azokat az értékeket, amelyeket mi megtapasztaltunk. Idén nyolcadik alkalommal rendeztük meg a levendulaünnepet 

– mondta el Baranyi Ildikó, aki hat évvel ezelőtt lett mesemondó, és azóta az ünnep elmaradhatatlan programja a mesemondás. Idén stílusosan a Hamupipőke történetéhez hasonló, levendulás mesével készült a meseösvényen útnak indult csapatok számára. A gyerekek mellett egy nyugdíjasokból álló csoport is lelkesen végighaladt az állomásokon. 

A dóci levendulamezőn az ünnepnapon nem csak gyönyörködni lehetett a virágok nyugtató illatában és üde pompájában, de csokrot is szedhettek a látogatók. A mező mellett a dóciak által készített, életfa formát kiadó ágyásokban gyógynövények sorakoznak, az új kertet tavaly adták át. 

A csodakert elsősorban a lelket gyógyítja, hiszen aki idejön, rögtön érzi a nyugalmat, a békét. A kert nyitott, bárki bejöhet. A levendula önmagában nyugalmat áraszt. Számunkra a levendulás által kapcsolatokat is épít, ahogyan a mese is, így nálunk ezek a közösségépítés fontos eszközei. Emellett természetesen a testet is képes gyógyítani a levendula. Illóolajat is készítünk belőle, azzal együtt levendulavíz képződik, ami gyakorlatilag mindenre, csípésre, marásra, égésre is jó. A levendulaszörp pedig belsőleg is éppen olyan jótékony hatású, mint a levendulavíz külsőleg. Ez egy varázsnövény 

– fejtette ki Baranyi Ildikó. 

A közösségi lecsóebéd elfogyasztása után örömmeséléssel folytatódott a program. Bukovics János palóc mesemondó Apciból érkezett Bergendóciába. 

Ezt követően értéktáblákat helyeztek ki a dóci epreskert fáihoz, valamint a fő utca jegenyenyárfáinak tövéhez. 

Nem csak akkor van értéke egy fának, ha kivágják. Sokkal nagyobb érték, hogy mennyi szén-dioxidot termel, mennyi vizet párologtat, hogyan javítja a környezet élhetőségét. Ennek hangsúlyozása céljából helyezzük ki A fa érték! táblákat

 – részletezte Baranyi Ildikó, aki hozzátette, egy nyárfa értéke 7, egy dóci eperfa értéke 14 millió forintra becsülhető a Faápolók Egyesületének szempontrendszere alapján. 

Az ünnepnap a Népzenei Kamaraműhely koncertjével és moldvai táncházzal zárult. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában