2023.06.12. 19:30
Zsűri előtt készítette döntős cukormentes tortáját Benczur Sándor
Élesben, zsűri előtt készítette el nemrégiben Harangszó elnevezésű tortáját a hódmezővásárhelyi Benczur Sándor. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny legjobbját csak később hirdetik ki. A Marcipán Cukrászda mestercukrásza élményeiről mesélt lapunknak.
Benczur Sándor zsűri előtt készítette el döntős tortáját. Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány fb-oldala
A május eleji utolsó egyeztetésre még Vásárhelyen készítette el lilás árnyalatú tortáját a Marcipán Cukrászda mestercukrásza; innen szállította Budapestre egy speciális autóval. Kifejezetten gyorsan kivitelezhetőre tervezte a tejcsokoládés, áfonyás, feketeribizlis és levendulás süteményt. Alig két és fél óra alatt elkészült vele még előző este. Június 8-án viszont már a zsűri előtt, élesben dolgozott versenytársaival Benczur Sándor: hat órát kaptak a feladatra. Mint megírtuk, a hat döntőbe került tortából négy Csongrád-Csanád vármegyében készült el: kettő Szegeden, egy Makón és egy Vásárelyen.
Mindent tudni akartak
Napokkal a döntő előtt elhatároztam, hogy ha nyerek, akkor annak örülök, ha netán mégsem, akkor meg azért leszek boldog, hogy ott lehettem a finisben a legjobbak között. Fantasztikus volt az esemény, a versenyzők, a zsűri
– hangsúlyozta. Hozzátette: egyértelműen munkált benne a feszültség, de már nem áldozza fel a süteménykészítés őszinte örömét a zsűri döntése miatti aggodalomnak. A zsűri végig követte a sütés folyamatát, minden mozzanatot figyeltek, olykor belekérdeztek a részletekbe. De a vásárhelyi mestercukrász szerint egyáltalán nem volt zavaró a jelenlétük, nem érezték, hogy hátráltatnák őket.
Érzések verseny után
Többnyire hosszas tervezgetés nélkül, ötletszerűen, bevillanó gondolatok alapján dolgozik kíváncsiságtól, kísérletezéstől hajtva. A levendulás-tejcsokoládés-áfonyás ízű torta viszont már régóta foglalkoztatta és most eljött a pillanat. Mert a csatát szerinte nem a tüzérség, hanem a tapasztalat nyeri. Márpedig rutinos versenyzőnek számít, aki nem is akárhogyan profitál tapasztalataiból. Ugyan mindig vágyott a szakmai sikerre, de a győzelmet, az eredményeit ma már nem helyezésekben méri. Helyén kezeli a versenyhelyzet utáni érzéseit.
Mások hibáztatása helyett
A vásárhelyi mestercukrász úgy véli, pozitív hozzáállással a munkája is kiegyensúlyozottabb, nem görcsöl a végeredményen, ráadásul nem fosztja meg magát az örömtől, hogy hivatását gyakorolhatja.
Korábban egy-egy vesztes bajnokság után elöntött a kudarc érzése; kerestem a felelősöket, másokat okoltam, a körülményeket hibáztattam. Holott az adott pillanatban egyszerűen más bizonyult a legjobbnak
– mondta. A Magyar Cukrász Ipartestület budapesti székházában tartott döntőről abszolút pozitív érzésekkel tért haza. Mert ma már nincs számára vereség, csak győzelem.