A falunapon kiderül, melyik a legfinomabb pálinka

2023.07.06. 18:10

Arany minősítésű és guggolós is van a pálinkaverseny mezőnyében - Galéria

Timár Kriszta

Összesen 86 pálinkát véleményezett a szakavatott zsűri. Fotó: Gémes Sándor

Pálinkaversenyt hirdetett Szatymaz az Őszibarack Fesztivál és Falunaphoz kapcsolódóan. A cél elsősorban az volt, hogy támogassák a magánfőzőként vagy bérfőzők által előállított pálinkák szakmai fejlődését, de a korrekt pálinkabírálattal a minőség javulását is elő tudják segíteni. Barna Károly polgármester kiemelte: minden pályázó részletes leírást kap főzetéről, annak esetleges hibáiról, így a következő főzésnél már ezek alapján tudják javítani pálinkájukat azok, akiknek célja, hogy minél minőségibb italt tudjanak előállítani.

A zsűrizést szerdán tartották a Dankó Pista Művelődési Házban. A vizsgázott, hivatalos pálinkabírálók összesen 86  párlatot kóstoltak végig. Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyi kortyot a szájukba is vettek: 3 bizottságba osztották őket, így "csak" 30 pálinka jutott nekik fejenként. 

Egyszer 96 pálinkát zsűriztem. Ahhoz képest ez semmi

 – mosolygott Apró Mihály, aki a Felvidékről érkezett Varga Edittel és a Pálinka Nemzeti Tanács által éppen a napokban kitüntetett Köves Endrével dolgozott közösen. Mint elmondták, a bírálat titka, hogy jó sok vizet igyanak közben. És persze esznek és időnként a levegőre is kimennek, amikor már telítődött az orruk. Merthogy a pálinkáknak nem csak az íze, az illata is fontos.

Igazság szerint már ebből tudható, hogy jó pálinkával van-e dolgunk. Ha fel lehet ismerni a gyümölcsöt, a jelleget, akkor ízben is jön ugyanaz a karakter 

– magyarázta Apró Mihály.

Arra a kérdésre, van-e a mezőnyben rossz pálinka, egy viccel felelt.

Megkérdezik az ember, hogy ivott-e már rossz pálinkát. Azt mondja, igen. Na és milyen volt?

 – kérdeznek vissza.

 – válaszolja. 

Szóval lehet, hogy ami egyébként nagyon rossz, az is ízlik annak, aki főzte. Mi mindenesetre elmondjuk, min lehet javítani. Sokan például azt hiszik, hogy nagyon erősnek kell lennie a párlatnak. De az sem jó, mert elviszi az ízharmóniát 

– magyarázta a szakember.

Szabó Sándor, a Szatymazi Gazdakör elnöke szervezte a versenyt. 

Tudja, milyen a guggolós pálinka?

 – kérdezte. 

Hát az, ami miatt leguggolsz, ha a szomszéd ablakához érsz, nehogy meglásson és megkínáljon vele 

– dobott be ő is egy viccet. Tőle is megkérdeztük, ebből a fajtából találtak-e a mezőnyben. Igennel válaszolt.

A versenyre egyébként vármegyénken kívül Felvidékről, Délvidékről és Erdélyből is érkeztek minták. Ez meg is magyarázta, miért küldte néhány versenyző PET palackban pálinkáját: csak így tudták áthozni a határon. A párlatokat kategóriánként díjazzák: bogyós, csonthéjas, őszi- és kajszibarack, szőlő, törköly, vadon termő, ágyas és egyéb kategóriában is kiválasztotta a zsűri a legjobbakat. A nevezett párlatokat szombaton, a falunapon meg is lehet kóstolni 2 ezer forintos támogatás fejében. Itt osztják majd ki az arany, ezüst és bronz minősítéseket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában