1000 kilométert tekert a szentesi pedagógus

2023.07.18. 07:00

Két keréken Petőfi, Madách és Kölcsey nyomában

Ahhoz képest, hogy gyerekkorában tornából fölmentett volt, egész sportos felnőtt lett Tóth Tiborból. A szentesi gimnázium tanára vízi- és gyalogtúrákat, sítáborokat szervez, két keréken pedig már az egész országot bejárta. Drótszamarával legutóbb egy 1000 kilométeres kört tekert le, felidézve egy 50 évvel ezelőtti kerékpártúra emlékét.

Majzik Attila

 Csak fenék kell hozzá, meg egy kis kitartás 

– árulta el a hosszú távú kerékpártúra "titkos hozzávalóit" Tóth Tibor. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára Szentesről indulva Kiskőrös, Alsósztregova és Szatmárcseke érintésével tért haza. Az állomáshelyek nem véletlenszerűen lettek kiválasztva: idén 200 éve született Tóth József színművész, a helyi színház névadója, az ő szülőházától indult az 1000 kilométeres kör, majd a szintén 200 éve született Petőfi, aztán pedig Madách Imre és Kölcsey Ferenc szülőháza következett.

Fotó: Majzik Attila

Tízéves voltam, amikor 50 éve, 1973-ban Molnár Imre tanár úr 1000 kilométert biciklizett Petőfi nyomában 7-es és 8-os diákokkal. Nagyon bántott, hogy abból kimaradt, ezért is szerettem volna egy hasonló túrát magam is megtenni

 – mesélte a szentesi pedagógus.

Fotó: Tóth Tibor

A biciklizés már gyerekként "megfertőzte", miután találkozott egy NDK-s túrakerékpárossal. Így a csípőproblémája miatt tornából felmentett fiú éjjel-nappal bringázott, és mire felnőtt, az egész országot bejárta két keréken. Diákjainak is rengeteg túrát szervezett: volt, hogy a Balatont tekerték körül, de a Vereckei hágóig is elbiciklizett már gyerekekkel.

Fotó: Majzik Attila

Az idei Petőfi-emlékév során pedig adta magát, hogy nekivágjon egy újabb nagy útnak. A túra során azonban sosem volt egyedül, egy-egy szakaszon testvére, egyik barátja és gyerekei és párjaik is kísérték. A távolsági tekerést 10 naposra tervezte, de végül 9 nap alatt sikerült teljesíteni.

A monotonitás meg az időjárás okozott némi nehézséget. Sokszor fújt szembe szél, két nap komoly esőzés is elkapott, de kijutott kánikulából is. De sok élmény is ért, érdekes emberekkel találkoztunk az út során, így utólag a nehéz pillanatok is megszépülnek 

– számolt be a szentesi kerékpáros.

Fotó: Majzik Attila

Tóth Tibor elárulta, a jövőben kisebb biciklis utakat tervez, de a bakancslistáján még fent van az Alpok-Adria kerékpártúra teljesítése és a Garda tavat is szeretné körbetekerni.

 

KÉPALÁ: Kilenc nap alatt tette meg az 1000 kilométeres távot Tóth Tibor. Fotó: Majzik Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában